Rahmet ve bereket ayı, on bir ayın sultanı ramazanda Kızıltepe'deki fırıncı esnafının geçen yıl başlattığı ve hayırsever vatandaşların da desteklediği "askıda ekmek" uygulaması devam ediyor.
İhtiyaç sahibi insanların sıkılarak ekmek istemeye gelmesi üzerine böyle bir uygulama başlattıklarını belirten fırıncı esnafı Levent Gürel, ekmeği askıya astıklarını ve ihtiyacı olanın da kimseyle muhatap olmadan ihtiyacı kadar askıdan aldığını dile getirdi.
Gürel, hayırseverlerin katkılarıyla günde ortalama 150-200 ekmek dağıtıldığını söylerken, Vatandaşlar ise uygulamanın takdire şayan olduğunu belirterek tüm fırın işletme sahiplerinin bunu örnek alarak "askıda ekmek" uygulaması başlatmaları gerektiğini belirttiler.
Geçmişi Osmanlı'ya dayanan ve ihtiyaç sahiplerini rencide etmeden yardım etmek amacıyla uygulanan "askıda ekmek" geleneği, Kızıltepe'de de hayırseverlerin, ekmeğin parasını fırıncıya ödeyerek aksıdaki ekmeğe katkıda bulunması şeklinde uygulanıyor. İhtiyaç sahipleri de askıda bulunan ekmeklerden ihtiyacı kadar alıyor ve böylelikle ihtiyaç sahibi rencide edilmemiş oluyor.
"İhtiyaç sahipleri minnet altında kalmadan ekmeğini alıyor"
Ramazan'dan önce ihtiyaç sahibi insanların sıkılarak ekmek istemeye geldiklerini görünce ramazan ayında böyle bir uygulama başlattıklarını söyleyen fırıncı esnafı Levent Gürel, "Buradaki asıl amacımız, ihtiyaç sahibi olup da utandığı için isteyemeyen ve evine ekmek dahi götüremeyecek durumda olan aileler içindir. Biz de bunu göz önünde bulundurarak dışarıda bir askı aparatı yaptık cama da 'ihtiyaç sahibi ekmeğini askıdan alabilir' diye yazı yazdık. Bu şekilde yardıma muhtaç dar gelirli aileler bize söylemeden ihtiyaçları kadar ekmeği askıdan alıp gidiyor. Burada hem bizim hem de Mardin ve Kızıltepe'deki hayırsever iş adamlarının katkıları oluyor. Örneğin bazı hayırseverler gelerek parasını ödeyip 'adıma bu kadar ekmeği askıya bırakacaksınız' diyor. Bazı hayırsever müşterilerimiz de ekmek aldıktan sonra 'kalan paranın tutarında askıya ekmek asın' diyor. Biz ekmeği askıya asıyoruz ihtiyaç sahipleri de ihtiyaçlarına göre götürüyor ve bu uygulamada emeği geçenlere dua ediyorlar. Bu şekilde günde 150-200 ekmek ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. Birkaç fırıncı esnafı arkadaşım da 'askıda ekmek' uygulaması başlatmışlar." dedi.
"Takdire şayan bir uygulama, herkesi katkı sunmaya davet ediyorum"
Askıda ekmek uygulamasının çok güzel olduğunu belirten İsmail Bozan, "Bu uygulayama gerçekten takdire şayan bir uygulama, herkesi katkı sunmaya davet ediyorum. Bu şekilde yardıma muhtaç insanlara bir nebze de olsa katkı sunuluyor ve bu şekilde sosyal yardımlaşma da çoğalıyor." diye dikkat çekti.
"İnşallah tüm fırıncılar da askıda ekmek uygulaması başlatır"
Esnaflardan Murat Ataç da "Birçok yardıma muhtaç insan, utandığı için fırına gidip ekmek isteyemiyor. Bu uygulamayla hiç kimseden istemeden direk ekmeğini alıyor. Çok iyi bir uygulama. Biz de elimizden geldiği kadar katkı sunmaya çalışıyoruz. İnşallah Kızıltepe'deki tüm fırıncılar da askıda ekmek uygulaması başlatır." dedi. (Mehmet Aslan-İLKHA)