EKONOMİ SERVİSİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Enerji Konseyi ve Uludağ Üniversitesi işbirliğinde, Bosch ve Limak Enerji Uludağ Elektrik’in destekleriyle düzenlenen Türkiye’nin Enerji Çözümleri Çalıştayı ve Paneli Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi BUTEKOM’da gerçekleştirildi.

“ENERJİMİZİ VERİMLİ KULLANMALIYIZ”

Toplantının açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nemli, enerji sektörünün ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye’nin hızla sanayileşen ve gelişen ekonomik yapısıyla enerji talebinin artmaya devam ettiğini kaydeden Nemli, “Buna karşın ekonomimiz enerjide büyük oranda ithalata bağlı. Örneğin 2016 yılında 32,6 milyar dolar olarak gerçekleşen cari açığımızın yüzde 74’üne denk gelen 24 milyar dolarlık kısmı enerji ithalatı kaynaklı. Her yıl on milyarlarca dolar enerji ithalatına harcama yapmamız sürdürülebilir değil. Dolayısıyla ülkemizin orta gelir tuzağından kurtulmasının birinci şartı enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasıdır. Bunun için başta enerjinin verimli kullanılması, yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade edilmesi ve enerji teknolojileriyle yetkin insan kaynağının geliştirilmesi gerekiyor.” dedi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ MAKİNELERİNİ BURSA’DA ÜRETMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Enerji Konseyi’nin yapmış olduğu çalışmalara ilişkin bilgiler veren Konsey Başkanı Erol Dağlıoğlu, sanayide enerjinin en verimli şekilde kullanılması için Enerji Verimliliği Merkezi’ni ve yenilenebilir enerji makinelerinin Bursa’da üretilmesi hedefiyle Yenilenebilir Enerji Makineleri Kümesi’ni kurduklarını söyledi. Yenilenebilir Enerji Makineleri Kümesi’nin Ticaret Bakanlığı destekli HİSER projesine dönüştüğünü ifade eden Dağlıoğlu, “Fosil yakıtlar açısından fakir bir ülke olan Türkiye, yenilenebilir enerji alanında dünya ile rekabet edebilecek düzeyde. Ancak bu sektörde de birçok makine ve servisi yurt dışından alıyoruz. Böylece enerji ithalatı yapmıyoruz ancak makine-servis ithalatı yapmış oluyoruz. Amacımız Bursa sanayisinin üretim gücünü kullanarak kendi makinelerimizle rüzgar, güneş, hidroelektrik potansiyelimizi değerlendirmek.” dedi. Çalıştaya katılan akademisyen, sanayici ve sektör paydaşlarına teşekkür eden Dağlıoğlu, Konsey olarak Bursa’da kapsamlı bir ‘Enerji Zirvesi’ düzenlemeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

PROF. DR. İBRAHİM DİNÇER: “EKONOMİK BAĞIMSIZLIK TEKNOLOJİK BAŞARIYA BAĞLI”

Enerji Denklemi ve Akıllı Çözümler başlıklı bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. İbrahim Dinçer, enerjide süreçlerin değiştiğini, yenilenebilir enerji ve depolama sistemlerinin öne çıktığı yeni ve dinamik bir dönemin başladığını kaydetti. Tüm firmaların ve kurumların bu doğrultuda teknoloji yatırımları gerçekleştirdiğini ifade eden Dinçer, “Eğer bu süreçte sizin teknoloji seçenekleriniz yoksa teknolojiyi üretemiyorsanız dışarıya bağımlı olmaya devam edersiniz. Enerjide ve ekonomide bağımsızlık teknolojik başarıya bağlı.” dedi.

PROF. DR. AHMET DURMAYAZ: “NÜKLEER ENERJİ İÇİN İNSAN KAYNAĞIMIZI GELİŞTİRMELİYİZ”

Prof. Dr. Ahmet Durmayaz, Nükleer Enerji ve Türkiye konulu konuşmasında nükleer enerjinin yalnızca serbest ekonomi koşullarıyla değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. Nükleer enerjinin tüm teknolojilerin anası olduğunu belirten Durmayaz, Türkiye ve dünyadaki nükleer enerji yatırımlarına ilişkin de bilgiler verdi. Dünya genelinde faaliyette olan 451 nükleer reaktör bulunduğunu dile getiren Durmayaz, “Şu anda 55 yeni nükleer reaktör de inşa aşamasında. Bunlardan bir tanesi de ülkemizdeki Akkuyu Nükleer Santrali. Akkuyu tamamlandığında 3.500 kişinin istihdam edilmesi bekleniyor. Nükleer Santral Teknolojisinde Tam Bağımsızlık ve Ulusal Kendine Yeterlilik hedeflerimiz doğrultusunda ilk olarak bu alandaki insan kaynağımızı geliştirmemiz gerekiyor.” diye konuştu.