DİYARBAKIR - Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, firma yetkilileri, Diyarbakırlı işadamları ve sanayicilerinin yanı sıra DOSİAD, DİGİAD`ın katılımıyla Güneydoğu`da ilk olarak Diyarbakır`da açılan Alman menşeli toptan satış firmalarından Metro Toptancı Market, müşteri kazanmak için Diyarbakır esnafına dağıttığı tanıtım broşürünün tamamında alkollü içecek reklamının olması Diyarbakır halkının tepkisine neden oldu.

 

Sözkonusu broşür reklamı ile ilgili olarak tepkisini dile getiren esnaf Ali Kinay, Metro`nun bu tür alkollü içecek reklamını özellikle Diyarbakır`da küçük esnafa yöneltmiş olmasının nedenini küçük esnafta içki alışkanlığının yaygınlaştırmasına bağlayarak, \"Bu tür firmalar yaptıkları bu tür reklamlarla genelde halkın ihtiyacı olan ürünleri indirimli verdiklerini gösterip hemen ardından içki gibi kötü alışkanlıkları yaymak istemekteler. Halkımız ve esnafımız bu tehlikenin farkında değil, onları bilinçlendirmek lazım. Bu konuda yetkililerin derhal müdahale etmesi lazım yoksa içki rezaleti ilerleyip önü alınamaz bir hal alır\" dedi.

 

Ali Kinay daha sonra Diyarbakır`ın dindar kimliği ile tanındığını belirterek Müslüman halkı bu tür oyunlara karşı uyanık olmaya davet etti.

 

Esnaf olduğunu belirten Abdulkadir Taş ise, Metro Marketi`nin yaptığı bu reklamı yanlış bulduğunu ifade ederek, \"Bu tür şirketler fırsatı kaçırmayıp hemen toplumu kötü yola sevk etmekte. Bana göre halkı bilinçlendirmek lazım ve bu tür içki ve alkollü içecek satılan yerlerde alışveriş etmeme kültürünü yaygınlaştırmak lazım\" ifadelerini kullandı.

 

Taş, daha sonra \"Biz Diyarbakır halkı olarak bu tür reklam ve içki satışı yapılan yerlerin karşısındayız. Halkın ucuzluk adı altında bu tür oyunlara gelmemesi lazım\" şeklinde tepkisini dile getirdi.

 

75 yaşındaki Hacı Ahmet Amca da, İslam`da içki tüketiminin yeri olmadığına dikkat çekerek, içki tüketmenin büyük günahlardan olduğuna vurgu yaptı. Hacı Amca, hükümeti de göreve çağırarak içki reklamlarını yasaklamasını istedi.

 

Esnafa broşür dağıtıp içinde alkollü içecek reklamının yapılması olayını Diyarbakır halkına yapılmış büyük bir hakaret olarak algıladıklarını dile getiren esnaf Fesih Adiyaman ise, öncelikle Müslüman olmamız hesabıyla bu tür reklamların kabul edilemez olduğunu belirterek halktan bu tür işyerlerine tepki vermesini istedi.

 

Fesih Adiyaman, \"Metronun bu davranışını çok çirkin ve kasıtlı bir davranış olarak görüyorum ve yaptıkları bu reklamdan dolayı onları kınıyorum. Bu tür davranışları hiçbir zaman kabul etmeyen halkımızın, bundan sonra da bu tür uygulamalara gereken tepki neyse vereceğini umuyorum\" diyerek alışveriş merkezine tepkisini dile getirdi. (Osman İçli, M.Sait Adiyaman - İLKHA)