EKONOMİ SERVİSİ
Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonunun (MAKFED) düzenlendiği "Makine Zirvesi-Vizyon 2030" etkinliğine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, burada yaptığı konuşmada, makine sektörüne verilen desteklere değinerek, sağlanan desteklerin en önemli enstrümanlarından birini, tüm sektörlere sağlanan teşvik sisteminin oluşturduğunu ifade etti.
Varank, son 4 yılda makine imalatı sektörü için sağlanan bin 473 yatırım teşvik belgesi ile yaklaşık 20 milyar lira tutarında yatırım ve bu yatırıma bağlı olarak 32 bin kişilik istihdamın sağlandığını belirtti.
Varank, KOSGEB aracılığı ile makine imalatına büyük teşvikler sunulduğuna dikkati çekerek, "KOSGEB bu destek programları kapsamında, son 3 yılda makine imalatı alanında faaliyet gösteren 7 bin 154 işletmemize yaklaşık 200 milyon lira destek sağladı. Makine teçhizat kredi finansman destekleri kapsamında, bin 232 işletmeye yaklaşık 100 milyon lira destek verdik ve 485 milyon lira kredi hacmi oluşturduk. Ayrıca, TÜBİTAK, TEYDEP kapsamında geçen yıl makine sektörümüzle ilgili 289 projeye, 193 milyon lira destek verdik." diye konuştu.
MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ
Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını temin edecek, yapay zeka gibi kritik teknolojilerde atılım sağlayacak politikaların, milli teknoloji hamlesi olarak benimsendiğine dikkati çeken Varank, "Milli teknoloji hamlemiz, ülkemizin dünyadaki hızlı dönüşüm sürecine vereceği stratejik yanıtın ta kendisidir. Bu yaklaşım çerçevesinde, savunma sanayi alanında elde ettiğimiz örnek başarıları, başta makine sektörü olmak üzere, diğer sektörlere de yaygınlaştırmak için çalışmalarımızı hızlandırıyoruz." dedi.
UÇTAN UCA YERLİLEŞTİRME
Varank, bakanlık olarak bir süredir uçtan uca yerlileştirme programının üzerinde çalıştıklarını hatırlatarak, "Bu programla Türkiye’yi yüksek teknoloji üreten ülkeler ligine taşıyacağız. Milli teknoloji hamlesinin temellerinden birini oluşturacak yeni destek programının nihai hedefi, dünyanın geçirdiği teknolojik dönüşüm sürecinde Türk sanayisini öncü konuma getirmektir" diye konuştu.
ÖNCELİK MAKİNE SEKTÖRÜNDE
Sanayide dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte, makine sektörünün rolünün de gittikçe önem kazandığının altını çizen Varank, "İşte bu nedenle, yeni destek programımızda önceliği makine sektörümüze vereceğimizi buradan ifade etmek istiyorum. Makine sektöründe hedeflediğimiz kapasite gelişimi, cari açığı azaltmanın da ötesinde, teknolojik bilgi sermayesi açısından dışa bağımlılığımızı en aza indirecek, diğer sektörlerimize de önemli faydalar sunacaktır." değerlendirmesinde bulundu.