İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ile beraberinde Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Birecik İlçe Kaymakamı Fatih Çelikkaya, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu'nun da aralarında bulunduğu heyet, heyelan nedeniyle 2 aydır kapalı olan Halfeti-Birecik yolunda incelemelerde bulundu.

Esnaf, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı'ya "İmdat yetiş AFAD, 2 aydır yollarımız kapalı, Esnaf çözüm bekliyor" yazılı pankartlarla tepki gösterdi.

"Sadece kayayı kaldırmak ile mesele çözülmüyor" diyen Bakan Yardımcısı Çataklı ise, "Güzergâh üzerinde farklı riskler var. 2 kamyon hafriyatı kaldırmakla çözülecek bir mesele gibi durmuyor. Bugün detaylı bir inceleme yapacağız. Bir taraftan teknik çalışma devam ediyor, onlar bittikten sonra sağlıklı, ileriye dönük, uzun soluklu, kalıcı bir çözüm üretmek lazım." açıklamasında bulundu.

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde meydana gelen heyelanın ardından 2 aydır kapanan Halfeti-Birecik yolu, köylerinden Birecik'e gelmekte zorlandıkları için köylüleri, ticaret yapamadıkları için de esnafı mağdur etmeye devam ediyor.

Yaz aylarının çalışma sezonu olduğunu belirten hal esnafından Davut Kaya, "Burası fabrika olarak gelişmiş bir yer değil. Turizm sezonu olması nedeniyle yaz sezonu çalışıyoruz. Yani sezonluk çalışıyoruz. Sezonumuzda şimdi başlıyor esnaf olarak çok mağduruz." dedi.

Başka bölgelerde daha hızlı çalışma yapıldığını söyleyen Kaya, "Heyelan bölgesi Karadeniz bölgesi… O bölgede heyelan olduğunda yol 3 saat sonra açılıyor. Birecik'te 50 gündür esnaf kan ağlıyor. Bir ay sonra fıstık hasat zamanı. Köyden şehre kabak gelmediği için kilosu 3,5 TL'dir. 10 gün sonra biber, domates çıkacak, gelmeyecek, ürünler tarlada çürüyecek. Bu çiftçiyi mağdur ettiği gibi her kesimi mağdur ediyor. Yapılacak ise bir an önce çözüm bulunsun. 4 kilometre olan yol 46 kilometre oldu. Sağlık yönünden de sıkıntı oluyor. Bir kişi kalp krizi geçirse ne olacak." dedi.

Esnaf Abdurrahman Sarı, "Sorunumuz tek köy değil. Birecik'in bütün esnafı aklınıza gelen kim varsa bütün Birecik esnafı bu durumdan şikâyetçi. Yaklaşık 2 aydır yolumuz kapalı. Bize vaat ettikleri yol ise bundan daha kötü. Çok dar, araçlar gidemiyor. Engelli arkadaşlarımız var, gelemiyorlar. Birecik esnafı kepenk kapatma aşamasına geldi. İşçi çıkartıyor desek yeridir. 10 işçisi olan 2 işçi çıkarıyor. Peynir, yoğurt, sebze haline gelmiyor. Haldeki esnaf bu konudan şikâyetçi. İnsan bulamıyoruz, kasap et satsın, sebze halindeki komisyoncular sebze satsın. Sorunumuz bu, başka sorunumuz yok, çözüm istiyoruz. Bakanımıza durumumuzu söyledik. Gereken çalışmalar yapıldığını söyledi ama yeterli bir açıklama yapılmadı. Ülkemizin batı bölgesinde bu durum yaşansaydı, örneğin Bolu, Antalya Ankara'da… İlçeleri birbirine bağlayan, 83 köyü birbirine bağlayan yol kapanmış olsaydı…  Gerçekten 2 aydır hiçbir şekilde gelişme olmadı. 2 ay önce nasıl bu kaya parçası düştü ise yerinden kımıldamadı. Bunun için gerçek bir çözüm istiyoruz." şeklinde konuştu.

Yaşanan mağduriyetleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı'ya anlatan Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam, "Fıstık zamanı geliyor. Halkın büyük çoğunluğu köylerine bu yoldan gider, sabah gider, akşam gelir. İşçi gelip gidiyor. 15 ile 20 kilometre fazladan mesafe kat ediyor. Buradaki esnaf şikâyetçi çünkü adamlar batmış durumda. Yol kapanınca gelen müşteri yok. Oradaki köyler perişan, adam ne yapsın, gidemiyor. Otoban çıkışından gelmesi gerekiyor. Arada bir Uğurcuk Mahallesinden geçen yolumuz var, 5 kilometre kısaltabiliyor. Oraya da stabilize gerekiyor. Şu anda kullanılan İncirli yolu var, o yol da 15 ile 20 kilometre fark ediyor."

"Sadece kayayı kaldırmak ile mesele çözülmüyor"

Heyelan alanında incelemelerde bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, şu açıklamaları yaptı:

"Afet boyutu için bakacağız. Zaten yukarıda boşaltılmış konutlar da var. Sürecin hızla ilerlemesi için hem de bu güzergâhta ne yapılması gerektiğini yerinde görelim dedik. Bunun için geldik. Daha önce Belediye Başkanımız, Milletvekillerimiz ile beraber Ankara'ya gelmişlerdi. Bütün boyutlarını ortaya çıkarmak bakımından arkadaşlar teknik olarak bir çalışma yürütüyorlar. Uzun bir güzergâh var. Sadece kayayı kaldırmak ile mesele çözülmüyor. Güzergâh üzerinde farklı riskler var. 2 kamyon hafriyatı kaldırmakla çözülecek bir mesele gibi durmuyor. Bugün detaylı bir inceleme yapacağız. Bir taraftan teknik çalışma devam ediyor, onlar bittikten sonra sağlıklı, ileriye dönük, uzun soluklu, kalıcı bir çözüm üretmek lazım. Bir şey yapınca yaptığınıza değmesi lazım.  (Bahattin Coşkunkan-İLKHA)