İHH İnsani Yardım Vakfı’nın önerisiyle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından 2014 yılında, Ramazan’ın 15’inci gününde ilan edilen Dünya Yetimler Günü, dünyanın farklı bölgelerinden İstanbul’a gelen yetimlerle birlikte çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Azerbaycan, Bosna, Filistin, Lübnan, Makedonya, Pakistan, Sri Lanka, Kırgızistan, Etiyopya, Irak, Suriye, Afganistan, Çeçenistan ve Doğu Türkistan gibi ülkelerden gelen yetimler, Türkiye’deki yetimlerle bir araya geldi.
İHH Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla başlayan yetim program ile birlikte yetimler İstanbul’un çeşitli mekânları gezdirilerek farklı etkinliklerle eğlenmeleri sağlanacak. Basın toplantısında kısa bir konuşma yapan İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Murat Yılmaz, yetimlere temas edebilmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Yılmaz, “Yetim yavrularımızla ilgili yüreklerimiz dopdolu. Dünya egemenlerinin umursamadığı yetimlerimizle birlikteyiz. 4 yıldır yetim yavrularımızın sıkıntılarını haykırmaya çalışıyoruz. Tabi ki bu çalışmalar kayda değer olmakla birlikte yeterli değil. Ümitsiz değiliz, inşallah daha güzel günlerde birlikte olacağız” dedi.
“Tüm dünyaya mesaj vermeye çalışacağız”
Bir farkındalığı paylaşmak üzere bir araya geldiklerini söyleyen İHH Yönetim Kurulu Üyesi Reşat Başer, “Burada yeryüzünün masum yüzleri aramızda. Bugün tüm dünyaya mesaj vermeye çalışacağız. Bu mesajın içerisinde savaşların olmayacağı bir geleceğe hazırlık var, barış var, huzur var.” ifadelerini kullandı.
İHH İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nın hazırladığı “Savaş Mağduru Yetimler” raporunu kamuoyu ile paylaşan Başer, “Savaş, doğal afetler, salgın hastalıklar gibi sebeplerden dolayı dünyada yetim çocukların sayısı maalesef giderek artmaktadır. BM 2015 verilerine göre, 140 milyon yetim var. 7,6 milyarı aşan insan sayısının 2,2 milyarını çocuklar oluşturuyor. Maalesef bu çocukların yüzde 6,5’inin yetimler oluşturuyor. Bu çocuklar çeşitli suç örgütleri ve istismar guruplarının elinde bulunuyor.”
Raporun açıklanmasının ardından dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yetimler duygu ve temennilerini paylaştı.
Lübnan’da yaşayan Filistinli Hala Abdulrahim, “Ben hiç ülkemi görmedim. Ülkemi sadece dedemin anlattığı hikâyelerden biliyorum. Oraya dönüp özgürce yaşamak istiyorum.” dedi.
Azerbaycanlı yetim Arif Sadıgova ise, bütün çocuklar kendileri gibi gülmelerini, üzerlerlesin bomba yağmamasını diledi.
Doğu Türkistan’da bulunan çocukların okumak istediklerini belirten Doğu Türkistanlı yetim Alma Farak Rahime ise “Çocuklar kendi dillerini konuşamıyorlar. Ben hepsinin anne ve babasının yanında olmalarını istiyorum. Toplama kamplarında yaşamak istemiyoruz.” diye konuştu.
Bosnalı yetim Merima Kurtovic, “Mostar’da yaşıyorum. Bizi böyle sıcak bir şekilde karşıladığınız için teşekkür ediyorum. Buraya tüm dünyadan çocuklar olarak buluştuk. Herkes çocuk gibi sevsin. Çünkü çocuğun kalbi temizdir.” dedi.
Suriyeli yetim Aleyna Ali, “Ben sadece iki şey söylemek istiyorum. Tüm dünyada barış olsun. Ve ülkemdeki savaş dursun.” şeklinde temenni etti.
Lübnanlı yetim Muhammed İsmail de “Savaşlardan nefret ediyorum çünkü ülkeleri yıkıyor bu savaşlar. Ben ülkemde huzur içinde yaşamak istiyorum. Ülkemi yeniden inşa etmek için savaşın durmasını istiyorum.” ifadelerini kullandı.
15 ülkeden gelerek İstanbul’da buluşan 50 yetim 23 Mayıs tarihine kadar İstanbul'da kalarak çeşitli etkinliklerle eğlenecekler. (Nizamettin Aşkın-İLKHA)