Kış aylarında ve bayram gibi özel günlerde tüketilmek üzere bin bir zahmetle hazırlanan ve kentin en önemli mutfak kültürü arasında yer alan, aynı zamanda önemli bir gelir kaynağı da olan kurutmalık sebze sezonunun başlamasıyla kentte yoğun bir mesai dönemi yaşanıyor.

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı, kentte kış aylarında tüketilmek amacıyla yaz aylarında hazırlanan ve son yıllarda da önemli bir ihraç ürünü haline dönüşerek, dünya mutfaklarında yerini alan kurutmalık sebze sezonu ile ilgili bilgi verdi.

Akıncı, gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel yemeklerinde önemli bir yer tutan kurutmalık sebze ürünlerine son yıllarda talebin arttığına işaret ederek, “Eskiden ev kadınlarının kış aylarında evlerde tüketilmek üzere imece usulü ile hazırladığı Gaziantep kurutmalıkları, şimdi iç ve dış piyasalarda tüketim potansiyeli artan bir sektör haline geldi.” dedi.

Gaziantep’te üretilen kurutmalık sebzelere iç piyasanın yanı sıra çeşitli Avrupa ülkelerinden de büyük bir talep olduğunu belirten Akıncı, “Yeni sezonla birlikte üretimine başlanan Gaziantep kurutmalığı, patlıcan, biber, acur ve kabak gibi mevsim sebzelerinin içlerinin oyularak temizlenmesi ve iplere dizilerek güneşte kurutulması ile elde edilmekte. Sağlıklı, doğal ve besleyici olmasından dolayı başta dolma olmak üzere birçok farklı yemekte sıklıkla kullanılan kurutmalıklar, aynı zamanda mevsimlik olarak bu işi yapan ailelere de ek kazanç sağlamakta. Kurutmalık işleminde fabrikasyon üretime geçilmediğinden dolayı oyma ve kurutma işlemleri halen kadınlar tarafından geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep kurutmalığını benzerlerinden farklı kılan en büyük özelliğinin ise ürünün kalitesi ve iklim koşullarında saklı olduğunu aktaran Akıncı, nem faktörünün olmadığı, 40 derecenin üzerindeki hava sıcaklığının kurutmalıkların şekillenmesi için uygun bir ortam sağladığını ifade etti.

Gaziantep’in asırlık mutfak lezzetleri arasında yer alan kurutmalıklardan patlıcanın, 2018 yılında Gaziantep Ticaret Borsası tarafından Gaziantep adına coğrafi işaret tescilinin alındığını anımsatan Akıncı, bu alandaki tescil çalışmalarını diğer ürünlere yönelikte sürdüreceklerini dile getirdi.

2018 yılında Gaziantep Ticaret Borsası'nda işlem gören kurutmalık sebze adeti ve tutarları hakkında da bilgiler veren Akıncı, “Geçtiğimiz yıl borsamızda 1 milyon 244 bin TL tutarında, yaklaşık 6 milyon 250 bin adet kurutulmuş sebze işlem gördü. Evlerde özel tüketilmek üzere hazırlanan kurutmalık sayısı da göz önüne alındığında bu rakamın çok daha yüksek miktarlarda olduğunu söyleyebiliriz.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)