ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan, mevkidaşı Hulusi Akar'a yazdığı mektubunda, 31 Temmuz'a kadar Rusya'dan alınan S-400'lerin satışından vazgeçilmemesi durumunda, Türkiye'ye karşı ciddi adımlar atmayı düşündüğünü ve ABD'de F-35 eğitimi alan personelin sınır dışı edileceğini yazmıştı.
Hulusi Akar'a özel F-35 mektubu: Haberiniz olsun, ülkeden göndereceğiz
Bu açıklamalardan sonra Pentagon Sözcüsü Mike Andrews, "Türk pilotlarının F-35 eğitim uçuşları durduruldu. Bakanlık, Türk pilotların uçuş yapmadığından haberdar" açıklamasını yaparak ABD'nin kararını duyurmuştu.
ABD, Türk pilotların F-35 eğitimlerini durdurdu
HAARETZ: ABD BU KARARI ALIRSA İSRAİL İÇİN POTANSİYEL "TÜRKİYE TEHLİKESİ" ORTADAN KALKACAK
İsrail'in dünyada da bilinen saygın gazetelerinden Haaretz, ABD ile Türkiye arasındaki krizi İsrail açısından değerlendirdi. Yaşanan gerilimi aşama aşama anlatan gazete, ABD'nin F-35'leri vermemesi durumunda, Türkiye'nin Ortadoğu'daki statüsünün etkileneceğini ve İsrail için de gelecekteki "potansiyel tehlikenin" ortadan kaldırılmış olacağını yazdı.
HAARETZ: SATIŞ DURDURULSA İSRAİL'DE KİMSE ÜZÜLMEZ
ABD'nin satışı durdurması halinde "İsrail'de buna kimsenin üzülmeyeceğinin" aktarıldığı analizde, "İsrail'in perspektifinden bakıldığında, Türkiye'ye jetlerin arzının durdurulması kötü bir gelişme olmaz" denildi.
HAARETZ: TÜRKİYE'NİN PROJEDEKİ ROLÜNÜ İSRAİL ÜSTLENEBİLİR
Analizin devamında ise, Türkiye'nin projedeki konumu, üstlendiği görevler ve katkısı hatırlatıldı. Türkiye'nin F-35 projesinden çıkarılması durumunda, Türk firmalarından boşalacak üretim alanını İsrail firmalarının doldurabileceği kaydedildi.
Türkiye'nin F-35'lerine sürpriz talip: ABD bize satsın
TÜRKİYE'NİN F-35'LERİNE POLONYA TALİP OLMUŞTU
ABD ile Türkiye arasında yaşanan gerilimden faydalanmak isteyen Polonya, Türkiye'nin F-35'lerine talip olmuştu.
İKİ ÜLKE DE ABD'Yİ TEHDİT ETTİ
Defence News'in haberine göre, proje ortağı olan iki ülkenin, F-35'lerde kullanılan Autonomic Logistics Information System-ALIS'de (Otonom Lojistik Bilgi Sistemi) yaşadıkları endişe sebebiyle ABD'yi projeden çekilmekle tehdit ettiği ortaya çıktı.
Haberde bu ülkelerin kim olduğu belirtilmezken, ABD'nin zamanında partner kaybetmekle karşı karşıya kaldığı belirtildi. 2019 yılının başınnda bunu engelleyen SDM (Egemen Veri Yönetimi) sistemi geliştirilip ortak ülkelerce kullanılmaya başlanmıştı.
ALIS NEDİR?
Otonom Lojistik Bilgi Sistemi (ALIS) ile F-35 uçaklarının tüm bilgileri ABD'de ve jetleri üreten Lockheed Martin şirketinde toplanıyor. Mevcut durumda F-35 uçağı uçuran ülkelerin ihtiyacı olan tüm lojistik destek ABD'den sağlanıyor. F-35 uçağı üretimi ve kullanan ülke sayısı yeterli düzeye geldiğinde, ülkeler arasında kurulması planlanan sistemde yine ana üs ABD olacak. Farklı ülkelerdeki F-35 birliklerinde ve ikmal depolarında stoklanan parçalar, yine ABD şirketinin kontrolündeki ülkeler arasında transfer edilecek.