Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Gaziantep Kunduracılar Odası’nın destekleriyle Akort Fuarcılık organizasyonunda düzenlenen “29’uncu Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı (GAPSHOES)” düzenlenen törenle açıldı.
Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) 11 bin 750 metrekarelik alanda gerçekleştirilen ayakkabı fuarına yurtiçinden başta Gaziantep olmak üzere, Adana, Bursa, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Samsun ve Şanlıurfa, yurtdışından ise Suriye firmalarının yer alacağı fuarda 150 firma ile 400 marka ürünlerini sergiliyor.
Fuarın açılışında konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, Ar-Ge, tasarım, patent, marka ve pazarlama ağı oluştuğunda Gaziantepli firmaların dünyanın her tarafında rekabet üstünlüğü sağlayacağını söyledi.
“Ar-Ge merkezimizin olması lazım”
Gül, “Ayakkabı sektörü, ihracatın yaklaşık 5’te birini yapan ve bir milyar doları ihracat hedefi olan bir sektör. Burada dünyadaki gelişmeleri iyi okuyup, bir adım ileriye gitmemiz lazım. Bir adım ileriye giderken de bütün sektörlerde olduğu gibi bizim bir Ar-Ge merkezimizin olması lazım. Bu Ar-Ge merkezini firma olarak yapabiliyorsak firma olarak yapacağız. Firma olarak yapamıyorsak da sektör olarak yapmak lazım. Ar-Ge, tasarım, patent, marka ve pazarlama ağı oluştuğunda, inanıyorum ki Gazianteplinin ve sizlerin bu ticari birikimi, dünyanın her tarafında rekabet edebilmek bir üstünlük sağlayacaktır. Dünyanın her tarafında üretim yapabilme şansını yakalarız.” dedi.
Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Emin İnce de 2019 yılının ilk altı ayında son 20 yılın rekorunu kırdıklarını belirterek, Türkiye ayakkabı ihracatının yüzde 20’sinin Gaziantep’ten yapıldığını söyledi.
Oda olarak eğitime çok önem verdiklerini belirten İnce, geleceğin markalarını geliştirmek için bir emek ve çaba içerisinde olduklarını belirterek, kentte ayakkabı sektörünün daha da gelişmesi için ailelerin kendi çocuklarını Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu’nda açılan ayakkabı bölümlerine göndermelerini istedi.
Yine Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu’nda büyük bir test merkezi yaptıklarını belirten İnce, bundan sonra atık ayakkabıları İstanbul'a ya da yurtdışına göndermek zorunda kalmayacaklarını, atık ayakkabıları bu merkezde dönüştüreceklerini ve önümüzdeki ay bu merkezin açılışının yapılacağını belirtti.
İnce, “Dünya globalleşti. E-ticaret sitesi kurmaya karar verdik. Bunun için de valimizin desteğini aldık ve kalkınma ajansımız ile birlikte bir proje hazırladık. İleri ki günlerde tüm Gaziantep'i kucaklayan ve kapsayan bir ayakkabı sitesi kuracağız.” dedi.
“Ayakkabıda marka olmalıyız”
Ayakkabıda markalaşmanın önemine değinen İnce, “Markalaşma konusunda bizim treni kaçırdığımızı biliyoruz. Bu saatten sonra ‘ne yaparız? bunun çabası içerisinde olacağız. Dünya ticaret merkezleri ile ihracatçılar birliği vasıtasıyla Hollanda ve İtalya’ya başvuruda bulunduk. İtalya’da projemiz kabul edildi ve şu an sıradayız. Önümüzdeki mart ayında da Rusya’daki ayakkabı fuarına katılarak, Gaziantep'i bu konuda en güzel şekilde temsil etmeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı.
Konkordatodan kaynaklı bankaların ayakkabı firmalarına karşı tutumunun sektörü çok ciddi anlamda rahatsız ettiğini belirten İnce, verdikleri teminatların ve çeklerin günü gelmeden geri döndüğünü ifade etti.
“Türkiye ayakkabıda son 20 yılın ihracat rekorunu kırdı”
Kentte yeni kurulacak ayakkabı sitesi ile ilgili de bilgi veren İnce, “Gaziantep ve Gaziantep'in geleceği için böyle bir organize sanayi, bizi dünya pazarlarına açacak. Şu an ulusal markalara fason yapıyoruz. Böyle bir merkezle sektör olarak inşallah dünya pazarındaki büyük dev zincirlere de ürün yapabilecek duruma geleceğiz. İhracat olmazsa olmazımız. Afrika'dan Rusya'ya kadar çok geniş bir yelpaze de bu sene geniş bir şekilde emek ve çaba sarf ettik. Türkiye ayakkabıda son 20 yılın ihracat rekorunu kırdı. Yılın ilk beş ayında 343 milyon dolarla zirveye çıktık. 20 yıldır hedefimiz bir milyar doları geçmekti. Bu sene şu anki göstergelere göre bu duruma gelmiş durumdayız.” şeklinde konuştu.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkan Vekili Cevdet Akınal da en önemli ayakkabı üreticilerinin üretim yaptığı Gaziantep'ten, 2018 yılında toplam 148 milyon dolar ihracatın gerçekleştiğini ve 2019 yılının ocak-nisan döneminde ise 66 milyon dolar ihracat yapıldığını belirtti.
Gaziantep’in her zaman olduğu gibi üretim ve ihracat gücü ile Türkiye’ye örnek olmaya devam ettiğini belirten Akınal, ilk dört aylık dönemde Türkiye’de yapılan toplam ayakkabı ihracatının yüzde 17'sinin Gaziantep’e ait olduğunu da sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesinin kesen Vali Gül ve beraberindekiler, fuar standlarını gezdi.
Fuar hakkında
Yurtiçinden başta Gaziantep olmak üzere, Adana, Bursa, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Samsun ve Şanlıurfa yurtdışından ise Suriye firmalarının yer alacağı fuarda 150 firma ile 400 marka ürünlerini sergiliyor.
Fuarda, erkek, kadın, çocuk, spor, iş emniyeti, askeri ayakkabılar, taban, aksesuar, tekstil, kimyevi maddeler, kesim, monte hazır taban, dikim ve finisaj gibi ürün grupları yer alıyor.
Türkiye’nin her noktasından profesyonel ziyaretçi ile yurt dışından da Etiyopya, Irak, Cezayir, Sudan, Mısır, Rusya, Lübnan, Ukrayna, Romanya, Fas, Nijerya, Sudi Arabistan, Suriye, Azerbaycan, Ortadoğu, Afrika ve Türki Cumhuriyetlerden profesyonel heyetlerin geleceği fuarı 20 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Fuar 4 gün boyunca saat 10.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)