Tatvan Belediye Başkanı M. Emin Geylani, ilçede bulunan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. Belediye devraldıkları günden bu yana yaptıkları ve yapacakları proje ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İlçedeki kanalizasyon sorunundan içme suyuna, çöp sorunundan trafik sorununa, kaldırım işgalinden sosyal belediyecilik faaliyetlerine kadar birçok konu hakkında bilgilendirmede bulunan Geylani, Bitlis Belediyesiyle yaşanan mücavir alan sorunuyla ilgili gerekli itirazları yaptıklarını söyledi.

Belediyenin el değiştirmesi nedeniyle bu yıl Doğu Anadolu Tatvan Fuar’ının yetişememesinden dolayı yapılmayacağını hatırlatan Geylani, yaz ayları boyunca hafta sonları farklı sosyal etkinlikler gerçekleştireceklerini belirtti.

Tatvan sınırları içerisinde bulunan Nemrut Krater Gölü’nde, hafta sonundan itibaren yapacakları etkinliklerle turizm noktasında canlandıracaklarını vurgulayan Geylani, gerçekleştirilecek etkinliklerle ilçenin ekonomisine katkı sunmayı hedeflediklerini ifade etti.

İlçenin kanalizasyon ve içme suyu sorununu yılsonuna kadar yüzde 70 tamamlayacaklarını dile getiren Geylani, en kısa sürede Rahva mevkiindeki imar sorununun çözüme kavuşturulacağını belirtti.

Özellikle ilçede bulunan mülteci sorununa da dikkat çeken Geylani, Tatvan’a her gün 150-200 kişilik göçmenin geldiğini, bu rakamların günü birlik değiştiğini, Göç İdaresi ilgilendiği için müdahale edemediklerini belirtti.

Bitlis Belediyesiyle yaşanan mücavir alan sorununa da vurgu yapan Geylani, “Her belediye döneminde tekrarlanan bir durumdur. Şu an bizim idari ve mülki sınırlarımız Başhan’dır. Üniversite yapılırken Tatvan yer vermiş. Sonuçta üniversite yapılıyor. Bitlis’te alan olmadığı için Tatvan kendi arazisinde yer vermiş. Resmi geçerliliği olamayan bir anlaşmayla bu yapılmış. Kimse bunun takibini de yapmıyor. Sonuçta memlekete hizmettir. Tatvan’a veya Bitlis’e gelmiş çok önemli değildir. Akabinde imar hakkı başlıyor. Mülkiyet talep edilmeye başlıyor. Sıkıntılar bundan sonra başlıyor zaten. 2015 bakanlık onaylı mücavir alanımız var. Rahvanın bu tarafına geçmiş. Bunlar gitmiş meclis kararını almış. Çevre şehirciliğe başvuru yapmışlar. Oldubitti tarzında bir şey. Haberimiz yoktu. Haberimiz olduğu gibi itirazımızı yaptık. Yasal olmadığını ve kabul etmeyeceğimizi hem çevre şehirciliğe hem belediyeye hem de bakanlığa yazılı ve sözlü her olarak yaptık. Amaç hizmetse zaten ikimizde aynı partinin belediye başkanlarıyız. Hizmet, bu memlekete gelen bir hizmettir. Sana kalmış, bana kalmış fark etmez. Bunu milletvekillerimiz de bürokrasi de belediye de halkta kabul etmez.” dedi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)