Doğuştan görme engelli olan Gülsüm Şahin ve sonradan görme yetisini kaybeden Ümit Şahin adlı kardeşler, 10 -16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle duygularını dile getirerek, "Biz bunu bir imtihan olarak görüyoruz ve bu imtihanı nasıl kazanabiliriz onu düşünüyoruz." dedi.

Hayatın bir imtihan olduğunu ve insanların Allah'a kul olmak için yaratıldığına dikkat çeken Ümit Şahin, "Rabbimiz bir ayetinde: 'Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler, kulluk etsinler diye yarattım.' diye buyuruyor. Dolayısıyla bizler, insan olarak bu dünyaya kulluk etmek, rıza-i ilahiyi kazanmak için gönderildik. İster engelli olalım ister olmayalım." şeklinde konuştu.

"Engelli kavramını irdelemek gerekir"

Engelli olmanın ne olduğunun tam olarak tanımlanması gerektiğini belirten Ümit Şahin, "Engelli nedir? Bana sorarsanız inancın emrettiklerini hakkıyla yaşamayan, hedeflerine ulaşma yolunda gayret göstermeyen kişiye 'engelli' denir. Engelin bedende olanı çok da önemli değildir aslında. Biz bunu daha çok imtihan olarak görüyoruz ve bu imtihanı nasıl kazanabiliriz onu düşünüyoruz. Bu şekilde, böyle bir şuurla bakarsak bedensel, sağlıksal engeller hiç de bizi zorlamayacaktır. Çünkü bizim hedefimiz Allah'ın rızası olursa, Cenab-ı Hâkk da bize yardım edecektir." ifadelerini kullandı.

Sahabeden örnek vererek engelli olmanın insan hayatında bazen önemli bir şahsiyet olarak tarihe geçmeyi belirlediğini vurgulayan Ümit Şahin "Abdullah ibn-i Mektum'un çok ayrı bir yeri var hepimizin kalbinde. Peygamber Efendimiz ona o kadar güveniyor ki, ona aslında eksik bir insan olmadığını hissettiriyor. Onu 13 defa Medine'ye vali tayin ediyor sefere çıktıkları zaman. Allah Resulünün sahabelere olan güvenini gördüğümüz zaman biz de sanki bugün Resulullah yaşıyormuş da aynı güveni bize hissettiriyor çabası içerisindeyiz. Engel dediğimiz şey insanların zihinlerindedir. Hedefleri doğrultusunda fedakârlık yapamamasıdır aslında insanın engeli." şeklinde konuştu.

"Bazen dışlandığımızı fark ediyoruz"

Toplumda bazı şuursuz kişilerin engelli insanları dışladığını dile getiren Ümit Şahin "Evet, toplumumuzda engellileri dışlayan bir kesim de var. Biz bunlarla karşılaşıyoruz, onları görüyoruz. Çünkü onlar şuursuzca yaşıyorlar. Yaşamlarının bir gayesi yok ne yazık ki. Biz onlara da faydalı olmaya çalışıyoruz. Çünkü insan olarak, Müslüman olarak insanlığa faydalı olmakla insanlığa hizmet etmekle mükellefiz." dedi.

"Bütün insanlığın Kur'an-ı Kerim ile buluşmasını istiyorum"

Doğuştan görme engelli olan Gülsüm Şahin ise bütün insanlığın İslam ile tanışmasını istediğini belirtikten şunları söyledi:

"7 yıldır kabartma üzerine açılan görme engellilere yönelik Kur'an kursuna gidiyorum. Elhamdülillah Kur'an'ı Kerim'i öğrendim, okuyorum artık. Hatimler, mukabeleler yapıyoruz elhamdülillah. Bizim için çok güzel bir ortam, çok güzel bir imkân oldu. Allah'ım vesile olanlardan razı olsun. Hayatımıza çok şey kattı. Çünkü bizim, bu toplumda yaşarken Allah'a kulluk bilinci içerisinde en çok muhtaç olduğumuz şeydi. Elhamdülillah çok şükür ona da ulaştık. Ben bütün insanlığın Kur'an-ı Kerim ile buluşmasını, onu okumasını, Rabbimden gelen kelamını tanımasını istiyorum. Çünkü malumunuz toplum maalesef inancından, kitabından uzaklaşmış bir vaziyettedir. Televizyon ekranlarına kitlenmiş bir şekilde yaşıyor."

"Gençlik ve toplum maalesef körelmeye mahkûm ediliyor"

Günümüzde gençlerin asli değerlerinden koparılarak asimile edildiğini üzülerek duyduğunu ifade eden Gülsüm Şahin, "Gençlik ve toplum maalesef körelmeye mahkûm ediliyor. Bu gerçekten çok iç acıtan, çok acı bir durumdur. Bu durum gerçekten bizi çok üzüyor, rahatsız ediyor. Gençlerin özellikle bu şekilde olması, zamanını bu şekilde boş şeylere harcayarak geçirmesi çok üzücü bir durumdur." ifadelerini kullandı.

Engellilerin sadece bir gün veya bir hafta hatırlanmaması gerektiğini dile getiren Gülsüm Şahin "Ben bütün insanlığın; Rabbine, Kur'an'a ve imana dönmesini, Kelamullah ile buluşmasını temenni ediyorum. Sadece 'Dünya Engelliler Günü'nde veya 'Engelliler Haftası'nda değil, onların her zaman hatırlanmasını temenni ediyorum. Onların da bu toplumdaki yerlerini almalarını istiyorum." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş-İLKHA)