HABER MERKEZİ

CHP’li belediyelerin mültecilere yönelik attığı düşmanca adımlar yetmezmiş gibi şimdi de gerek hükümet gerekse de diğer birçok belediye bu konuda adımlar atmaya devam ediyor. Seçim sonrası belediyelerin başına gelen CHP’li belediye başkanlarının ilk icraatları genel olarak mültecilere yönelik yardımların kesilmesi talimatı oldu. Bu adım sonrası birçok ilde Suriyelilere ait işyerlerin tabelalarındaki Arapça harfler sökülerek Türkçe tabela standardı getirildi. Birçok ilde gerek belediyeler gerekse de valilikler işyerlerine Arapça tabelaların sökülmesi talimatı gönderdi. Tabelalarda Türkçe uygulamanın sadece Arapça tabelalarla sınırlı kalması da dikkatlerden kaçmıyor. Adeta cadı avı başlatır gibi Arapça tabelaları söken belediye ve valilikler İngilizce dahil farklı dillerdeki tabelalara ise hiç dokunmuyor. Bu yaşananlar adeta başka işiniz yok mu dedirtiyor?

İLKİN MÜLTECİNİN EKMEĞİNE GÖZ DİKTİLER

31 Mart öncesi “Bolu’da Suriyeli görmek istemiyoruz” diyen CHP’li Tanju Özcan, belediye başkanlığını kazandıktan sonra ilk ırkçı ‘hizmeti’ni Suriyeliler üzerinden yaptı. Özcan, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı aşevinden Suriyelilere verilen yemeği kesti. Özcan, Suriyelilere Bolu’da işyeri açma ruhsatı da vermeyecek. Bununla da yetinmeyen belediyeler Antalya’da, Mudanya’da Suriyelilere denize girmeyi yasakladı.

ARAPÇA TABELA AVINA ÇIKTILAR

Suriyeli muhacirlere yönelik ahlaksız kışkırtma ve kaos girişimleri karanlık kesimin arzu ettiği gibi meyvelerini vermeye başladı. Kışkırtıcı ve saldırganları dizginlemesi gereken devlet, saldırganları yatıştırma adına mültecilere sınırlama ve yasak getiriyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 6 ay içinde Arapça tabelaların kaldırılacağına dair sözlerinin üzerinden bir hafta geçmeden, İstanbul Valiliği belli semtlerde Arapça tabela avına çıktı. Görevliler İngilizce ve Batılı dillerde yazılmış afiş ve tabelalara bir şey demezken, Arapça tabela asmış dükkan sahiplerini uyararak Arapça ibarelerin tabelalarının % 25’ini aşmaması gerektiğini bildirerek tabelaların değiştirilmesini istediler. Pilot uygulama Fatih, Zeytinburnu ve Bayrampaşa'da başlatıldı. 15 Haziran'da başlayan denetlemelerde 730 iş yerinin Emniyet ve Göç İdaresi yetkilileri tarafından denetlendiği öğrenildi.

ARAPÇA HARFLER TABELANIN YÜZDE 25'İNİ GEÇEMEYECEK

Bu işyerlerinin sahipleri, tabelalarının yüzde 75'inin Türkçe, yüzde 25'inin ise Arapça olması gerektiği yönünde ikaz edildi ve tabelalarını değiştirmesi için esnafa süre verildi. Valiliğinin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Zeytinburnu ilçemizde yapılan denetimler sonucunda standartlara uygun olmayan 98, Bayrampaşa ilçemizde 38 işletme tespit edilmiş olup, bu işyeri tabelalarının mevzuata uyumunun sağlanması için çalışmalar devam etmektedir. Fatih Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından Kentsel Tasarım Projesi kapsamında cephe ve tabela modelleme çalışması başlatılmış, tabelaların ilan ve reklam standartlarına uygun hale getirilmesi için ziyaret, uyarı ve bilgilendirmelere devam edilmektedir.”

Yetkili denetim mercilerinin

İkaz ve bilgilendirmeler sonrasında tabelasını hızla standartlara uygun hale getiren işyeri sahiplerine teşekkür edilen açıklamada ikaz edilmelerine rağmen ilan ve reklam standartlarına uygun olmayan tabela kullanan işyeri sahipleri de uyarılarak gerekli yasal müeyyidelerin uygulanacağı bildirildi.