Batman Bölge Devlet Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı ameliyatla kanser hastası 48 yaşındaki Cahide Y. sağlığına kavuştu. Kanser hastalığında erken tedavinin önemine dikkat çeken uzmanlar, “Bireylerin kolon kanseri taramalarını yaptırmaları hayati önem taşımaktadır.” dediler.

Başarıyla gerçekleştirilen ameliyata ilişkin konuşan Operatör Doktor Ümit Alakuş, “Hastamız bize kanama, kabızlık ve Rektumda (kalınbağırsağın son kısmı) kitle ile başvurdu. Yaptığımız incelemelerde 3. evre alt rektum kanseri teşhisi koyduk. Kendisi ile hastalığın seyri ve yapılması gerekenler konusunda fikir birliğine vardık. Daha önce de kadın hastalıkları kanseri nedeni ile iki kez ameliyat olmuş ve radyoterapi görmüştü. Bu, yapılacak ameliyatı güçleştiren bir faktördü. En büyük endişelerinden biri haklı olarak bağırsakların torbaya alınması konusu idi. Hastamızın güncel bilgiler ışığında önce Kemoterapi ve Radyoterapi almasını sağlayarak kanser dokusunu küçülttük. Başarılı bir ameliyatla kanserli dokunun tamamını makatı korumayı başararak gerçekleştirdik, geçici olarak bağırsakları torbaya aldık. Sonrasında onkoloji tedavisini aldı ve kontrollerinde kanser saptamadık.” dedi.

Konuşmasının devamında Alakuş şunları söyledi: “Hastamızın bağırsaklarını 30 dakika süren bir ameliyatla tekrar içeri aldık ve sağlıklı bir şekilde taburcu ettik. Yaklaşık 6-7 ay süren bu süreç sonrasında hastamızın ve hastane ekibinin gayreti ile kanserden kurtulmuş oldu. Kalın bağırsak kanserinde hastalarımızın erken dönemde bizlere başvurması tedavide en önemli faktörlerden birisidir. 50 yaş üzerinde şikâyeti olmasa bile bireylerin kolon kanseri taramalarını yaptırmaları hayati önem taşımaktadır. Geç fark edilse bile hastalıkla mücadele edebileceğimiz yöntemler de mevcuttur.”

Kanserden kurtulduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Cahide Y, “7 ay önce hastalığımı öğrendiğimde dünyam başıma yıkıldı. Öncesinde de zaten kadın hastalıklarından dolayı tedavi olmuştum. Bu son durumu atlatamam sanıyordum. Çok şükür şimdi iyiyim.” diye konuştu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)