Her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "Karayolu Trafik Haftası" dolayısıyla Şanlıurfa’da bir program düzenlendi.
Düzenlenen programda İçişleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Öncelik Hayatın öncelik Yayanın" uygulamasına dikkat çekilerek yayaların trafik sisteminin en savunmasız unsuru olduğu ifade edildi.
Şair Nabi Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Trafik Denetleme Şube Müdürü Komiser Abdulkadir Başkaya, 2018 ve 2019 yılının ilk dört ayında yaşanan trafik kazaları ile ilgili istatistik bilgilerini paylaştı.
İçişleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın" uygulamasına değinen Başkaya, "Yaya trafik sisteminin en savunmasız unsurudur. Bu sebeple yayalar ve araç sürücüleri dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 74 maddesinde 2018 yılı içerisinde bir değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklikle yayalara öncelik hakkı getirilmiştir. Sürücüler ‘görevli bir kişi veya trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti ve levhaları ile belirlenmiş olan kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, buradan geçen yayalara yol vermek zorundadır' hükmü getirilmiştir. Bu kuralı ihlalin cezası 235 TL’den 488 TL'ye çıkarılmıştır." ifadelerini kullandı.
"Trafik kazaları ülkemiz gündeminden çıkmalıdır"
Trafik kazalarının önüne geçmek amacıyla toplumun tüm kesimlerinin seferberlik ilan etmesi gerektiğini belirten Başkaya, "Trafik kazalarında meydana gelen ölümlerin, yaralanmaların ve maddi hasarın en aza indirebilmesi için eğitim, alt yapı, denetim ve acil yardım hizmetlerinin eş zamanlı olarak etkin bir şekilde yürütülmesi gerekir. Tüm kamu kurumları başta olmak üzere bütün unsurlarıyla devletimizin ve toplumumuzun trafik kazalarını en aza indirmek maksadıyla trafik kurallarına uyulması seviyesini en üst düzeye çıkarmak amacıyla seferberlik ruhuyla hareket edilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple maddi ve manevi birçok zarara sebep veren trafik kazalarının ülkemiz gündeminden çıkarılması gerekir. Bu maksatla İçişleri Bakanlığımız tarafından başlatılan seferberliğe katkı sağlamak için başta basın mensupları olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerince bu amaca yönelik çalışmalar yapılmasını, yayaların geçiş hakkına saygının trafiği kültürümüzün bir parçası haline gelmesini dileriz." diye konuştu.
Jandarma Trafik Tim Komutanı Astsubay Serra İpek Küçükavşar ise sürücüleri ve öğrencileri bilgilendirmek amacıyla yaptıkları çalışmalara değinerek, "2018 - 2019 Eğitim Öğretim döneminde okul servis araçları sıkı denetime tâbi tutulmuştur. Denetimler sırasında 1432 okul servis aracı kontrol edilmiş ve kontrollere devam edilmektedir. 2018 yılı içerisinde trafik güvenliği eylem planı kapsamında jandarma trafik timleri tarafından sürücülerin bilinçlendirilmesi amacıyla el broşürleri dağıtılarak sürücüler bilgilendirilmiştir. 2019 yılı içerisinde de sürücülerin bilinçlendirilmesi amacıyla aynı şekilde çalışmalara devam edilmektedir. 2018-2019 eğitim- öğretim döneminde okullarda icra edilen seminerlerde özellikle 7- 17 yaş grubundaki öğrencilere seminerler sonunda hazırlanan trafik eğitim kitapçıkları dağıtılarak gelecek neslimiz olan öğrencilerin trafik bilincinin artırılması amaçlanmaktadır." dedi.
Program sonunda yılın en iyi trafik polisi, jandarma ve zabıtasına plaket verildi.
Programa; Şanlıurfa Vali Yardımcısı Bahadır Güneş, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Halil Atabey, Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, polis ve jandarma katıldı. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)