Serinlemek, eğlenmek ve dinlenmek için kullanılan yüzme havuzlarında dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Bazı hijyen kurallarına uyulmadığı ve havuz suyunun yeterli düzeyde ve sürekli dezenfekte edilmediği durumlarda çeşitli hastalıkların ortaya çıkabileceğini dikkat çeken Dr. Öz, "Suyu durağan olan havuzlar, havaya ve çevreye açık oldukları için, kolaylıkla kirlenebiliyor ve havuz suyunda mikroplar kolaylıkla çoğalabiliyor. Havuz ve çevresinden en çok bakteri ve virüs kaynaklı hastalıklar ve mantarlar bulaşıyor. Yüzme havuzlarında kullanılan suyun hijyen kurallarına uygun halde olmaması, birçok hastalığın en önemli sebepleri arasında yer alır. Bu nedenle serinlemek için tercih edilen havuzun temiz ve düzenli olarak hijyen kontrollerinin yapıldığından emin olunması gerekir." dedi.
Havuz tercihinde dikkat edilmesi gerekenler
Öz, havuz sularıyla bulaşan hastalıklardan korunma yöntemleri ve yüzülecek havuz tercihinde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı: "Havuz suyuna ait mikrobiyolojik analiz sonuçları ile havuz suyunun sıcaklık, PH, serbest klor değerleri kullanıcıların görebileceği bir panoda ilan edilmelidir. Sıcaklık, PH, serbest klor gibi parametreler, işletici tarafından 4’er saat aralıkla günde en az 3 defa analiz edilmelidir. Yüzme havuzu suyu yılda en az bir defa boşaltılarak genel temizlik yapılmalıdır. Çocuk yüzme havuzları ayda en az bir defa boşaltılarak temizlenmelidir."
Hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenler
Yüzme havuzlarının ortak kullanım alanı olmasından dolayı bazı bulaşıcı hastalıkların yayıldığına dikkat çeken Öz, bu hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle dile getirdi: "Havuza girmeden önce ve sonra mutlaka duş alın. Havuzdan sonra vücudunuzu nemli bırakmayın, iyice kurulanın, mayonuzu değiştirin. Dar giysilerden kaçının ve pamuklu çamaşır tercih edin. Hepatit A ve B aşısı olmayan çocukların havuza girmesine izin vermeyin. Ateşli hastalık ya da ishal geçirirken havuza girmeyin. Suya tükürmeyin, havuz kenarında yemek yemeyin, sigara içmeyin, havuz bölgesine ayakkabı veya dışarıda giyilen terlikle girmeyin. Ayaklarınızı mutlaka dezenfekte edin. Havuzda su yutmamaya dikkat edin. Kulak enfeksiyonlarına karşı kulak tıkacı kullanın. Suya atlarken burnunuzu kapatın. Cildinizde sıyrık ya da kesik varsa yüzme sonrasında yarayı su ve sabunla temizleyin. Göz enfeksiyonunu önlemek için sualtı gözlüğü veya maske kullanın. Suya girerken bone takmayı unutmayın. Ayrıca; çocukların kentlerdeki süs havuzlarına girmeleri, bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasından kaçınmak için engellenmelidir." (Cemil Özdaş- İLKHA)