Doğruhaber /Yorum--Faruk Kuzu (Yusufcan)

Derin kulislerde bir süredir Türkiye savunma sanayine uygulanan "GİZLİ  AMBARGO" konuşulmaktaydı. Haberlere göre Başta ABD ve Almanya olmak üzere Türkiye'nin hava savunma sistemlerine yedek parça tedariğinde bulunan ülkeler üretim eksikliğini bahane göstererek talepleri karşılamıyorlardı.  Aşağıdaki haberde görüleceği üzere Bloomberg bu gizli bilgiyi aşikar etmiş. 

Ancak sorulmayan sorular var ki oynanan büyük oyunun görülmesini engelliyor. Bu  sorulardan birkaçını sorarak konunun anlaşılmasına yardımcı olalım:

 1  _Ambargo ve yedek parça depolamanın tek sebebi S-400 'müdür?

 2 _Trump'ın"Ambargo yok." demesine rağmen ABD kongresini kim(ler) kontrol ediyor ?               3 _ Kongre ambargoda neden ısrar ediyor?

 4 _Türkiye'den asıl istenen nedir?

Kısaca cevaplarsak;  

1-Tek sebep bunlar değildir. Bunlar aktörlerin sahnede konuşacakları malzemelerdir.

2 -ABD temsilciler meclisi ve senatosu büyük çoğunlukla "KÜRESELCİLER" denilen yapının kontrolündedir.

3-Küreselcilerin Türkiye'den isteklerinin karşılanmasını bekliyorlar

4-Türkiye'nin  başta "Yüzyılın Planı"olarak bilinen  ihaneti tanıması ve eskiden olduğu gibi Ortadoğuda Siyonist İsrailin güdümünde  hareket etmesi istenmektedir.

Bloombergin haberine bu perspektiften bir daha bakalım;

ABD Başkanı Donald Trump’ın “ Türkiye’ye adil davranılmadı” sözlerine rağmen, Ankara'nın olası yaptırımlar sebebiyle ABD yapımı silahlar için yedek parça depolamaya çalıştığı iddia edildi.

Bloomberg'e konuşan iki Türkiyeli yetkiliye göre ordu F-16 uçakları ve diğer donanımlar için yedek parça depoluyor. Bu kararın sebebinin ABD'nin Türkiye'ye S-400 alımı sebebiyle yaptırım uygulaması durumunda ordunun ABD yapımı parçalara erişiminin sınırlanma ihtimali olduğu konuşuluyor. Yetkililer hangi parçaların depolandığı ve stoğun ne kadar dayanacağı konusunda bir yorumda bulunmadı. 

Bloomberg'e konuşan kaynaklar parçaların depolanmasıyla beraber Türkiye'nin bu sefer 1974'te uygulanan ABD yaptırımlarına olduğundan daha hazır olacağını ifade etti. ABD, Türkiye'ye 1974'te yapılan Kıbrıs operasyonunun ardından 4 yıl boyunca yaptırım uygulamıştı. Selcan Hacaoğlu'nun makalesinde bu yaptırımların "hâlâ Türkiye'nin aklından çıkmadığı" ifade edildi. 

Habere göre bu parçaların ne zamandır depolandığı bilinmiyor.