Mardin’in Kızıltepe ilçesinin çarşı merkezinde yapılan doğalgaz, elektrik ve su şebekesi gibi altyapı çalışmalarından sonra bozulan yolların asfaltlanmamasına tepki gösteren vatandaşlar, yollarda oluşan çukur ve toz dumanı nedeniyle mağdur olduklarını belirtti.

Vatandaşların, kazılan yolların üstüne park ettiği araçları toz içinde kalırken, toz yüzünden mağdur olan esnaf ise hortumlarla kaldırımları ve yolları her gün yıkamak zorunda kalıyor.

Konuya ilişkin İLKHA’ya konuşan vatandaşlar, köstebek yuvasına dönen yollar nedeniyle toz yutmak zorunda kaldıkların ve araçlarının bozulduğunu ifade etti, yolların bir an önce yapılmasını talep etti.

“Kışın çamur, yazın toz içindeyiz” 

Yaklaşık 2 yıldan beri Şanlıurfa Caddesi'nin bozuk olduğunu söyleyen esnaf Murat Ataç, yetkililere çağrıda bulunarak bir an önce asfalt yapılması gerektiğini söyledi.

Ataç, şunları söyledi: “Kayyum döneminde doğalgaz, elektrik ve su borularının döşemesi için yollar kazıldı. Bir an önce yapılması gerekirken kayyum döneminde yapılmadı, sonra seçim oldu ve yeni belediye geldi. Tek isteğimiz rahat çalışabilmemiz için bu caddenin bir an önce yapılmasıdır. Bu cadde üzerinde bulunan biz esnaflar genelde süt, yoğurt ve peynir satıyoruz. Yani hijyenik olması gerekir. Bizim dışımızda fırın, tatlıcı ve pastaneler var. Bunlar için de hijyen şarttır. Çok zor durumdayız, artık ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Bir şekilde bu caddelerin yapılması gerekir. Seçimin üzerinden 3 ay geçti, belediye de oturmuş. En azından belediye biz esnafları ziyaret edip ‘yolu şu tarihte yapacağız’ demeleri gerekir. Ne bizi ziyaret eden var ne de bilgi veren… İşyerimiz kışın çamur, yazın toz içerisinde. Yollar hepsi çukur olduğu için arabalar sürekli arıza veriyor, kazalar oluyor, trafik kilitleniyor. Bir an önce bozuk olan cadde ve yolların yapılmasını istiyoruz.”

“Bu cadde yaklaşık 2 yıldır bu haldedir”

Gıda maddesi ürettiklerini ama sürekli toz içerisinde olduklarını söyleyen fırıncı Bülent Güler de caddenin 2 yıldır bu halde olduğunu söyledi.

Güler, “Gelen giden ‘yapacağız’ diyor ama bir şey yaptıkları yok. Sadece bazen kepçeyle bir bıçak vuruyorlar. Şimdiki hali biraz daha iyidir, kışın araçlar doğru dürüst geçemiyordu. Şimdi ise tozun içerisindeyiz. Tek isteğimiz bu yolun biran önce yapılmasıdır.”

“Yolların yapılmasını istiyoruz”

Kızıltepe çarşı merkezinin bozuk yollardan dolayı toz duman içinde olduğunu söyleyen vatandaşlardan İsmet Aydın, “Millet olarak çok rahatsızız. Bu yollar ne kadar erken yapılsa o kadar iyidir. Yaklaşık 2 yıldır bu halde; kazıldı ve böyle bırakıldı. Köy yollarını geçmiş! Yeni belediye mi yapacak eskisi mi yapacak? Kim yapacaksa bir an önce yapsın. Tek isteğimiz bu yolların yapılmasıdır. Canımız tatlı çekiyor ancak tozdan dolayı yiyemiyoruz.” dedi.

Berber esnafı Tarık Kaplan ise şunları söyledi: “Yaklaşık 2 senedir bu yollar öyle, günde yaklaşık yarım kilo toz yutuyoruz! Bundan dolayı hastalanıyoruz. Hizmet istiyoruz ve bu yolların yapılmasını istiyoruz. Esnaflar olarak perişan haldeyiz. Yollar köstebek yuvasına dönmüş çukur ve tozdan dolayı doğru dürüst kimse geçemiyor."

“Türkiye’nin hiçbir yeri bu halde değildir”

Vatandaşlardan Ramazan Akkaya da yıllardır yolun bu halde olduğunu ve kimsenin ilgilenmediğini, yolların bir an önce yapılmasını istediklerini söyledi.

Akkaya, “Buradan yetkililere sesleniyoruz: Lütfen buna bir çare bulun. Biz gerçekten perişan olduk. Türkiye’nin hiçbir yeri bu halde değildir. Kızıltepe’nin dışında böyle bir yer görmedik. En kısa zamanda bu yolun yapılmasını istiyoruz.” diye konuştu. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)