Batman’da, çiftçinin başı süne ile dertte. Her yıl tedbir alınmadığı takdirde çiftçiyi büyük zarara uğratan zararlı böcek olan süne, havaların ısınmasıyla tarlalarda görülmeye başlandı. Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, İLKHA’ya yaptığı açıklamada, yumurtalarını ekin yapraklarına bırakarak tahıllara zarar veren sünelere karşı çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.
Bu mevsimde hububat tarlalarında zararlı böceklerin çoğaldığını aktaran Doğan, çiftçilerin daha dikkatli olmasını, süne ile mücadele yapılmadığı takdirde yıl boyunca emek verilen ekinin heba olacağını belirtti.
Çiftçilerin emeğinin karşılığını alabilmesi için önümüzdeki bir hafta-10 gün içerisinde tedbirli olmasını isteyen Doğan, sünenin arpa, buğday gibi mahsul alanının büyük bir çoğunluğunu tehdit ettiğini kaydetti.
"Sünenin hububata inme dönemidir"
Sünenin tarlalara inme dönemi olduğuna dikkat çeken Doğan, "Çiftçilerimiz maliyetlerin çok yüksek olmasından dolayı, bir de aşırı yağışlar nedeniyle tarımsal üretimde büyük sıkıntılar yaşadı. Geldiğimiz bu mevsim itibariyle çiftçilerimizin hububattaki tehlikesi sünedir. Süne Türkiye’de sorun olan bir böcek çeşididir. Dünya üzerinde sünenin 15 çeşidi var, Türkiye’de ise zarar veren 7 çeşidi var. Bölgemizde de görülmektedir. Bu dönem böceklerin kışlaklardan tarlalara, hububata inme dönemidir." dedi.
"Hububata önemli oranda zarar veriyor"
Sünenin tarlalara büyük zarar verdiğini belirten Doğan, "Hava sıcaklığının 15 ve yukarısı olan bölgelerde özellikle sabah saat 10.00 ila 12.00 arasında süneler hareket edip ovalara inmekte ve hububat alanlarına zarar vermektedir. Süne ilk olarak kışlaklardan tarlalara indiğinde kardeşleme döneminden sonraki dönemde karaboğaz dediğimiz köklerdeki sıvıyı emerek zarar veriyor ve buğdayın kurumasına neden oluyor. Arazilere önemli oranda zarar veriyor, bu zarar bazen yüzde 100’lere kadar da ulaşabiliyor. Yani çiftçi hiçbir şekilde ürün alamayabiliyor." diye konuştu.
"Çiftçilerimiz tedbirlerini elden bırakmasın, tarlalarını kontrol etsinler"
Çiftçilerin süneye karşı dikkatli olması gerektiğini aktaran Doğan, süne mücadelesiyle ilgili şu önemli bilgileri aktardı:
"Bu hafta bu böceklerin tam da dönemidir. Çiftçiler buğday, arpa, çavdar alanlarını inceleyip, sünelerin zarar verip vermediğine bakmaları gerekiyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bu konuda çalışmalarını yapıyorlar. Biyolojik, kültürel ve kimyasal olmak üzere bununla üç şekilde mücadele yapılıyor. Bizim sünenin beslenebileceği, saklanabileceği alanları, yabancı otları ve arazi çevresindeki ağaçlara dikkat edip kışlanmasını önlememiz kültürel mücadeledir. Biyolojik şekli ise şudur; sünenin doğada düşmanı olan böcekler vardır. Bu böcekleri tarlalara bırakarak bunların gelişmesini engelleyebiliriz. Doğada süneleri öldüren keklikler, kuşlar, çeşitli kuş türleri var. Bunları çoğaltarak sünenin büyümesini engelleyebiliriz. Çiftçilerimiz tedbirlerini elden bırakmasın, tarlalarını kontrol etsinler. Çiftçilerimiz tarlalarında yoğun bir şekilde süne gördükleri anda Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine ya da Ziraat Odalarına başvurup ne yapmaları gerektiği konusunda fikir almalıdırlar. Aksi taktirde hem buğday kalitesinde hem de veriminde bir düşüş yaşanacaktır." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)