Kaldırılan her taşının altında tarih fışkıran vadideki 7 bin yıllık Bitlis, ressamlara ilham kaynağı oluyor. Adına türkülerin söylendiği, efsanelerin anlatıldığı, ciltler dolusu kitapların yazıldığı kadim kent Bitlis’in yok olmaya yüz tutmuş tarihi dokuları tablolara resmediliyor.
Bitlis’in tarihi dokusunun resmedildiği, kuyumcu titizliğiyle yapılan birbirinden güzel ve kıymetli tablolar, gerçeğini aratmıyor.
Çizdiği resimlerle Bitlis’in tarihi dokularını sanatla buluşturan ressam Burhan Gündoğdu, zaman zaman açtıkları sergiye ilgi gösterilmesi ve sanatın yaşaması için sanatkârlara destek çıkılması gerektiğini belirtti.
“Bitlis, zengin bir kültür ve birikime sahiptir”
Gündoğdu, “Açtığımız resim sergisinde genel anlamda tarihi eserlerimiz ve doğa güzelliklerimizi ele almaya çalıştık. Bunun yanında beğenilen özel kareler de var. Bitlis, zengin bir kültür ve birikime sahiptir. Her anlamda tarihsel zenginliğe sahip olan bu ilimizi, resimsel olarak insanlarla buluşturmak adına biz de çalışma yapıyoruz.” dedi.
Bir tabloyu, resmin ebadına, boyutuna ve içindeki ince detaylarına göre 2 hafta ile 2 buçuk ay arasında yapabildiklerini dile getiren Gündoğdu, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
“Resmin ebadına, boyutuna ve içindeki ince detaylarına göre 2 hafta ile 2 buçuk ay arasında yapımı değişiyor. Her birinin çok ince işçiliği var. Bunlar yabana atılacak resimler değil. Açtığımız sergide çoğu insanımız sadece bakıp geçiyor. En azından inceleyebilirler. İsteyene istediği tarihi yapıyla ilgili çalışma yapabiliriz. Bu tarihi bir mekân, doğal bir güzellik, bir portre çalışması olabilir. Sipariş verdiklerinde en güzel şekilde hazırlayıp verebiliriz. Bir sanatın yaşayabilmesi için sanatkârın desteklenmesi gerekiyor.” (Şükrü Tontaş-İLKHA)