Midyat Halk Eğitim Merkezinde eylül ayından itibaren meslek edindirme kursları kapsamında eğitim alan kadın kursiyerler tarafından takı tasarımı, ahşap boyama, ahşap rölyef, el ve makine nakışı, tel kırma, çanta, kemer, örme, kumaş boyama, iğne oyası, ev tekstili, örtü dikimi, ev dekorasyonu, tezhip, cam süsleme, ahşap boyama ve giyim kurslarında üretilen eserler sergilendi.
Halk Eğitim Merkezi çok amaçlı salonunda kursiyerlerin yaptığı ürünlerin satışa sunulduğu sergi, bir hafta boyunca açık kalacak.
"550 kurs açarak 9 bin kişiye eğitim verdik"
Sergi ve kurslar hakkında konuşan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Şaşmaz, "Geleneksel hale getirdiğimiz, her eğitim öğretim yılı sonunda gerçekleştirdiğimiz, kursiyerlerimizin el emeği göz nuru sergimizi mayıs ve haziran aylarında açmaktayız. Sergimiz, merkezimiz bünyesinde açılmaktadır ve kursiyerlerimizin ürünlerinin satılmasında katkı sağlamaktadır. Burada genel mesleki kurslarımız mevcut. Halk eğitim merkezleri yediden yetmişe vatandaşlarımızın hepsine hitap etmektedir. Meslek edindirme kursları, bunun yanında okuma yazma, eğitimini lisede bırakmış öğrencilerin açık lise düzeyinde eğitimlerini tamamlamalarına imkân verilmektedir. Şu anda bütün mahallelerimizde bayanlara yönelik kurslarımız açılmakta. Mevcut sergimizde meslek edinme kursları neticesinde el sanatları, geri dönüşüme gidecek birçok ürün değerlendirilerek sergilenmektedir. Giyim kursları, el sanatları kurslarımız, resim ve sanat alanında filografi ve üç boyutlu ve kara kalem resim çalışmaları yapılmaktadır. 550 kurs açtık ve 9 bin kişiye kurs verdik." dedi.
"Ürünlerin pazarlanmasında sıkıntı yaşıyoruz"
Kurslarda yapılan ürünlerin pazarlanmasında sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Şaşmaz, "Bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Eylül ayında yeni yapılan binamıza geçince sürekli ürünleri teşhir edeceğimiz bir reyonumuz olacaktır. Yıl boyunca satışlarını sağlayacağız." dedi.
"Kadınlar hem çalışıyorlar hem güzel vakit geçiriyorlar"
Kurs hocalarından Taybet Kurt, "Burada bayanlar, kızlarına çeyiz yapıyorlar. Ellerindeki ürünleri, eski ürünleri değerlendiriyorlar. Evlerine destek sağlıyorlar. Bu kursların kadınlarımıza çok faydası var. Gelen anneler hem ellerindeki kumaşı değerlendiriyorlar hem de ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Streslerini çalışarak atıyorlar. Çok güzel bir ortam var ve çok güzel bir zaman geçiriyorlar. Sosyalleşme ve kaynaşma oluyor aralarında. Bayanlara çok tavsiye ediyoruz. Katılan herkes mutlaka kendine göre bir şey bulacaktır. Tek sorunumuz yeterince tanıtım ve satışımız yapılamıyor." ifadelerini kullandı.
Usta öğretici Sifi Akanaksu ise "Çok güzel gidiyor. El ve makine nakışı yapıyoruz. El oyası ve el işi ne varsa yapıyoruz. Güzel bir ilgi var. Kadınalar değişik şeyler yapmak istiyor. Ellerindeki eski ürünleri tekrar değerlendiriyorlar ve çok güzel şeyler ortaya çıkıyor. Pazarlama sıkıntısı yaşıyoruz açıkçası. Orhan hocamız yardımcı oluyor ama daha çok çalışmalıyız. Bu kursları herkese tavsiye ediyorum. Evde oturmasınlar. Çalışmak her zaman iyidir ve insanı zinde tutuyor. Sosyalleşme ve disiplinli olma açından tavsiye ediyorum." dedi.
"Pazarlama konusunda yetkililerden destek bekliyoruz"
Üç boyutlu rolye ustası Necla Ulusoy ise ürünlerini satmak için yetkililerden destek beklediklerini ifade ederek, "Sergiye büyük ilgi var. Kadınlar hem evlerine katkı sağlıyor hem de streslerini atıyorlar. Malum, evde bunalabiliyorlar. Bu açıdan çok faydalı. Sosyalleşme amaçlı gelen çok. El işi tablo, tepsi, anahtarlık gibi ürünlerimiz var. Kişinin ihtiyaç ve siparişine göre yapıyoruz. Pazarlamada sıkıntı çekiyoruz. Kendi imkanlarıyla satış yapıyorlar. Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Suriyeli Kursiyer Ela Hamadi de "Burada Neriman hocamızla bazı ürünler yapıyoruz. Çalışıyoruz, evimize katkı sağlıyoruz. Herkese minnettarım." dedi. (Süleyman Tunç-İLKHA)