doğruhaber
Misvağı daha önce görmeyen, bilmeyenler meraklı bakışlarla izliyor, bilenler ise “daha neler” deyip yanından uzaklaşıyor. Bugün misvak gerçekten nedir, ne değildir bunu inceleyelim.
Misvak, diğer bir adı ile “sivak” kelime itibarı ile “ovmak, ovuşturmak ve bunu yapmak için kullanılan araç” anlamına gelir. Dinen, dişlerde ve dişlerin etrafında bulunan sarılığın, gıda artıklarının temizlenmesini sağlamak amacıyla misvak ağacından yapılmış çubuğun veya bu işi görebilecek şeylerin kullanılması demektir. Ağız temizliği aracı olan misvak fıtratın sünnetlerindendir. Her zaman ve herkes için bir problem olan diş kirliliğinin temizlenmesi gerekmektedir. Hz. Muhammed (sav); “Misvak ağzın temizliği, Rabbin de razı olacağı bir vesiledir.” Başka bir hadiste de; “Şayet ümmetime zorluk vermeyecek olsaydı, her namaz öncesinde misvak kullanmalarını emrederdim” buyurmuştur.
Buna göre misvak kullanmak müekked sünnetlerdendir. Hiçbir halde vacip değildir. Müekked sünnet, Hz. Peygamberin nadiren terk ettiği sünnetlerdendir. Bu sünneti ile bizi misvak kullanmaya teşvik etmiş, kendisi de devamlı kullanmıştır. Ağız temizliğinin bozulduğu her anda diş temizliği gerekir. Namaz kılarken, Kuran okurken, ilim öğrenirken ve öğretirken, yatmadan önce, uyandıktan sonra, eve ailemizin yanına gelince… Anlaşılan odur ki, Müslüman gün içinde dişlerini daima temiz tutmalıdır. Gerek insanlarla konuşurken, gerek Allah’ın (cc) huzuruna dururken daima ağızdan temiz koku gelmelidir. Ağız temizliğini yaparken illa misvak kullanma şartı yoktur. Çünkü misvak bir araç, ağız temizliği ise amaçtır. Yani esas olan dinimizin ağız temizliğini istemesidir. Dün misvak vardı, bugün diş fırçası var. Ayrıca, toplum içinde yaşarken ağız kokusuyla rahatsızlık vermekten kaçınmamız ne kadar gerekiyorsa, hareketlerimiz ile insanlara rahatsızlık, hatta tiksinti verecek hallerden çekinmemiz de o kadar gereklidir.