MERSİN - Yönetim Kurulu Başkanlığını Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu`nun yaptığı Mersin Teknopark`ın, 2013-2016 yılları arasındaki stratejilerini tespit etmek amacıyla düzenlenen `Akdeniz`de Yükselen Değer: Mersin Technoscope` temalı çalıştay Hilton SA Oteli`nde yapıldı.
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, \"Üniversitelerimizin sanayi kuruluşları ile yaptığı işbirliklerinin gelişmesi gerekiyor. Zenginliği değer üreten bir konuma taşımak zorunluluğumuz var. Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığım Mersin Teknopark temelli bu çalıştayın ilimizi daha değerli kılması çerçevesinde ele aldık. Tüm dünya tarafından izlenen bir değer olan Mersin, geleceğe aktaracağı zenginlikleri ile bulunduğu konumu hak ettiğini göstermektedir. Ülkemizin son 10 yılda yaşadığı değişimin destekleyicisi ve zenginleştiricisi kentlerin başında Mersin gelmektedir. Ülkemiz sıralamasında ilk 6 ile 8 arasında bulunan Mersin, tarım, sanayi ve üretimde yarattığı değerler ortalaması ile bir bütün olarak 81 il arasındaki konumunu muhafaza etmektedir. Ancak asıl hedefimiz bu konumun ötesine geçmektir\" dedi.
Neden Kendi Uçağımızı Üretmiyoruz?
Ülkemiz genelinde çeşitli paneller ve çalıştaylar gibi organizasyonların gerçekleştirildiğini aktaran Vali, bu organizasyonların bir sonuca varmadığına dikkat çekerek, \"Yapılmış olmak için düzenlenen ve 2-3 gün sonra sona erdiğinde bir sonuca ulaşmayan organizasyonların yapılmasında hiçbir fayda bulunmamaktadır. Bugün ülkemiz genelindeki 1 milyon kişiye düşen patent sayısının 20`lerde olduğu görülmektedir. Son 10 yılda Ar-Ge`ye aktarılan kaynaklar durumu buraya getirdi. Patent; yüksek ücretlerle elde elde ettiğimiz ürünlerin üretime konu edilmesidir. Bu noktada Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan`ın `Neden kendi uçağımızı üretemiyoruz?` sorusuna geliyoruz. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan`ın dediği gibi `Neden kendi arabamızı üretemiyoruz?`\" diye sordu.
Mersin Teknopark`ta 54 firma ile 300`ü aşkın üreticinin faaliyet gösterdiği bilgisini veren Vali, kurum bünyesinde ikinci bir bina yapıldığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: \"MEÜ içerisinde 20 milyon TL kaynak ile bir laboratuvar yaptık. Bu büyüklüğün içerisinde her düzeyde kontrol ve ölçme imkanları bulunuyor. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (MESOB), Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) ve Mersin Ticaret Borsası (MTB) yönetimlerine bir öneri sunduk. `Kentte üretim yaparak Mersin`e değer katan üyelere yönelik, kent içindeki merkezlere tanıtım gezileri yapalım` dedik. Artık bize gelen şikayetler `İşbirliği isteği gelmiyor` değil, `Üzerimize çok geliniyor, bunaldık` şeklinde olsun. Tüm bunların yanında kentlerin anayasası olarak tanımladığım `çevre düzeni planlaması` ile alakalı Valiliğimizce yeni bir çalışma başlatıyoruz. Gelecek yönelikle hedefler düzeyinde oluşturulacak çevre düzeni planlaması için ilimizin her köşesini gezip, esnaflarımız ile vatandaşlarımızın düşüncesini alacağız.\" (Osman Öksüz - İLKHA)