Batman merkez TP Fatma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu öğrencileri tarafından Osmanlı’nın geleneksel kâğıt kesme sanatı olan kati sanatı, Artuklular’ın taş yontma sanatı olan taş rölyef ve yağlı boya tablolardan oluşan karma resim sergisi açıldı.

Bir AVM’de açılan ve iki gün sürecek olan sergide toplam 50 adet eser sergilenirken, güzel sanatlar lisesi müzik öğrencileri de rey ve keman çalarak canlı performans sergilediler.

İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Görsel Sanatlar Öğretmeni Sümeyra Coşkun gözetiminde yıl boyunca hazırladıkları sergiyi vatandaşların beğenisine sundular.

Serginin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından yıl boyunca hazırlanmış olan eserlerin sergilendiği sergi gezildi. Katılımcılar sergi hakkında öğrencilerden bilgi aldı.

Açılan sergiyle ilgili açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde açtıkları çağdaş görsel sanatlar bölümünde çok sayıda programın olduğunu söyledi.

“İmam hatip liselerimizin program çeşitliliği çok zengin”

Kurtaran, “Okulumuzun geleneksel çağdaş görsel sanatlar bölümü öğrencilerinin açtığı resim sergisindeyiz. Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde bu yıl 30 öğrenci ile bu bölümü açtık. Türkiye’de Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı imam hatip liselerimizin program çeşitliliği çok zengindir. İlimizde de iki tane imam hatip lisemizde fen ve sosyal bilimler proje okulu olarak eğitim-öğretim devam ediyor. Bu proje okullarımızdan Fatıma Zehra İmam Hatip Lisemizde çağdaş görsel sanatlar bölümü geçen yıl açıldı. Bu bölüm İnşallah önümüzdeki dönemde eğitim-öğretimine devam edecek. Geleneksel sanatlar kapsamında ebru, hat gibi çalışmalarımız var. Ayrıca bu bölümde çağdaş görsel sanatlarla ilgili de çocuklarımızın çalışmaları var.” dedi.  

“Sınavla öğrenci alacağız”

Okul Müdürü Abdurrahman Yakut, bu yıl okullarının bünyesinde açılan görsel sanatlar sınıfına 30 öğrenci aldıklarını, bu öğrencilerin yılsonu sergisini açtıklarını belirtti.

Öğrencilerin yaptığı çalışmalar arasında Türkiye’de nadir yapılan katı sanatı, taş rölyef ve yağlı boya çalışmalarının olduğunu aktaran Yakut, “Artuklular’ın hüküm sürdüğü bir bölgede yaşıyoruz. Diyarbakır, Hasankeyf ve Silvan gibi yerlerde bu döneme ait eserler var. O eserlerin bir devamı niteliğinde çocuklarımız taşların üstüne Esma’ül Hüsna’yı kazıyorlar. Allah nasip ederse Esma’ül Hüsna’yı 99 tamamlamak ve okulumuzda sergilemek istiyoruz. Yüze yakın kati sanatı ve şu ana kadar 20’nin üzerinde taş rölyef yaptık. Önümüzdeki sene de yetenek sınavıyla 30 öğrenci alacağız. Yeteneği olan öğrencilerimizi bu bölümümüze bekliyoruz.” diye konuştu.

“Öğrenciler okul saati dışında sanat öğreniyor”

Çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Görsel Sanatlar Öğretmeni Sümeyra Coşkun, bu yıl okullarında geleneksel çağdaş görsel sanatlar sınıfının açıldığını, ders esnasında hem Osmanlı geleneksel sanatını hem de çağdaş sanatları icra ettiklerini kaydetti.

Coşkun, “Sergimizde kati sanatı, taş rölyef ve yağlı boya sanatı var. Öğrencilerimiz hafta içi okul çıkışı kursta bir buçuk saat kalıyorlar. Kursta hem kati sanatını hem de yağlı boya tekniğini öğretiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yılsonu sergisine, Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Şemsettin Dursun, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Batman Müftüsü Turgut Erhan, STK temsilcileri, bazı okul müdürleri ve öğrenciler katıldı. (Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)