Mardin’in Midyat ilçesinde ÇATOM bünyesinde, “İnce Gönülden, İnce Tele Projesi” kapsamında açılan telkari kursu, yapılan ürünlerin sergilenmesiyle sona erdi.
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün finanse ettiği projenin başvurusu Midyat İş Adamları Derneği (MİYAD) tarafından yapıldı.
“İnce Gönülden, İnce Tele Projesi” adıyla kabul edilip, 20 kadına telkari sanatı öğretilmesi ve istihdam desteği amacıyla açılan ve 6 ay süren kurs sona erdi.
20 kadının 6 ay boyunca yaptıkları ürünler Midyat ÇATOM bünyesinde açılan sergiyle gümüş severlerin beğenilerine sunuldu. Midyat’ın en eski telkari ustalarından Gebro Tokgöz’ün eğittiği 20 kadının birbirinden güzel telkari ürünleri sergilendi.
Serginin açılışı Midyat Belediye Başkan Yardımcıları Servet Yücel Oğuz ve Metin Kutlu’nun yanı sıra bazı kurum amirlerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Telkari ve giyim kursu ürünlerini inceleyen katılımcılar kadınların el işi sanat eserlerine hayran kaldılar.
Telkari Kursu ve ÇATOM bünyesinde açılan diğer kurslar hakkında bilgi veren ÇATOM Sorumlusu Gülten Erol, telkari kursunun çok verimli geçtiğini söyledi.
Erol, “Bugün bir projemizin kapanışı ve sergimiz vardı. Bir program hazırladık. Güzel bir program oldu. İçişleri Bakanlığına sunduğumuz bir proje olan gümüş kursumuz vardı. Projenin adı 'İnce Gönülden, İnce Tele' idi. Şu an kadınların her anlamda kendilerini geliştirebilecekleri programlar açıldı. Ve hala devam ediyor. Çalışmalarımız çeşitli kurs ve programlarla devam ediyor. Kadının hem mesleki alanda hem de maddi kazanç olarak önemli ölçüde çalışmalarımız oluyor. Bunlardan biri de gümüş programı. 6 ay boyunca devam etti. Burada kursiyerler kendilerini geliştirdiler. Yapmış oldukları ürünler kendilerine verildi, hem de burada para kazanmalarını sağladık. Aynı zamanda burada bir ekmek kapısı açılmış oldu. Çünkü kadınlar ileride kendi ürettikleri ürünleri satmak imkânı bulabilecekler. Gümüş dışında şu an kuaför eğitimi, okuma-yazma, dikiş, el sanatları, giyim, çocuk gelişimi, yaz ana okulu, çocuk eğitimi gibi programlar sürekli devam etmektedir. Her yıl 100-150 arası kadın kursiyerlerimiz buradaki programlara katılım sağlamaktadır.” dedi.
Kurs öğreticisi Telkari Ustası Gebro Tokgöz , “Öğrencilere biz telkâri (gümüş) işlemeciliğini öğrettik. Bu kurs 150 saat üzerine başladı. Aslında kısa bir süre idi. Ama ona rağmen biz bir şeyler yapmaya çalıştık. Öğrencilerimize güzel katkısı oldu. Ürünleri kendileri yaptı. Bazılarına da ben yardımcı oldum. Dolayısıyla güzel bir çalışma oldu. Bu tür kursların devam etmesini diliyorum.” dedi.
“Kursun devam etmesini isterdik”
Telkari kursu kursiyerlerinden Nevroz Akalın, “Bu altı aya yakın buradayız. Gümüş kursuna çalıştık. Çok güzel bir meslekmiş. Çok güzel şeyler öğrendik. İyi ki de öğrendik. Herkese tavsiye ederim. Bu süre zarfında arkadaşlarla çok güzel, çok iyi zaman geçirdik burada. Kursumuzun devam etmesini isterdik. Bunu istiyoruz. Alıştığımız için kursumuzun devam etmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
“Bu iş benim hayalimdi”
Kursiyerlerden Emine Akan, “6 aydan fazladır buradayız. İnce telden kolyeler, bilekler ve küpeler yapıyoruz. Bu iş benim hayalimdi. Şu an hayalimi gerçekleştiriyorum. Bayağı şeyler öğrendik. İlk başlarda hiçbir bilgim yoktu. Ama büyük emek isteyen bir meslek olduğunu öğrendim. Çok zormuş. Bundan sonra bu işi devam ettirmeye çalışacağım. Tam öğrendikten sonra kendi atölyemi kuracağım.” dedi.
Sergi açılışına; Midyat Belediye Başkan Yardımcıları Servet Yücel Oğuz, Metin Kutlu, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü Proje Denetçisi Fatma Işıker, İlçe Sivil Toplumla İlişkiler Şefi Rıdvan Arslan, Midyat Devlet Hastanesi Başhekimi Mahmut Necdet Palaz, SGK Müdürü Abdurrahim Güneş, MİDER Başkanı Eczacı Ünal Günel, MARGİSAD Başkanı Halil El, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü İsa Kurnaz, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Şaşmaz, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Hüseyin Tunç, Midyat Kızılay Temsilcisi Murat Aykat ve kursiyerler katıldı. (Süleyman Tunç-İLKHA)