Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Katar Kalkınma Bankası ve SPARK işbirliğinde Sanayi Odası'nın Mesleki Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen, "Endüstriyel Meslek Edindirme" kurslarını tamamlayan Suriyeli kursiyerlere düzenlenen törenle sertifika verildi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Katar Kalkınma Bankası ve Hollanda'da yerleşik SPARK adlı sivil toplum kuruluşu iş birliğinde Suriyelilere yönelik "CNC freze makinesi operatörü, uluslararası ticaret, remayöz ambalaj ve paketleme, inşaat ve overlokçuluk" gibi çeşitli alanlarda düzenlenen "Endüstriyel Meslek Edindirme" kursları sona erdi.

Zeugma Mozaik Müzesi Konferans Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Gaziantep Sanayi Odası Genel Sekreteri Kürşat Göncü, mesleki eğitim konusu ve Suriyelilerin entegrasyon sürecine dikkat çekti.

Suriyelilerin topluma uyum sağlamaları ve meslek edinmeleri konusunda proje üretmeye devam ettiklerini dile getiren Göncü, "SPARK ile gerçekleştirdiğimiz projemiz, Gaziantep'te mesleki eğitimin geliştirilmesi ve sanayicilerimizin kalifiye eleman konusunda beklentilerinin karşılanması noktasında yaptığımız çalışmalardan sadece bir tanesidir. Gaziantep Sanayi Odası olarak 2 yıl gibi kısa bir zaman zarfında 4 bin 500'ün üzerinde kişiye mesleki eğitim verdik." dedi.

Göncü, "Gaziantep'e gelen Suriyelilerle birlikte yaşanan sorunları biz devlete bırakmadan kendimiz çözme çabası içerisine girdik. Bu sorunlar, bizim ve komşularımızın yaşadığı sorunlardı. Biz çözümden yana olduk ve Gaziantep Sanayi Odası olarak şehrimizdeki Suriyelilerin meslek edinerek, sosyal ve ekonomik entegrasyonlarının sağlanmasını hedefledik. Suriyeli dostlarımızda da bu çabayı gördük. Kursiyerlerimizden de entegrasyonlarını tamamlamalarını ve her anlamda kendilerini geliştirmelerini bekliyoruz. Biz kendilerine her zaman yardımcı olmaya hazırız. Bu bağlamda bizimle işbirliği yapan SPARK ve projeye destek olan tüm kuruluşlara teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

SPARK Bölge Program Direktörü Gemma Bennick de, SPARK'ın dünyanın 17 farklı bölgesinde aktif olarak faaliyet gösterdiğini belirterek, toplumların yeniden yapılandırılması için genç, hırslı ve azimli insanlara girişimcilik eğitimleri verdiklerini kaydetti.

Türkiye'de 3 milyondan fazla Suriyelinin bulunduğunun altını çizen Bennick, "Eğitime, istihdama ve sosyal uyuma ihtiyaçları giderek artıyor. Hem Türkiye'ye uyum sağlamaları hem de kendi geleceklerini şekillendirmeleri gerekir. SPARK olarak yükseköğretimin yanında mesleki eğitim konusunda genç insanları destekliyoruz. İstihdama dâhil olmaları için çalışmalar yapıyoruz. Bugün de projemiz kapsamında 6 farklı branşta meslek kurslarını tamamlayan 426 öğrencimize mezuniyet belgesi veriyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından "Endüstriyel Meslek Edindirme" kurslarını başarıyla tamamlayan 426 Suriyeliye sertifikaları verildi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)