Gaziantep'te, ramazan ayı öncesinde iftarlık ve sahur için alışverişe çıkan vatandaşlar, çarşı ve pazarı canlandırdı. Ramazana iki gün kala çarşı, pazar ve marketlerde hareketlilik artarken esnafın da yüzü güldü.

Yardımlaşma ve paylaşmanın daha çok hatırlandığı ramazan ayındaki alışveriş hareketliliği, daha fazla alışveriş yapılmasından dolayı gıda satışı yapan esnafın yüzünü güldürdü. Diğer aylara göre alışverişte daha özenli davranan vatandaşlar, özellikle gıda ürünlerine daha çok ilgi gösteriyor.

Gaziantep'te vatandaşlar, ramazan ayı için hazırlıklarını tamamlamak üzere çarşının yolunu tutarken, uzun bir süreden bu yana durgunluktan yakınan esnaf ise bu ayın bereketinin her yeri sardığını ifade etti.

Ramazan hazırlıkları tüm heyecanıyla sürerken, bu ayda en çok tüketilen hurma, kuru üzüm, kayısı ve meyan kökü tezgâhlardaki yerini aldı. Ramazan sofralarının zenginliğinin tezgâhlara yansıdığı kentteki tarihi Almacı Pazarı, Arasa ve Bedesten'de ramazan alışverişi hareketliliği başladı.

Çarşılarda vitrinlerin ön sıralarında hurma, tatlı çeşitleri ve meyan şerbeti gibi Ramazan ayında bolca tüketilen ürünlere yer vermeye başladıkları görülen esnaf, bu ürünleri vatandaşın dikkatini çekecek şekilde sergiliyor.    

Ramazanın vazgeçilmez tatları olan hurma, meyan kökü şerbeti, tatlı ve sahurluk tezgâhlarda ilk sıralarda yerini alıyor.              

Almacı Pazarı esnaflarından İbrahim Bulut, ramazan için vatandaşların alışveriş yapmaya başladığını belirterek, ramazan ayının bereketiyle geldiğini söyledi.

"Ramazan bereketli bir aydır"

Bulut, "Ramazan ayı yaklaştı. Ramazan ayının yaklaştığı ilk günlerde özellikle de meyan şerbeti, hurma ve daha ilerleyen günlerde de pastalık ve kahve malzemelerini satıyoruz. Ama şu anda yoğun olarak meyan şerbeti ve hurma satılmaktadır. Vatandaşlar Ramazan'a son birkaç gün kala alışverişe başladı. Ramazan bereketli bir aydır. Okulların da tatil olması yaklaştığı için satışlarımızda bir hareketlilik var. Vatandaşlar alışveriş yapıyorlar. Satışlarımız şükürler olsun çok iyi. Herkes bütçesine göre ihtiyaçlarını karşılıyor. Fiyatları uygun bulan da pahalı bulan da var. Hurma yurtdışından dolar ile geldiği için bu yıl fiyatları biraz pahalı. Meyan şerbeti de yine dışardan geldiği için fiyatlar pahalı. Ama en pahalısı bu yıl hurma fiyatlarıdır." dedi.

"Ramazan alışverişinin başlamasıyla satışlarımızda artış başladı"

Ramazanın çok güzel ve bereketli bir ay olduğunu belirten Fehmi Onur Durur, "Ramazan ayımız için hazırlıklarımızı yaptık. Hurma, incir, fıstık, kayısı ve diğer bütün çeşitlerimizi hazırladık. İnşallah her yıl olduğu gibi bu yılda ramazan ayı iyi geçer. Bu mübarek ayda İnşallah Rabbim esnaflara da vatandaşlara da yardımcı olur. Allah'a şükürler olsun şu an satışlarımız yavaş yavaş başladı. Ramazan alışverişlerinin başlamasıyla satışlarımızda artış yaşanmaya başladı. Medine hurması 55 TL, diğer hurma çeşitlerinin paketi de 10 TL’dir. Geçen yıla göre hurma fiyatlarında 5-10 TL gibi bir fark var." ifadelerini kullandı.

"Ramazan ayı her zaman bereketlidir"

Mehmet Kasapbaşı da "Ramazan ayı münasebetiyle helva, tahin, pekmez tüketimi satışlarımız başladı. Helva, tahin, pekmez ve hurma, ramazan ayının vazgeçilmezidir. Satışlarımız başladı ve Allah’a şükürler olsun ki satışımız iyi gidiyor. İnşallah daha da iyi olmasını bekliyoruz. Ramazan her zaman bereketlidir. Fiyatlarımız da yine aynı geçen seneki fiyatlar ile hemen hemen aynı fiyat. Aşırı bir fark yok, çok cüzi bir fark var. Tahin ve pekmez ramazan ayının vazgeçilmezidir. Tahin sahurda yenildiği zaman insanı hem susatmaz, özellikle pekmez ve tahin vücuttaki mikropları atar. Pekmez ile birlikte yenildiğinde insanı gün boyu daha dinç tutar. Oruçluyken, insanın kan şekeri düşer, ama sahurda tahinle pekmez yenildiği zaman gün içinde şekerin düşmesini engeller." şeklinde konuştu. 

Durgun olan işlerinin ramazan ayının yaklaşmasıyla artmaya başladığını ve esnaf olarak umutlarının ramazan ayı olduğunu belirten Melek Göçer de Ramazan ayının bereketinin satışlarına yansımaya başladığını belirtti.

"Umudumuz ramazan ayıdır"

Göçer, şöyle konuştu:      

"Satışlarımız çok durgun. Aldığımız ürünleri satamıyoruz. Ürünlerin fiyatları çok yüksek. Esnaf olarak bundan dolayı biraz tedirginiz. Aldığımız ürünü istediğimiz fiyata satamıyoruz. Yani istediğimiz olmuyor. Ama inşallah umudumuz ramazan ayıdır."  

Peynir başta olmak diğer şarküteri ürünlerinin geçen yıla göre fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade eden Göçer, fiyatlar çok yüksek olduğu için satışlarının düşük olduğunu söyledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)