TÜİK hane halkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarına göre; 16-24 yaş grubundaki gençlerde internet kullanım oranı 2017 yılında yüzde 90 iken bu oran 2018 yılında yüzde 93'e yükseldi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Yazarlar Birliği Batman Temsilcisi Prof. Dr. Şemsettin Dursun, bilgi ve teknoloji çağında internet kullanımının engellenmesinin mümkün olmadığını belirtti. Bu konuda anne, baba, eğitimci ve yöneticilere çok büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden Dursun, çocukların internet bağımlılığına engel olmak için çaba gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İnternetin faydalı yönde kullanılmasının zararı olmadığını söyleyen Dursun, çocukları internet bağımlılığından kurtaramamanın çok kötü sonuçlar doğuracağını, iyi yetiştirilemeyen çocukların aile ve topluma büyük zarar verebileceğini kaydetti.

"Olumsuz bir internet kullanımı var"

Dursun, "TÜİK araştırmasına göre, 2017 yılında gençler arasında internet kullanım oranı yüzde 90 iken, 2018 yılında yüzde 93'e çıkmıştır. Bu üzerinde düşünmemiz gereken bir rakamdır. İnternet, telefon, sosyal medya kullanımı aslında neşter gibidir. Neşteri eğer bir cerrah kullanırsa hayat kurtarabilir, ama bir cahil kullanırsa cinayete sebep olabilir. Günümüz dünyasında gençlerin internet, telefon ya da sosyal medya kullanımı maalesef olumsuz yöndedir." dedi.

"Çocuklarımız bizim ortak paydamızdır"

Günümüz dünyasında internetin yasaklanamayacağını dile getiren Dursun, "Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Kur'an'ın ifadesiyle onlar bizim için, 'Dünya hayatının ziynetidir'. Dünya hayatının ziyneti olan bu çocuklarımıza bizim iyi bakmamız lazım. Burada üç sosyal katmana hitap etmek istiyorum. Bunların birincisi öğretmenler, ikincisi anne ve babalar, üçüncüsü yöneticilerdir. Çocuklarımız bizim ortak paydamızdır. Bu üç sosyal katman çocuklarımızın üzerinde, yetişmesinde iyi durmak durumundadır." diye konuştu.

"Çocukları olumlu yönde yönlendirmeliyiz"

Konuşmasının devamında Dursun, şunları söyledi: "Öğretmenler, yöneticiler ve ailelerin çocuklara iyi bir rehberlik yapmaları gerekir. Rol modellik son derece önemlidir. Çocukları olumlu yönde yönlendirmeliyiz. Bazen kullanacağımız bir cümle çocukları olumlu yönde etkileyebilir. Onlarla hemhal, arkadaş olmak ve hayatı paylaşmak son derece önemlidir. Bunu yaparsak, çocuklarımızın internet kullanımında daha bilinçli olmalarını sağlamış ve olumsuz alanlara girmelerini engellemiş oluruz. Çocuklar kendilerini tamamen kaptırıp interneti bilinçli kullanmazsa özne olması gerektiği yerde aslında nesne olurlar."

"Çocuklarımızla hemhal olmak durumundayız"

Herkesin çocukları ile ilgili önemli görevlerinin olduğunu aktaran Dursun, "Bugün bir kobra yılanı, balık, deve, yırtıcı köpek eğitilebiliyor. Bu kadar vahşi hayvanlar eğitilebiliyor da biz çocuklarımızı olumlu yönde yetiştiremez miyiz? Bizler çocuklarımızla meşgul olmak, onlarla hemhal olmak durumundayız. Hazreti Ömer, 'Mesul olduğun şeyle meşgul ol' der. Mesuliyetini idrak etmeyen memuriyetini ifa edemez. Dolayısıyla bizler hepimiz memuruz. Hepimizin ortak paydası çocuklarımız olduğuna göre, biz anne ve babalar, öğretmenler ve yöneticiler olarak çocuklarımız üzerinde titremek durumundayız." ifadelerini kullandı.

"İhmal ettiğimiz çocuklarımız bizi imha eder"

"Çocuklarımızı iyi bir şekilde yetiştirmezsek onlar toplumun karanlık noktaları olur." diyen Dursun, "Eğitim kurumları ve aileler olarak çocuklarımızı eğer ihmal edersek, ihmal ettiğimiz çocuklarımız hem kurumlarımızı hem de ailelerimizi imha ederler. Bizler inşa ve imar yönünde mesaimizi harcamak durumundayız. Öğretmenler öğrenciyi en iyi şekilde yetiştirmek durumundadır. Yönetici de kurumu en iyi şekilde yönetmek, iyi bir ortam oluşturmak, çocukların iyi yetişmesi noktasında gereken neyse yapması gerekiyor. Anne ve babalar da iyi bir çocuk yetiştirmek durumundadır." şeklinde konuştu.

"Çocuklarımızı bağımlı olmaktan kurtarmalıyız"

Çocukları sadece maddi olarak değil, manevi olarak da doyurmak gerektiğinin altını çizen Dursun, konuşmasına şöyle devam etti:

"Çocukları sadece maddi olarak doyurmak değil, onların kalbini, ruhunu ve aklını kullanmaları noktasında onlara örnek olmalıyız. Zira kalbin de, aklında, ruhun da bir gıdası vardır. Kalbin gıdası iman ve irfandır, aklın gıdası ilimdir ve ruhun gıdası manevi değerlerdir. Bunlarla mücehhez olan bir genç istediği kadar internet kullansın zarar görmez. İnterneti kullandığı zaman da toplumun yararına kullanacaktır. Çocuklarımızı bağımlı olmaktan kurtarmalıyız. Bugün birçok gencimiz internet bağımlısı olarak vasıflandırılıyor. O çocuklarımızı bağımlı olmaktan kurtarmak için çok büyük çabalar harcamalıyız."(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)