Süleymaniye:

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, KDP ile KYB arasında geçmişte yapılan birçok görüşmede Kerkük konusu masaya yatırıldı. Partiler son toplantıda ise Kürdistan Bölgesi Başkanılığı seçimleri ve yeni kabinenin kurulmasının ardından Kerkük sorununun çözümü için ortak bir komisyon kurulması konusunda anlaşmaya vardı.

Bu komisyon, Kerkük’te durumun normalleşmesi, güvenliğin sağlanması, göçmenlenlerin evlerine dönmesi, silahlı güçlerin kentten çıkartılması, Kürtlerin idari ve güvenliği korumada yönetimde söz sahibi olması için Bağdat’ta temaslarda bulunacak.

Bağdat’la görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde, Başkan Mesud Barzani ve KYB Genel Sekreteri Yardımcısı Kosret Resul yapacakları ikili görüşmede Kerkük Valiliği konusunda da anlaşmaya varması bekleniyor. Ancak anlaşmada makamın KYB’ye verilmesi şartı bulunuyor.

Kerkük’teki KYB’li yetkililer, parti ymnetiminden Kerkük Valiliği konusunun yeni hükümetin kurulması sürecinden ayrı tutmalarını talep ediyor.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Parlamentosu KYB Üyesi Ziyad Cebar, yeni hükümete ilişkin KDP ile yaptıkları anlaşmada uyuşmazlık olduğu iddialarını yalanlayarak, “KYB olarak anlaşmaya bağlı kalacağız. Bizim tarafımızdan anlaşma olduğu gibi uygulanacak. Sorun yok” dedi.

Ziyad Cebar, anlaşmanın yeni hükümet kurulduktan sonra her iki partinin Kerkük konusundaki uyuşmazlıklara da çözüm bulunacağını belirterek, “Şayet KDP’nin bu anlaşmalarla sorunu varsa bu başka bir tartışma konusu olur. Ancak KYB olarak anlaşmanın uygulanmasına yönelik tavır alacağız” diye konuştu.

Sorunu Başkan Barzani ve Kosret Resul çözecek

Mayıs başında Amerika’nın Sesi’ne konuşan KYB Politbüro Üyesi Rizgar Ali, Kerkük Valiliği konusunu Başkan Barzani ile Kosret Resul’un son sözü söyleyeceğini söylemişti.

Şimdiye kadar gerçekleşen görüşmelerde ve Kerkük konusunda yapılan anlaşmalarda valinin “bir tarafa üye veya tarafsız” olmasına yönelik herhangi bir maddenin tartışılmadığını belirten Rizgar Ali, “KYB, Kerkük Valiği makamının kendisine verilmesini bekliyor” ifadelerini kullandı.

İsmini açıklamak istemeyen KYB’li bir yetkili de, Nisan’da KYB ile KDP arasında yeni hükümetin kurulması için yapılan anlaşmaya dair, şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Barzani ve Sayın Resul Kerkük Valiliği makamlığı için yapacakları ikili toplantıda neticeye bağlayacak. Kapsamını da bu iki kişi belirleyecek. Ayrıntılara yönelik iki tarafın başkanlıkları ulaştırılmadı. Yeni hükümet kurulduğu zamanda iki taraf arasında kurulacak komisyon etkin bir şekilde başlayacak. Kerkük’teki sorunun çözümüne yönelik ilk aşamada KDP ile KYB, ardından Bağdat ile sorun çözülür.”

KDP Başkanlık Üyesi Nuri Heme Ali, partisinin anlaşmaya bağlı kalacağını yineleyerek, “Yeni hükümetin kurulmasının ardından Başkan Barzani ile Kosret bey, görüşecekler. Ancak mevcut durumda vali Kerkük’te ne yapabilir ki? Biz Kerkük’te durumun normalleşmesi gerektiğini belirtiyoruz. Böyle olursa vali grevini yapabilir. Kentte varlığını kabul ettirebilir” dedi.

Öte yandan KDP ve KYB’den birer heyet Bağdat’ta Iraklı ve Birleşmiş Milletler’den (BM) yetkililerle bir araya gelerek Kerkük ve çevresinde yaşanan sorunlara çözüm bulmaya çalışıyor.

Heyette yer alan ve isminin açıklamasını istemeyen bir yetkili, konuya ilişkin Rûdaw’a şunları söyledi:

“KDP ile KYB halen Kerkük sorununun çözümüne yönelik komiteyi oluşturmuş değil. Bu komitenin oluşturulması yeni hükümetin kurulması sonrasına kaldı. Başkan Barzani ile Kosret Resul’un anlaşması sadece Kerkük Valiliği konusundadır. Kerkük’te durumun normale dönmesi için KYB ile KDP heyetleri Bağdat’a gidiyor. Geçmişte biz (KDP) ile KYB heyetlerinin Iraklılarla yaptıkları görüşmelerde hemfikiriz.

İki parti de Kerkük’teki durumun normalleşmesi gerektiğini inanıyor. Silahlı güçlerin kentten çıkarılması gerekiyor. Kentin idari ve askeri olarak ortak yönetilmesi gerekiyor.”

Kerkük İl Meclisi Fransiyonları Kerkük Valiliği’ni vekaleten yürüten Rakan Said Cıburi’nin görev süresine ilişkin 18 Mayıs’ta yaptıkları anlaşma metnini yayımladılar.

Anlaşmayı Kardeşlik Listesi adına Kake Reş Sıdık imzaladı. Anlaşmanın ilk maddesinde Rakan Cıburi’nin  Kerkük’ün yeni valisi belirlenene kadar görevinden kalmasını içeriyor.

Kerkük İl Meclisi Kardeşlik Üyesi Awat Muhammed Emin, “Ne benim ne de başka bir üyemizin söz konusu anlaşmadan haberi yoktu. Kake Reş Sıdık franksiyon başkanı olarak imzalamış ancak aynı zamanda Muhammed Kemal fraksiyon başkanıdır” dedi.

Kardeşlik Fraksiyonu KDP Üyesi Kameran Muhammed, “Rakan Cıburi’nin vali olarak atanması yasal olmadığı gibi söz konusu anlaşmada hiçbir şekilde normal değil. Kake Reş Sıdık, Kardeşlik Fraksiyonu adına böyle bir toplantıda bulunamaz” diye konuştu.

Tartışmaya neden olan anlaşmayı imzaladığını inkâr etmeyen Kake Reş Sıdık ise, “Rakan Cıburi’nin vekaleten görevini sürdürmesini değil, Kerkük Vali Yardımcısı olarak görev alması talep edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Rudaw