1851’de Sultan Abdulmecid tarafından tamamen Hırka-i Şerif’in muhafaza edilmesi için yapılan Hırka-i Şerif Cami yapıldığı zamandan bu yana kutsal emanete ev sahipliği yapıyor.

Ramazan dolayısıyla Fatih'teki Hırka-i Şerif Camisi'nde ziyarete açılan Hırka-i Şerif ve kutsal emanetleri görebilmek için farklı şehirlerden gelen vatandaşlar, Peygamberimizden kalma emaneti görmenin sevincini yaşıyorlar.

Ziyaretin ardından İLKHA’ya konuşan vatandaşlar, Hırka-i Şerifi görmenin çok güzel bir duygu olduğunu söylediler.

Ziyaretçilerden Saniye Tokgöz, umreden yeni geldiğini, burayı ziyaret ederken çok duygulandığını söyledi. Sevgi Esen ise "Kendimi kabe de hissetim. Allah, dünyada ziyaretine ahirette şefaatine nail eylesin. Allah (Celle Celalüh) herkese buraya gelmeyi nasip eylesin." şeklinde dua etti. Aysel Yılmaz da ziyaretten dolayı çok mutlu olduğunu kendini kabede hissettiğini ifade etti. Nuran Dilger, dua ederek, Allah'tan Hazereti Muhammed'in şefaatine nail olmayı istedi. Her yıl ziyarete geldiğini söyleyen Bahriye Atagül, ziyaretlerinde kendini, Hazreti Muhammed'i görür gibi hissettiğini belirtti.  

Muhittin Parlak da Ankara'dan geldiğini ve Hırka-i Şerifi ziyaret ettiğini söyledi. Ramazan Yaman ise "Mübarek ramazan ayında mukaddes Hırka-i Şerif’i ziyaret ettiğim için çok sevinçliyim. O’na salat ve selam getirmek bize neşe mutluluk veriyor. İnşallah mevlam kutsal toprakları da ziyaret etmeyi nasip eder." dedi.

“Cenab-ı Allah’ın bir mucizesiyle karşı karşıyayız”

“Hırka-i Şerif’e geliş amacımız Resulullah'ı (Sallalahu Aleyhi Vesellem) ziyaret etmektir” diyen Recep Türker, “Çoğu insanın gözden kaçırdığı bir konu var. Biz burada sadece bir hırkayı ziyaret etmiyoruz. Burada bir mucize ile karşı karşıyayız. Hicri 1439 yılındayız. 1439 senede bir hırka toz haline gelir. Cenab-ı Allah’ın bir mucizesiyle karşı karşıyayız. Hırka değil herhangi bir varlığı oraya bıraksanız şimdiye kadar toz olmuştu. Toz olmadıysa bu Allah (Celle Celalüh’ın açık bir mucizesidir. ”dedi.

Zeynep Kılıç, ise şunları söyledi; “Her sene buraya gelirim. Bir huşu, bir huzur, bir mutluluk duyuyorum. Allah herkese nasip etsin. İnşallah rabbim sağlıkla seneye de gelmeyi nasip eder. Peygamberimiz’in  (Sallalahu Aleyhi Vesellem) Veysel Karani hazretlerine hediye ettiği hırka, şapka, takke, kuşak ve sakalı ziyaret ettik.”

“Hırka-i Şerif, her yıl ramazanın ilk cumasında ziyarete açılıyor”

Konu ile ilgili değerlendirmede buluna Hırka-i Şerif Vakfı Genel Müdürü Sümeyra Güldal, Hırka-i Şerif Camisinin 1851’de Sultan Abdulmecid tarafından tamamen Hırka-i Şerif’in muhafaza edilmesi için yapıldığını söyledi.

Güldal, "Hırka-i Şerif Cami ziyaret amacıyla İstanbul’da yapılan ilk camidir. Yaklaşık 180 yıldır bu gelenek devam ediyor. Muhafaza ailemizle Sultan Abdulmecid arasında yapılan bir anlaşma gereğince Hırka-i Şerif Camide muhafaza ediliyor. Önceleri ramazan ayının 15’inde ziyarete açılan ve ikindi namazı sonrasında ziyaret ettirilen emanet, Bakanlar Kurulu kararıyla 1980’den sonra her ramazan ayının ilk cumasında ziyarete açılıp sabahtan akşama kadar ziyarete açık kalıyor." dedi.

Daimi personel haricinde yaklaşık bir buçuk ay öncesinde 25 kişilik geçici bir personel aldıklarını belirten Güldal, aldıkları personeli de mülakat sistemiyle istihdam ettiklerini söyledi.

Cami içerisinde bayan ve erkeklerin giriş yerleri ayrı olduğu için fiziki anlamda yapmaları gereken bir değişiklik olmadığını belirten Güldal, 1851’de tasarlanan caminin 21’inci yüzyılın koşullarına da cevap verebildiğini belirtti.

“Engelli ziyaretçiler için asansör bulunuyor”

Güldal, “Engelli asansörü olan İstanbul'daki tek cami. Bu noktada anıtlar kuruluna da talebimize gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ederim. Bizi asansörsüz bırakmayarak caminin de fiziki yapısını mimarisini deforme etmeden uygun bir yere asansör yerleştirdiler. Yaklaşık 4 yıldır engelli asansörümüz var. Ondan önce engelli vatandaş bir sandalyeye oturtulup iki kişi tarafından yukarıya taşınıyordu. Çünkü Hırka-i Şerif üst katta ziyaret ettiriliyor. O sırada engellinin çektiği ızdırabı, duyduğu mahçubiyeti anlatamam. Herkes şimdi rahat rahat giriyor. Engelli ziyaretçi sayımızda ciddi artış oldu. Herkesin bu hizmetten memnun olduğunu düşünüyorum. Bizde buna vesile olduğumuz için mutluyuz.” şeklinde konuştu.

Hafta içi 10.00-18.00 hafta sonu 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilen Hırka-i Şerif, Kadir Gecesine özel teravih namazı sonrası saat 02.30'a kadar açık kalacak. Hırka-i Şerif'i ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, İETT'nin "Ramazan Hattı" otobüslerini kullanarak ulaşım sağlayabilecek.

Ayrıca engelli, yaşlı, hasta ziyaretçiler, sıra beklemeden refakatçiler eşliğinde Hırka-i Şerif'i görebilecek. Hırka-i Şerif arife günü ikindi namazı sonrasında okunacak duanın ardından ziyaretten kaldırılacak. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)