Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan yeni eğitim sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Çaplık, sürekli değişen eğitim sisteminin adeta yapboz tahtasına döndüğünü söyledi.

Bunun eğitimi ciddi anlamda olumsuz yönde etkilediğini belirten Çaplık, yerleşik ve özgün bir eğitim sisteminin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Sadece inkılap tarihinin değil, diğer İslam tarihleri ve Kur'an-ı Kerim, siyer gibi derslerinin de zorunlu kılınması gerektiğini ifade eden Çaplık, "Geçmişini bilmeyen toplumların geleceklerini inşa etmesi düşünülemez." dedi.

Artan sınav ücretlerine de tepki gösteren Çaplık, bunun öğrencileri mağdur ettiğini aktararak, yetkililerden bu sorunun çözüme kavuşmasını istediklerini kaydetti.

"Eğitim sistemi artan sorunlar yumağını dönüştü"

Sürekli değişen bir eğitim sistemiyle karşı karşıya olduklarını belirten Çaplık, "Son alınan karar ile eğitim süreci yeniden düzenlenmeye çalışılmaktadır. Ancak yapboz tahtasına dönen eğitim sisteminin içerisinde sürekli artan sorunlar yumağını görmekteyiz. Bu da öğretmen ve öğrencilerimizi ciddi anlamda zorluklarla karşı karşıya bırakmaktadır. Belki değişim iyidir, değişimin yerine göre artıları olabilir; ancak eğitim sisteminde yerleşik bir düzenin olmaması, sürekli gelen şahıslara göre sistemin değişiyor olması eğitimde kaliteyi ciddi anlamda düşürmektedir." dedi.

"Başarı oranında herhangi bir gelişme yok"

Sürekli değişen eğitim sisteminde şu ana kadar istenilen bir başarının elde edilmediğine dikkat çeken Çaplık, "Sürekli eğitimde yapılan bu değişiklikler reform olarak nitelendirilmekte; ancak başarı oranında herhangi bir gelişmenin olmadığını görmekteyiz. Bu da eğitim sisteminin değişiklikleri göz önünde bulundurulurken başarının esas alınmasının öncelenmesi gerektiğini bizlere gösteriyor. Yerleşik ve özgün bir eğitim sistemi hepimizin özlemidir. Bu özlemin gerçekleşmesi noktasında adımların atılması temennimizdir. Ancak bugüne kadar yapılan onca değişikliğe rağmen bir başarının ortaya çıkmaması maalesef bizi üzmekte ve beraberinde ciddi sorunlar getirmektedir." diye konuştu.

"Yeni sistemler vizyonsuzluğu beraberinde getiriyor"

Eğitim sisteminin ciddi bir iş olduğunu vurgulayan Çaplık, "Öğrencilerimiz getirilen yeni sisteme tam da alıştı derken yeni bir sistem, öğretmenlerimiz tam bu sistemi uygulamaya başladılar derken yeni bir bakış açısı tamamen kargaşayı, vizyonsuzluğu beraberinde getirmektedir. Eğitim sistemi ciddi bir iştir ve bu ciddi işin ancak ciddi kararla ile bunun üstesinden gelinebileceğini görmemiz gerekiyor. Eğitim sisteminde yerleşik ve özgün bir duruşun, vizyonun ortaya konuşu hepimizin özlemidir. Bu ve buna benzer çalışmaların başarısızlıkla sonuçlanmasının nedenleri kesinlikle ortaya çıkarılmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Toplumun hassasiyetleri göz önünde bulundurulmalı"

Sadece inkılap tarihinin değil, diğer İslam tarihleri ve Kur'an-ı Kerim, siyer gibi derslerinin de zorunlu kılınması gerektiğini aktaran Çaplık şunları söyledi:

"Bazı seçmeli derslerin zorunlu olması veya zorunlu derslerin seçmeli derse çevrilmesi noktasında da yine burada toplumun hassasiyetlerini göz önünde bulundurulmadığını görmekteyiz. Evet, bütün süreçlerde matematik dersi zorunlu olmalıdır. Geçmişini bilmeyen toplumların geleceklerini inşa edemeyeceklerinin düşüncesiyle tarih derslerinin de seçmeli olmaktan çıkarılıp zorunlu olmasını temenni ediyoruz. Bununla beraber yine toplumumuzun bilincinin inşa olunduğu Kur'an-ı Kerim, siyer ve din kültürü ahlak bilgisi derslerinin kesinlikle zorunlu hale getirilmesi en büyük temennimizdir. Yetkililerin bu konuya ehemmiyetle eğilmelerini bekliyoruz."

"Astronomik sınav ücretlerine çözüm bulunmalı"

Son zamanlarda artan sınav ücretlerinin de ciddi mağduriyetler oluşturduğunu dile getiren Çaplık, "Son dönemlerde artan sınav ücretlerinin toplumumuzun büyük bir yarası haline gelmiş durumdadır. Gerek üniversite sınavına giren gençlerimizden gerekse de diğer sınav türlerine baktığımızda astronomik rakamlara varan sınav ücretleri talep edilmektedir. Bu da ciddi yük olarak karşımıza çıkmaktadır. Yetkililerden bu sorunun çözüme kavuşmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)