Buna karşılık yönetmelikte başörtüsüne ilişkin herhangi bir özgürlük alanı yok. Yönetmeliğe göre öğrencilerin başı açık olmak zorunda. Bu yönetmelikle öğrencilerin başörtüleriyle okula girmeleri, yönetmelikle yasaklanmış oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı`na (MEB) bağlı okullarda, öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. MEB`e bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmeliğin yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete`de yayımlandı. Yönetmelikle, MEB`e bağlı resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usul ve esaslar düzenlendi. Yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest olacak.

Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Ancak, velilerin en az yüzde altmışının muvafakatiyle, MEB`e bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde 4`üncü maddede yer alan sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilecek.

Yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafetinin serbest olmasına dair bu yönetmelik, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu`ndaki milletlerarası özel öğretim kurumları, yabancı okullar ve azınlık okulları öğrencileri hakkında uygulanmayacak.
Yönetmelikle temel ilkeler söyle belirlendi:

-Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giyecek.

-Öğrenim görülen programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuvarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyilebilecek.

-Öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyecek, ancak öğrenciler tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamayacak.

-Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur`an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek.

-Sağlık özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilecek.

-Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye mali yük getirecek özel kıyafet aldırılamayacak. Yönetmeliğe göre öğrenciler, öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamayacak. İnsan sağlığını olumsuz etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler, yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemeyecek. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyilmeyecek.

Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamayacak ve giysileri giyemeyecek. Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olacak. Öğrenciler makyaj yapmayacak, bıyık ve sakal bırakamayacak. Bu yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden ortaokul öğrencilerine MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, lise öğrencilerine MEB Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanacak. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden okul yöneticileri hakkında da ilgili disiplin hükümleri uygulanacak. Öğrenciler, 2012-2013 ve daha önceki öğretim yılları için okul yönetimlerince belirlenen önlük veya okul üniformalarını 2013-2014 öğretim yılında giyebilecek.


Öğretmenlere de uygulansın

Öte yandan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES), Milli Eğitim Bakanlığı`nın (MEB) serbest kıyafet düzenlemesinin önemli bir gelişme olduğunu bildirerek, kıyafet serbestliğinin öğretmenleri de kapsaması gerektiğine dikkat çekti. DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, okul kıyafetlerini düzenleyen yönetmeliği tümden değiştirerek, imam hatip öğrencilerine başörtüsü özgürlüğü, diğer öğrencilere de belirli sınırlar dâhilinde istedikleri kıyafetleri giyebilmesine fırsat veren reformunu desteklediklerini ifade ederek, kıyafet serbestliğinin yalnızca öğrencilerle sınırlı kalmamasını, öğretmenleri de kapsaması gerektiğini söyledi.

Avcı, öğrencilerin kendilerini rahat hissedebilmesi ve psikolojik gelişim sürecini sağlıklı geçirebilmesi açısından kıyafet özgürlüğünün önemli olduğunu belirterek, belirli sınırlar içerisinde herkesin istediği gibi giyinebilmesi gerektiğini kaydetti.

Milli Gazete