TEKNOLOJİ SERVİSİ

Google, çocuklar için hazırlanan dijital güvenlik ve vatandaşlık müfredatı ‘Be Internet Awesome’a medya okuryazarlığını da eklediğini duyurdu.

Değişikliğin sebebi, çocuklara sahte haberleri tespit etmeyi öğretmek. Programa altı yeni medya okuryazarlığı aktivitesi dahil edildi.

Google, çocuklara sadece bilgi öğretmiyor, aynı zamanda çevrimiçi kaynakları tararken sahip olmaları gereken eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerini sağlayan aktiviteler veriyor.

Eğitimin asıl amacı, çevrimiçi ortamda gördüğümüz her içeriğin doğru ya da güvenilir olmayabileceğini çocuklara anlatmak.

Ayrıca bilgilerinin ya da kimliklerinin çalınması gibi kötü niyetli olaylarla da karşılaşabileceklerini öğretmek.

Çocuklar önce e-dolandırıcılık saldırılarının nasıl işlediğini, neden tehdit oluşturduğunu ve nasıl korunabileceklerini öğreniyor. Daha sonra şüpheli yazılar, gönderiler, arkadaşlık istekleri, fotoğraf ve e-postalara nasıl cevap vereceklerine dair canlandırma ve tartışmalar yapıyorlar.

Botlarla ilgili kısımda ise yapay zekanın nasıl çalıştığını öğrenip bir insan ve bir robotla konuşmak arasında ne gibi farklar olduğunu karşılaştırıyorlar.

Medya okuryazarlığı kısmında ise güvenilir kaynağın ne olduğu, bir kişinin bir alanda uzman olmasının o kişiyi her alanda uzman yapmadığı öğretiliyor. Bununla ilgili yapılan bir sınıf içi aktivitede, çocuklar internette gördükleri ya da sınıfta öğrendikleri konuyla ilgili bir soru seçip cevabını internette arıyorlar.

Böylece kaynakların güvenilir olup olmadığını anlama çalışmaları yapmış oluyorlar.

Güvenilir kaynakları diğer güvenilir kaynaklarla karşılaştırarak çeşitli kaynaklardan kontrol yapmaları gerektiğini de öğreniyorlar.

 Zira program “Kontrol ettiğiniz kaynakla aynı fikirde olan başka kaynaklar bulamıyorsanız o kaynağa güvenmemelisiniz.” diyor.