2019 yılının ilk 6 ayının ihracat rakamlarını değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölgeden bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,4 artışla 4 milyar 268 milyon 926 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden haziran ayında 516 milyon 937 bin dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Kileci, bölgeden bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,4 oranında bir artışın olduğunu belirtti.

Kileci, “Bayram tatilinin uzun olması nedeniyle, bölgemiz haziran ayı ihracatında geçen yılın aynı ayına kıyasla bir düşüş olduğu görülse de yıl bazında kümülatif olarak bir artış olduğunu görüyoruz." dedi.

"İhracatçıya yönelik eğitim önceliğimiz devam edecek"

Kileci, “İhracatımız, gerek yıl gerekse de aylık bazda artış gösteriyor. Geçen ay bir düşüş var. Fakat bu düşüş dokuz günlük Ramazan Bayramı tatilinden kaynaklanıyor. Çünkü iş günü sayısında geçen yılın aynı ayına göre 3,5 günlük bir azalma var. Geçen sene haziranda 19,5 iş günü varken bu sene haziran ayında 16 iş günü çalışmışız. Bu şekilde oranladığımızda aslında önceki seneye göre yüzde 5'lik bir artış sağlamış durumdayız." ifadelerini kullandı.

İhracat büyümesindeki istikrarı yakalamak konusunda fikirlerini paylaşan Kileci, "Önemli olan sert iniş ve çıkışlardan ekonomimizi izole etmektir. Ekonomik ve ticari istikrarsızlıkların önüne geçmek için ise ihracatımızın bileşenlerini dış etkilere kapalı hale getirmek durumundayız. Olası olumsuzluklardan da etkilenmemek için ürünü alıp, üretip yurtdışındaki pazarınıza götürene kadar tüm süreçleri elektronik ortamda takip edip olumsuz bir durumda hızla müdahale edebiliyor olmalısınız. Böylece ne mevsimsel dalgalanmalar ne siyasi krizler sizi çok şiddetli sarsacaktır.” şeklinde konuştu.

Haziran ayında ihracatçıyı daha kalifiye bir hale getirmek için çalışmalar yürüttüklerini belirten Kileci,  Gaziantep başta olmak üzere Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'da “E-İhracat ve Dijital Dönüşüm Eğitimleri” gerçekleştirdiklerini belirtti.

En fazla ihracat Ortadoğu ülkelerine

Öte yandan, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre yapılan açıklamada, ihracatı ülke gruplarına göre incelendiğinde, Ortadoğu ülkelerinin yüzde 45,5 pay ile ilk sırada yer aldığı, AB ülkelerinin yüzde 20,5 ile ikinci ve Afrika ülkelerinin ise yüzde 13,4 ile üçüncü sırada yer aldığı görüldü.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Haziran 2019 döneminde 183 ülkeye ihracat gerçekleştirildiği ve Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, İtalya, İngiltere, Almanya, İran ve Libya’nın ise en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında olduğu belirtildi.

İhracatı yapılan ürünler incelendiğinde ise halı, iplikler, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, ağaç ve orman ürünleri, demir-çelik mamulleri ile dış giyimin en çok ihracatı yapılan mal grupları olduğu ifade edildi.

“Gaziantep en fazla ihracat yapan 6’ncı il”

2019 yılı ocak-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,9 artış ile yıla 3 milyar 610 milyon 130 bin dolarlık ihracatla başlayan, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin lokomotif ili Gaziantep'in Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini koruduğu belirtildi.

Gaziantep'in ihracatında ön sıralarda tekstil ve ham maddeleri, halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri sektörlerinin geldiği bildirildi.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de Gaziantep’ten bu yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın ocak-haziran dönemine göre yüzde 8 artışla 3 milyar 610 milyon 909 bin dolar ihracat yapıldığını söyledi.

Gaziantep’in ilk altı aylık ihracat rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunan Ünverdi, geçtiğimiz yılın ocak-haziran döneminde Gaziantep’ten 3 milyar 344 milyon 635 bin dolar ihracat yapıldığını, bu yılın aynı döneminde ise bu rakamın yüzde 8 oranında artışla 3 milyar 610 milyon 909 bin dolara ulaştığını kaydetti.

Gaziantep’in ihracat üssü olduğunu bir kez daha gösterdiğini dile getiren Ünverdi, “Ülkemize değer katan, kalkınmamızın öncüsü olan sanayici ve işadamlarımıza teşekkür ediyorum. Gelinen noktada Gaziantep tek başına 56 şehrimizin toplam ihracatından daha fazla ihracat yapıyor. Bu başarıda imzası olan ihracatçılarımızla ne kadar övünsek azdır.” dedi.

Gaziantep'ten geçen yılın Haziran ayında 483 milyon 148 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirten Ünverdi, bu yıl 5 iş gününün bayram tatiline denk gelmesine rağmen 429 milyon 38 bin dolar ihracat yapıldığını ifade etti.

“Gaziantep’i teknoloji üssü yapmak için hazırlanıyoruz”

Gaziantep sanayisinde teknolojiye dayalı yeni bir değişim ve dönüşüm süreci için çalıştıklarını belirten Ünverdi, “İlk 6 ayda Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat yaptık. Türkiye'nin ihracatı ilk 6 aylık dönemde yüzde 2,18 artarken Gaziantep’in ihracatı yüzde 8 ile yaklaşık 4 katı arttı. Tabi biz bununla yetinmiyoruz, her zaman daha yukarısını hedefliyoruz. İhracat üssü olan kentimizi teknoloji üssü yapmak için hazırlanıyoruz. Bunun için de Polateli-Şahinbey Organize Sanayi Bölgemizin altyapısını teknoloji yatırımlarına uygun olarak hazırlıyoruz. Bu sürece destek olacak ve dijital dönüşüme öncülük edecek model fabrikamızın kurulması ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Nitelikli eleman yetiştirmek için GSO-MEM’de uluslararası kuruluşlar ve Milli Eğitim Bakanlığı ile mesleki eğitim projeleri geliştiriyor, medikal sektörü ve savunma sanayine yönelik projelerle şehrimizi geleceğe hazırlıyoruz.” diye konuştu.

Ünverdi, “29’uncu GAPSHOES Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı”nın yarın düzenlenecek törenle kapılarını ziyaretçilere açacağını belirterek, tüm iş dünyasını ve Gazianteplileri bu fuara davet etti.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da Gaziantep’in ilk 6 aylık performansının sevindirici ve gelecek için umut vadedici nitelikte olduğunu belirtti.

Gaziantep’in bu günlere gelmesinde büyük bir pay sahibi olan ihracatçıların her geçen gün yükselen bir grafiğe sahip olduğunu söyleyen Yıldırım, Gaziantepli birçok firmanın da örnek işlere imza atarak katma değeri yüksek ürünlerin ihracatını gerçekleştirdiğini de dile getirdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)