İSTANBUL - 2012 yılında yolsuzluğa bulaşmış yönetimlere karşı giderek büyüyen isyanlar bazı liderlerin görevlerinden ayrılması sonucunu doğursa da, hala pek çok ülkede devlet yönetimlerinde rüşvet ve kamu gücü istismarının yaygın olduğu ve gizli kapaklı birtakım anlaşmaların sürdüğü gözlenmektedir. Uluslararası Şeffaflık Örgütü`nün 2012 Yolsuzluk Algılama Endeksi`ne göre, yolsuzluk geçtiğimiz yıl dünya genelinde en çok konuşulan sorun olmuştur ve ülkeleri yıkıma uğratmaya devam etmektedir.

2012 Yolsuzluk Algı Endeksi`nde yer alan 176 ülkenin üçte ikisinin 50`nin altında not aldığı görülmektedir. (Endeks`teki güncellenmiş metodoloji ile 0-100 değerleri arasında bulunan sıralamada 0, en yüksek yolsuzluk algısı, 100 ise en düşük yolsuzluk algısına karşılık gelmektedir.)

Bu sonuçlar ülke yönetimlerinde kamu kuruluşlarının daha şeffaf ve hesap verilebilirlik kriterlerine uygun politikalara gereksinimleri olduğunu açıkça göstermektedir. Uluslararası Şeffaflık Örgütü Başkanı Huguette Labelle, 2012 Yolsuzluk Algı Endeksi`nin toplumların yolsuzluğun getirdiği yüksek sosyal maliyeti ödemeye devam ettiklerini gösterdiğini ifade etmiştir.

Örgütün yaptığı açıklamaya göre Orta Doğu`dan, Asya ve Avrupa`ya kadar uzanan bölgede toplumlar ülke liderlerinin yolsuzlukla mücadelede etkin politikalar yürütülmesini istemesine karşın bu ülkeler Yolsuzluk Algı Endeksi`nde aynı seviyede kalmış ya da daha alt seviyelere inmiştir. Endeks`te ortalamanın altında performans gösteren bir çok Avrupa Birliği ülkesinin süregelen finansal krizden olumsuz etkilendiği de görülmektedir.

Yolsuzluk Algı Endeksi 2012- Sonuçlar
Endeks`teki sıralamada Danimarka, Finlandiya ve Yeni Zelanda yolsuzluk algısının en az görüldüğü ülkeler olarak 90 puanla birinci sırada bulunmaktadırlar. Afganistan, Kuzey Kore ve Somali ise 8 puanla yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkelerdir.

G20 ülkeleri arasında bulunan Türkiye, yolsuzluk algısına ilişkin ülke sıralamasında 49 puanla dünya genelinde 54`üncü olarak yer almaktadır.

Geçmiş yıllarla birlikte değerlendirildiğinde Türkiye Endeks`teki yerini muhafaza etmektedir. Bu da Türkiye`nin gelişmişlik düzeyini artırabilmesi için, şeffaflık alanında önemli bir ilerleme kaydetmesi gerektiği şeklinde yorumlanmaktadır. (İLKHA)