EKONOMİ SERVİSİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda (SPIEF) yaptığı konuşmada, küresel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bulgaristan'dan geçmesi planlanan Güney Akım doğal gaz projesinin, Avrupa'nın baskısı nedeniyle iptal edildiğini hatırlatan Putin, "Projenin iptal edilmesi nedeniyle Bulgaristan 3 milyar dolarlık yatırım ve binlerce kişilik istihdam kaybına uğradı. Bu, herkes için üzücü bir durumdu." diye konuştu. Avrupa'da bazı ülkelerin kendi başlarına karar veremediklerine dikkati çeken Putin, "Bazı ülkelerin bağımsızlıkları kısıtlanıyor. Şimdi ise TürkAkım projesiyle Avrupa'ya doğal gaz sevkiyat yolları çeşitlenecek." ifadesini kullandı.
TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDAKİ BAŞARILI İŞ BİRLİĞİ
TürkAkım projesinde Türkiye ile Rusya arasındaki başarılı iş birliğine vurgu yapan Putin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kuzey Akım projesiyle kaç yıldır uğraşıyoruz? Güney Akım zaten iptal edilmek zorunda kaldı. Türkiye ile TürkAkım'ın inşası konusunda anlaştık ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi iradesi ve 'delikanlı gibi' ülkesinin bağımsızlığını gözetmesi sayesinde proje çok hızlı bir şekilde bitme aşamasına geldi. Önümüzdeki aylarda proje faaliyete geçecek. Avrupalı dostlarımız isterlerse şimdi doğal gazı başka bir rotadan alacaklar." ABD'nin, Çinli Huawei şirketini Batılı ülkelerde engellemeye ve Rusya'nın Kuzey Akım 2 projesini durdurmaya çalışmasını ise "ekonomik yağma" olarak nitelendiren Putin, "Bu sonsuz çatışmalara giden bir yol. ABD'nin siyaseti artık bir parodiye dönüştü." diye konuştu.
"TİCARET ARTIK LOKOMOTİF DEĞİL, MODERN TEKNOLOJİLER BAŞROLDE"
Putin'in St.Petersburg Ekonomi Forumu'nda yaptığı diğer açıklamalar şöyle: 20. yüzyılda oluşturulan küresel kalkınma modelinin mevcut ekonomik gerçekliklere giderek daha az uygun hale geldiğini belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel ekonominin büyümesine rağmen mevcut uluslararası ticari ilişkiler modelinin krize girdiğini vurguladı. Küresel ekonominin büyümesine rağmen mevcut uluslararası ticari ilişkiler modelinin krize girdiğini kaydeden Rus lider, "Küresel ticaret, küresel ekonominin lokomotifi olmaktan çıktı. Süper modern teknolojilerin başrolde olacağı yeni model ise test aşamasından geçiyor ve henüz tam kapasiteye ulaşmadı. Dahası, küresel ekonomide ticaret savaşları ile doğrudan ve gizli korumacılık dönemi başladı" dedi.
'KÜRESEL İSTİKRARSIZLIĞIN TEMEL KAYNAĞI TEKNOLOJİ ALANINDAKİ TEKELLEŞME GİRİŞİMLERİ'
Putin, teknoloji alanındaki tekelleşme girişimlerini küresel istikrarsızlığın temel kaynağı olarak niteledi.
Putin, "Tekelcilik, her zaman için gelirlerin dar bir kesimde toplanmasını ifade eder. Bu bağlamda, yeni teknolojik dalgayı tekelleştirme girişimleri, hem ülkeler hem de bölgeler arasındaki küresel eşitsizlik sorununu yeni bir seviyeye taşıyor. Bu, istikrarsızlığın temel kaynağı" diye konuştu.
'ZENGİNLER VE FAKİRLER ARASINDAKİ UÇURUM GİDEREK ARTIYOR'
"Fiiliyatta iki dünya kuruluyor veya kurulmaya çalışılıyor ve bunlar arasındaki uçurum sürekli artıyor. Bazıları en gelişmiş eğitim, sağlık sistemlerine, modern teknolojiye ulaşırken bazılarının ise yoksulluktan kurtulma şansı bile yok" diye devam Rus lider, günümüzde 800 milyon kişinin içme suyu bulamadığını, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 11'inin de açlıkla mücadele ettiğini vurguladı.
'HUAWEI'Yİ ENGELLEME ÇABALARI İLK TEKNOLOJİ SAVAŞININ BAŞLANGICI'
Vladimir Putin, Çinli Huawei şirketini küresel pazar dışında bırakma girişimleri olduğunu belirterek, bunu ilk teknoloji savaşının başlangıcı olarak niteledi. "Sadece kısıtlanmaya değil, küresel pazardan tamamen çıkarılmaya çalışılan Huawei şirketine ilişkin durum, bazı çevrelerde dijital çağdaki ilk teknoloji savaşı olarak tanımlanıyor. Bu yıkıcı uygulama sadece enerji, hammadde gibi geleneksel pazarlara değil, yeni sektörlere de bulaştı" diyen Putin, önceden serbest ticaret, adil ve şeffaf rekabet ilkelerini savunan ülkelerin, ticaret savaşı ve yaptırım diliyle konuşmaya başladıklarının altını çizdi. Kaynak, Sputnik