İslami evliliğin nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği, evliliğin yürütülebilmesi için dikkat edilmesi gereken meselelerin ne olduğu, toplumda artış gösteren boşanma oranlarının sebebi ve çözümü hakkında bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla TESSEP İstanbul temsilciliği tarafından 5 hafta önce başlatılan "Evlilik Okulu" seminerleri sona eriyor.
İlk semineri 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen "Evlilik Okulu" projesi hakkında İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan TESSEP İstanbul Dönem Sözcüsü Rumeysa Demir, düzenledikleri seminerlerin çok takdir edildiğini ve bu tür programların devam etmesi için çok teklif aldıklarını söyledi.
"Bu tür çalışmaların devam etmesi gerektiği ile ilgili çok güzel mesajlar aldık"
Düzenledikleri seminer dizisiyle öncelikli hedeflerinin ailelere, genç kızlara, yeni yuva kuranlara ve evlenecek olanlara ulaşmak olduğunu belirten Demir, "İslami bir yuva kurmayı, ailede oluşabilen olumsuz yönlerimizi terk etmeye yönelik bir program oldu. Bunları nasıl insanlara ulaştırabiliriz diye düşünüp, "Evlilik Okulu" adıyla bir seminer dizisini 5 5 hafta önce başlattık. Seminerlerimiz çok güzel ilerledi. Bu hafta son seminerimizi gerçekleştireceğiz. 5 hafta boyunca katılımcılarımızla bereketli seminerler yaptık. Elhamdülillah güzel de sonuçlar aldık. Katılan kişilerin çok beğendiğini, bu tür çalışmaların devam etmesi gerektiği ile ilgili çok güzel mesajlar aldık." dedi.
Seminerlerde nelere dikkat çekildi!
Önceki haftalarda gerçekleştirdikleri seminerler hakkında bilgi veren Demir, "Seminerlerimizin ilkinde Yazar Meryem Kiraz ve Psikolog Halise Minigül katılım sağladılar. ‘Ben’den bize’ temasıyla düzenlenen seminerle kişinin benlikten kurtulup aile olmayı, ailenin nasıl olması gerektiği, sağlam bir ailede sağlam evlatların yetişeceğini ve gelecek neslin sağlam ailelerle birlikte kurtulacağı üzerinde duruldu. 2’inci haftada ise ‘Eşim kim olmalı’ başlığıyla düzenlenen seminere konuşmacı olarak Yazar Şükran Kaya ve Psikolog Lebibe Yılmaz katıldı. Kişinin, eşini seçerken meziyetleri, İslami yaşantısı ve şartları hakkında net bir şekilde konuşulması gerektiği üzerine konuşuldu. Psikolog Lebibe Yılmaz, her insanın aslında bir öyküsünün olduğunu belirtti. Bu da genç kızların ilgisini çekti. Karşı tarafla öykülerin uyuşup uyuşmadığına değinildi. Kişilerin yaşadıklarının, birbirleri üzerinde psikolojik olarak çok etki yaptığına vurgu yapıldı. Bu hikâyelerin uyuşması gerektiği üzerine konuşuldu. Peygamber Efendimizin eş seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedildi. Seminer dizisinin 3’üncü haftasında temamız, 'Hayalimdeki ev ve düğün eğlencesi’ oldu. Yazarlarımız Zekiye Elelçi ve Hacer Yağar konuştular. Bu seminerde çeyiz alışverişi ve düğünlere değinildi. İsraftan kaçınılması gerektiği ve evlerde kullanılmayacak eşyaların, dolapta duracak olan, modası geçecek olan eşyaların alınmaması gerektiğini ve bu tür eşyaların hem mali hem de zaman israfına sebep olduğuna değinildi. Sırf, 'Bir gün kullanılacak diye çeyizde bulunmalıdır.' denilerek bu tür alışverişlerin yapılmaması gerektiği ifade edildi. Mehir konusuna da değinilerek mehirin kadına ait olduğu ve dilediği şekilde tasarruf hakkına sahip olduğu vurgulandı. Burada da karşı tarafı zorda bırakmayacak miktarda mehir istenmesi, alınacak eşyalarda lükse kaçınılmaması gerektiği hatırlatıldı. Huzur ve sevginin eşyaya bağlı olmadığı belirtildi. 4’üncü seminerde de ‘Eşler arası iletişim’ konusu konuşuldu. Seminerde Yazar Meryem Kiraz ve Nisanur Dergisi Editörü Elif Yüksek konuştu. Eşler arası diyalogda kişinin kırıcı olmaması, geçmişte yaşananları tekrar tekrar hatırlatmaması ve geçmişe bir sünger çekmesi gerektiği ifade edildi. Bununla birlikte eşlerin birbirlerinden bir şey isterken ‘Emir kipi’ kullanmamaları gerektiği, bunun yerine rica ile istenmesi gerektiği hatırlatıldı. Yine kadının eşine etmesi gerektiği, itaat olunca yuvada huzurun hâkim olacağı belirtildi." ifadelerini kullandı.
Sabiha Ateş Alpat ile "Evliliğe Dair Her Şey" konuşulacak
Bu hafta yapılacak son seminere Yazar Sabiha Ateş Alpat’ın konuşmacı olarak katılacağını hatırlatan Demir, "Evliliğe dair her şey" başlığı altında evliliğe dair ne varsa katılımcı ve yazar arasında soru cevap şeklinde konuşulacağını söyledi.
5 hafta boyunca katılım sağlayanlara sertifika verileceğini de söyleyen Demir, son olarak şunları kaydetti:
"İstanbul TESSEP temsilciliği olarak bu tür programların devamı için elimizden geleni yapacağız. Çünkü güzel talep oldu. Aileye dair, genç kızların ahlakına, hayâya, maneviyata dair program yapılması üzerine çokça teklif aldık. Elhamdülillah çevreden de çokça tebrik aldık. İstanbul TESSEP Temsilciliği olarak katılımcılarımıza, yazarlarımıza buradan teşekkür ediyoruz. İnşallah bundan sonra da programlarımızın devamı için elimizden geleni yapacağız. Programımızda bize destek olan kişilerin de yeni programlarda tekrar desteklerini bekliyoruz." (Nizamettin Aşkın - İLKHA)