Dünyada birçok devlet ve özel şirket, güvenilir ve hızlı olduğunu söyleyerek yüz tanıma programlarını kullanıyor.

Bazı araştırmacılar, yüz tanıma teknolojisinin kart ve şifrelerin gizli tutulması, suçluların yakalanması ve ülkeye giriş çıkışların denetlenmesi gibi alanlarda hızlı ve güvenilir bir araç olduğunu söylüyor.

Bazılarına göre ise bu, mahremiyetin yok olduğu anlamına geliyor.

Yüz tanıma teknolojisi, birçok ülkede özellikle güvenlik ve eğlence amaçlı kullanılıyor.

Çin'de her yerde kullanılıyor

Çin'de önce güvenlik amaçlı başlatılan yüz tanıma teknolojileri bazı şehirlerde belediyecilik hizmetlerinde de kullanılmaya başlandı. Çinliler metroya bu yöntemle binebiliyor. Bazı fast food restoranlarında sipariş için müşterilerin yüzünü taratılıyor.

Ülkede, yüz tanıma özelliği olan yaklaşık 170 milyon güvenlik kamerası bulunuyor ve bunlara 400 milyon yeni kamera daha eklenmesi planlanıyor.

Dünyada hızla yayılıyor

Çin'in ardından yüz tanıma sistemlerini devlet, belediyecilik ve özel sektörde en çok uygulayan ülkeler sırasıyla Singapur, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olarak geliyor.

Örneğin Singapur'da 100 bin trafik ışığı lambasında sokaktaki insanların yüzlerini algılayan kameralar bulunuyor.

San Francisco yüz tanıma teknolojisinin kullanımını yasakladı

ABD'de San Francisco kenti yönetimi, polisin ve belediyeye bağlı diğer kurumların, vatandaşları yüz tanıma teknolojisiyle teşhis etmesini yasaklayan ilk şehir oldu.

Düzenleme ile birlikte polisin ve belediyeye bağlı diğer kurumların vatandaşları yüz tanıma teknolojisiyle teşhis eden donanımları kullanmaları ve bu türden bilgileri içeren veri tabanları oluşturmaları izne tabi tutuldu. (İLKHA)