HÜDA PAR İl Başkanı Osman Aktaş beraberindeki heyetle, 2 gün önce Dicle Nehri'nde akıntıya kapılarak kaybolan ve arama çalışmaları devam eden gencin ailesini ziyaret etti.

Merkez Sur İlçesi Bağıvar (Kabî) köprüsü mevkiinde suya giren Muhammed Ali Eymen Özcan (18), dengesini kaybedip akıntıya kapılarak kayboldu. Arama çalışmalarının devam ettiği bölgede Özcan'ın ailesinin çaresiz bekleyişi sürüyor.

HÜDA PAR İl Başkanı Osman Aktaş, Özcan’ın acılı ailesini, arama çalışmalarının devam ettiği bölgede ziyaret etti.

Özcan’ın yakınları tarafından karşılanan Aktaş ve beraberindeki heyet, burada baba Hanifi Özcan ile görüştü.

Olayın meydana gelişi ve devam eden çalışmalar hakkında baba Özcan’dan bilgi alan Aktaş, çalışmaları takip etti.

Acılı aile, çalışmaların mesai saatleri ile sınırlandırılmasının kendilerini mağdur ettiğini ifade ederek yetkililerin empati kurması çağrısında bulunarak, “Şu an çalışmalar 3’er kişiden oluşan 2 ayrı ekip tarafından yürütülüyor. Ne yazık ki ekipler çalışmalarda yetersiz. Bugün arama çalışmalarının 3’üncü günü ama halen bir gelişme kaydedilemedi. Aile olarak kendi gençlerimizi nehir yatağı boyunca dağıtmışız. Oysa, bu tür durumlarda belediye, AFAD ve jandarma ve emniyet beraber koordineli bir şekilde çalışmaları yürütmeliler. Şu ana kadar bunu göremedik. Mesela AFAD’ın bir ekibi burada değil; Tunceli’ye göreve göndermişler. 3 kişiden oluşan diğer AFAD ekibi de saat 08.00’de arama çalışmalarına başlayıp, saat 17.00’da çalışmalarına ara veriyor. Mesai saati zihniyeti ile hareket ediliyor. Bu aramalar bir netice vermez.” dedi.

Ailenin taleplerini dinleyen Aktaş çalışmaları yakından takip ettiklerini ve ilgileneceklerini belirtti.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Aktaş, çalışmaların yetersiz olmasına tepki göstererek, yetkilileri göreve davet etti.

Aktaş, “Bir buçuk milyon nüfusa sahip ve büyükşehir olan Diyarbakır’da boğulma vakasına karşı ne AFAD, ne belediye, ne de herhangi bir resmi kurumun çalışması yok gibi görünüyor. Bu konuda aile mağdur. Belediyeden 3, AFAD’tan 3 dalgıç çalışma yapıyor. Bunlar memur ve 08.00-17.00 mesai saatleri arasında çalışıyorlar. Burada bir baba evladını kaybetmiş, netice alınmasını bekliyor. 3 dalgıçla gencecik bir insanın cesedi aranıyor. Bu cesedin ne zaman bulunacağı da meçhul. Acılı babanın belirttiğine göre bu dalgıçlarda ekipman eksikliği mevcut.” dedi.

Nehrin su akışının baraj suyunun kesilmesiyle düşürülerek çalışmaların genişletilerek yapılması gerektiğine vurgu yapan Aktaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Boğulma vakası karşısında çalışma yürütenler, empati kurarak ailenin halini anlamaya çalışmalılar. Masa başında ‘Kardeşim kimse yoktur, ne yapalım? İmkânımız bu kadar!’ demekle geçiştirmek sorunlara çözüm getirmez. Valilik, Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü ile görüşüp birkaç saat nehrin suyunu kesip kapsamlı bir ekiple birlikte bölgede büyük aramalar yapabilir. Bu birkaç saatlik çalışmayla önemli neticeler alınabilir.”

Aktaş son olarak boğulma vakalarının önlenmesi amacıyla herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğine dikkat çekti. (M. Hüseyin Temel – İLKHA)