Dış Haberler Servisi

ABD yönetimi, Müslüman Kardeşler'i (İhvan) "terör örgütü" ilan etmeye hazırlanıyor. İhvan’ın terör örgütü ilan edilmesini ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır diktatörü Abdülfettah es-Sisi'nin istediği belirtildi.

 ‘ABD DAHA ÖNCE DE BENZER GİRİŞİMLERDE BULUNDU’

İhvan Sözcüsü Dr. Talat Fehmi, gazetemize yaptığı açıklamada, bu girişimin yeni olmadığını ve daha önce İngiltere’de de aynı girişimlerin olduğunu bildirdi. İngilizlerin bunun için özel bir komite kurduğunu ancak komitenin, böyle bir girişimin başarısız olacağı sonucuna vardığını kaydeden Fehmi, “Çünkü İhvan hareketi dünyanın her tarafına yayılmış bir hareket olarak, bazen bürokraside, bazen diplomaside, bazen hükumette yer alıyor. Üniversitelerde yer alıyor. Dolayısıyla siz bu cemaati terörist ilan ettiğiniz zaman bu konuda kendi alanınızı daraltmış olursunuz. O bakımdan bunlar, bunun mümkün olmadığı sonucuna vardılar. Ve bu girişimden vazgeçtiler. Aynı şekilde Avrupa Birliği bu yönde bir girişimi sonlandırdı.” Dedi.

Amerika’da daha önceleri buna benzer girişimler olduğunu bildiren Fehmi, “Ancak Amerika'nın yetkili kuruluşları tarafından bunun mümkün olmadığı hususunda görüş belirtildi. John Kerry dahil daha önceki birçok dışişleri bakanı yada hükumet yetkilisi bunun mümkün olmadığı konusunda kanaat ifade ettiler.” Diye konuştu.

“SİSİ’Yİ HİZMETLERİ KARŞILIĞINDA ÖDÜLLENDİRDİLER”

Bu konudaki zamanlamaya dikkat çeken Fehmi, “Neden özellikle durup dururken bu şimdi gündeme geldi. Çünkü ‘Yüzyılın Anlaşması’ndan bahsediliyor. Sisi’nin Libya’da oynadığı rol var. Onların her dediğini yapıyor. Tabi ona bir jest yapmak istemiş olabilirler. Yani hizmetlerine karşılık bir ödül vermiş oldular. Ayrıca aynı şekilde Arap baharında İhvan’ın tutumu da dikta rejimleri mevcut bazı yönetimleri rahatsız etmiştir. Bundan dolayı bunlar Amerika’ya baskı yapıyor.” İfadesini kullandı.

İhvan hareketinin kesinlikle terörist olmadığına ve ABD’nin yaptığı sınıflandırmalara tabii olmadığına vurgu yapan Sözcü, “Nitekim eski Amerika Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, İslami hareketlere dair bir sınıflandırma yapmıştı. Bunları kategorik olarak radikal, ilmi, sosyolojik, siyasi ve İhvan diye ayırmıştı. Bunların hepsinin üstesinden gelinebileceğini ama İhvan’ın tehlikeli olduğunu ve hiçbir kategoriye uymadığını ifade etmişti. Gerçekten bunlar İhvan’ın şümullü bir fikriyatının olduğunu farkındalar. İnşa edici bir rol oynadığını farkındalar. İslam’ı bütünlük olarak ele aldığının farkındalar. Hem medeni bir harekettir hem İslam’ın hiçbir yönünü reddetmiyor. Bu da tabi onları endişelendiriyor. Bu nedenle İhvan’a karşı zaman zaman böyle girişimler oluyor.  Ama bunun hayata geçmesini başaramıyorlar. Türkiye’de benzer sıkıntılara maruz kalıyor. Çünkü Batılılar halka iradesine dayalı yönetimden ziyade diktatörlükler istiyor.”

“ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”

ABD’nin İhvan’ı terör listesine alması durumunda mücadelelerine devam edeceklerini belirten Fehim, “Bunun için hukuki yolları, yasal yollara başvuracağız. Amerika’da dava açacağız. Bunun için gerekli her türlü girişimde bulunacağız. Ve biz yolumuza devam edeceğiz. Bu kararlar bizim çalışmamızı durduramaz. Biz çalışmalarımıza devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.