Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de gerçekleştirilen, Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) 5. Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi'nde, katılımcı ülkelerin devlet ve hükûmet başkanlarına hitap etti.

Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı’nın 5. Zirvesi vesilesiyle Duşanbe’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ı, başarıyla sürdürdüğü Dönem Başkanlığı dolayısıyla tebrik etti.

Zirve’nin bölgesel ve küresel hadiseler bağlamında kritik bir dönemde icra edildiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı’nın temelleri, Aksakalımız Nursultan Nazarbayev’in vizyoner önerisiyle atılmıştır. Konferansımız, ortak çabalarımız sonucu, içerikli, temsil kabiliyeti yüksek bir bölgesel foruma dönüşmüştür." dedi.

Konferansın üye sayısının artığına işaret ederek yeni üye Sri Lanka’ya "Hoş geldiniz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sri Lanka’da iki ay önce gerçekleştirilen terör saldırısı nedeniyle Sri Lanka ülke halkına geçmiş olsun dileklerini yineledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Laos’un da gözlemci olarak konferansa katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye olarak öncelikle, iş birliğinin derinleşmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

"Günümüz dünyasında maalesef düzen değil, düzensizlik hâkimdir"

Konferansı tüm üye ülkelerce daha fazla sahiplenilmesi gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, finansal destek sağlanmasının yanı sıra, güven artırıcı önlemlerin uygulanmasına somut katkı ve aktif katılımın sahiplenmeyi artıracağına olan inancını dile getirdi.

"Günümüz dünyasında maalesef düzen değil, düzensizlik hâkimdir." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Yakın coğrafyamızda çatışmalar, iç savaşlar, vekâlet savaşları ve terörizmle mücadele ediyoruz. Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı, tüm bu sınamalar karşısında ortak adımlar atabileceğimiz bir platformdur. Türkiye olarak çevremizdeki dinamikleri barış, refah ve istikrar doğrultusunda şekillendirmenin gayretindeyiz. Komşumuz Suriye’de iç savaşın sona ermesi ve istikrarın sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz. 4 milyona yakın Suriyeliyi şu anda ülkemizde misafir ediyoruz. Suriye’nin geleceğini tehdit eden DEAŞ ve PKK-YPG terör örgütlerine karşı yaptığımız sınır ötesi operasyonlarla çok ağır darbeler indirdik. 4 bin kilometrekareden fazla alanı terör örgütlerinin işgalinden kurtardık. 330 bin Suriyeli sığınmacının tekrar kendi topraklarına, kendi vatanlarına dönmelerini sağladık."

"Kudüs'te yeni oldubittiler oluşturma gayretlerini reddediyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin bir diğer kanayan yarasının Filistin meselesi olduğunun altını çizerek, Türkiye’nin bu konuda da aktif bir tutum sergilediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşgal, zulüm ve adaletsizliğin, Filistin’in âdeta kaderi olmaktan çıkarılması insanlık onurunun bir gereğidir. Kudüs'te yeni oldubittiler oluşturma gayretlerini reddediyoruz. Tüm ülkeleri, BM kararlarına, Kudüs'ün tarihî ve hukuki statüsüne saygı göstermeye davet ediyoruz." dedi.

Türkiye olarak Afganistan’da barışın tesisi ve şiddetin sona ermesi için yürütülen çabalara destek verdiklerini, "Asya’nın Kalbi-İstanbul Süreci" kapsamındaki faaliyetleri de bu eksende sürdürmeye devam edeceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Keşmir sorununun, Pakistan ve Hindistan arasında diyalogla ve ilgili Birleşmiş Milletler kararları temelinde, Keşmir halkının beklentileri doğrultusunda çözümünü destekliyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rohingaların içinde bulunduğu durumu da yakından takip ettiklerini aktararak bu insani dramın bir an önce sona ermesi temennisinde bulundu.

Türkiye’nin hâlihazırda Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile İslam İşbirliği Teşkilatı içindeki arabuluculuk gruplarının eş-başkanlıklarını yürüttüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konferans bünyesindeki arabuluculuk kapasitesini de geliştirmekte fayda gördüklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, istikrarlı ve sürdürülebilir kalkınmanın temellerini güvence altına almak noktasında da somut adımların atılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek bu kapsamda, hakkaniyeti esas alan çok taraflı çözümlerin yararına inandıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgemizde kombine taşımacılık koridorlarının geliştirilmesine önem veriyor, modern İpek Yolu’nun yeniden inşasını destekliyoruz. Kafkasya ve Orta Asya’yı aşarak Çin’e kadar ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı-Orta Koridor girişimimiz, bu yaklaşımımızın en somut örneğidir. Bölgesel barışı, istikrarı ve ekonomik iş birliğini zedeleyen tek taraflı adımları ve yaptırımları doğru bulmadığımızı ifade etmek isterim." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Duşanbe Zirvesi’nin üye ülkeler arasında uzun soluklu dayanışmanın dönüm noktası olmasını temenni ederek konuşmasını tamamladı. (İLKHA)