Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Alija Düşünce Topluluğu tarafından “Alija İzzetbegoviç'i Anlamak” konulu konferans düzenlendi.

GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda düzenlenen program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Arif Özaydın, insanın inanan ve ihtiyacı olan bir varlık olduğunu ve bütün kavgaların ihtiyaç üzerine kurulu olduğunu söyledi.

Özaydın öğrencilere seslenerek, “Üniversitede aldığınız eğitimin yanı sıra konferans, panel ve söyleşi gibi programlarda önemli bilgiler edinebilirsiniz. Aliya İzzetbegoviç bir fikir ve düşünce, entelektüel ve bir devlet adamı, aynı zamanda doğuyu ve batıyı bilen biridir.” dedi.

“Aliya örnek bir lider”

Konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı-Yazar Süleyman Gündüz, Aliya İzzetbegoviç’in doğu ile batı arasında 20’nci yüzyılın son çeyreğinde gelmiş hem bilgeliği hem de siyasi önderliğiyle bütün dünyaya örnek teşkil etmiş bir lider olduğunu söyledi.

Gündüz, “Gençler onun yaşadığı döneme erişmediği için ancak Aliya İzzetbegoviç’i okuyarak biliyorlar. Sorun Aliya’yı anlatmak ya da tanıtmak değil, Aliya’nın düşüncesini kitlelere ulaştırmaktır. Çünkü artık çağ yeni bir dönemin eşiğinde. Ya tarih tekerrür edecek yahut tarihte yeni bir dönem başlamış olacak. Aliya İzzetbegoviç bize tarihin taşrasında yaşayanların aslında kendi yaşadıkları, kendi sahiplilikleri olduğu coğrafyada daha fazla kiracı olarak kalamazlar. Artık tarihin öznesi olmak konumdadırlar ve o bizim 21’inci yüzyıla yeni bir dil inşacısı olarak ortaya çıktı. Yeni bir çağın eşiğindeyiz, bu çağa belirleyecek bir cevabımızın var olup olmadığını aslında sorguluyoruz. Aliya, düşünceleriyle, eylemiyle bu çağa verilecek bir cevabımızın var olduğunu gösterdi. Görevimiz; Aliya’nın o düşüncesini kitlelere ulaştırmak.” ifadelerini kullandı.

“Amacımız; Aliya’yı yeni kuşaklara aktarmak”

Aliya İzzetbegoviç’in düşünce ve mücadelesine değinen Uluslararası Alija Düşünce Derneği Başkanı Ahmet Sert ise “Düşünce derneğimizi kurduğumuzda adalet, merhamet ve meşgalet gibi bir takım temel ilkeleri vardı. Aliya İzzetbegoviç’ten yaptığımız okumalar neticesinde edindiğimiz izlenim ve bilgileri yeni kuşaklara aktarmak çabasında olacağız. Türkiye’nin birçok üniversitesinde bu ve bunun gibi çalışmaları sürdürüyoruz. Aliya İzzetbegoviç’in barışçıl bir düşünce misyonu vardı. Aynı zamanda eleştirel bir düşünce yapısına sahip bir gençlik arzuluyordu. Tamamen bir takım inşalara teslim olan değil, eleştiren, araştıran, düşünen, okuyan ve bunun üzerine kendisine yol belirleyen bir gençlikten yanaydı.” şeklinde konuştu.

Program yapılan dua ile sona erdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)