Sağlık Bakanlığı tarafından Ramazan Bayramı'nda tüketilen tatlı ürünleri ile ilgili uyarılarda bulunuldu.
Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar ile taze meyvelerin tüketilmesini önerilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bayram ziyaretlerinde tatlı ikramı geleneklerimizdendir. Bayramlaşmalarda ikram edilen şeker, çikolata, hamur işleri (baklava, börek vb.) gibi gıdalar, enerji içeriği yüksek gıdalardır ve kan şekerini hızla yükseltirler. Ramazan’da gün içinde besin tüketmemeye alışmışken birdenbire bu gıdaların sık ve çok miktarda tüketilmesi, sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerine bağlı çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlar tüketilirken dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamalıdır. Aynı gün içinde birden çok ziyaretin yapılacağı dikkate alınarak ikramlarda porsiyonlar küçük, çeşitler mümkün olduğunca az tutulmalıdır."
"Gün içinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, reçel vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır." denilen açıklamada, "Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze meyveler; şerbetler yerine şekersiz veya az şekerli komposto/hoşaf, az şekerli limonata gibi içecekler tercih edilebilir. Dünya Sağlık Örgütü, gıdaların doğal yapısında bulunan şeker dışında, gıdaya üretim aşamasında eklenen şekerlerin ve çay şekerinden alınan enerjinin; sağlıklı bireylerde günlük enerji miktarının yüzde 10’unu geçmemesini tavsiye etmektedir." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar uyguladıkları diyete bayram süresince de özen göstermesi gerektiği kaydedildi. (İLKHA)