BİTLİS - Bitlis`te 1982 yılından buyana hizmet veren Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu 100. yıl çocuk yuvası kapandı.

Konuya ilişkin basına açıklamalarda bulunan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu müdürü İsmail Yoldaş, son 5 yıl içerisinde Bitlis`te yapılan çalışmalar sonucu yuvada yetişecek çocuk kalmadığı için yuvanın kapatıldığını söyledi.


Bakanlığının genel politikasının öncelikle çocuğun aile ortamında ve sosyal çevresinden ayrılmadan yaşamasını sağlamak olduğunu belirten Yoldaş, \"Birinci önceliğimiz aile ortamıdır. Aile ortamı uygun olmadı zaman koruyucu aile sistemi dediğimiz bir sistemimiz var. Araştırmalar neticesi sonucu uygun görülen aileye veriliyoruz. Ve beli aralıklar bunların kontrolünü yapıyoruz.


Üçüncüsü ise konuk evlerimiz var kiralanan bir dairede 5 ile 8 yaşlarındaki çocuklar yerleştirip bakımlarını yapıyoruz. Bu da olmadığı vakit sevgi evlerimizde bu çocukları besliyoruz. Bu da ihtiyaca karşılık vermediği zaman onları çocuk esirgeme yuvalarına alıyoruz\" dedi.

2007 yılında bu yuvada 35 tane çocuk olduğunu ancak alınan koruyucu ve önleyici tedbirler sayesinde yuvada çocuk kalmadığını ifade eden Yoldaş, \"Aynı zamanda bu zaman zarfında 800 çocuğumuza ekonomi olarak destek vermişiz. Ve şimdi aktif olarak 350 kişiye düzenli olarak yardım yapmaktayız. Şuanda bir milyon seküzyüzbin değerinde yardımda bulunduğumuz çocuklarımız vardır. Kurum olarak yapmış olduğumuz çalışma ve politika neticesinde çocuk alan ailelere ekonomik olarak biz onlara destek veriyoruz. Bu da bizleri olumlu bir neticeye götürmektedir\" diye konuştu.


Yoldaş, yaşanan gelişmelerin ardından boşalan hizmet binasının Bakanlığın gözetiminde müdürlük nezdindeki birimler tarafından kullanılıp kullanılmayacağına karar vereceğini, personellerin ise, yine değişik alanlarda müdürlüğe katkı sunacaklarını belirtti.

Sözlerini sürdüren Yoldaş daha sonra bu çocukların tekrar oluşması ihtimaline karşıda kurum olarak projesini yaptığımız 10 kişinin kalabileceği 5 lüks daireyi aralık ayında ihale edip sevgi evleri olarak kullanacağız. Ayrıca bu \"Türkiye`de ve dünyada kabul edilen olgu çocuk, genç ve yaşlı hepsinin aile ortamında yaşamasıdır. Bu imkanların sağlanması sosyal devlet anlayışının işaretidir. Bizim de yapmış olduğumuz çalışmalar bizleri sonuca götürdü. İlimizde sosyal bir problemin ciddi anlamda çözüldüğünü söyleyebiliriz\" dedi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)