TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 2018 yılı “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri”ni açıkladı.

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, “Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü pazar verileri,  2018 yılı için yüzde 15’lik  bir artışa işaret ediyor. Geçmiş yıllara oranla daha düşük olsa da, Türkiye’deki diğer sanayilerle kıyaslandığında oldukça yüksek bir büyüme oranı. Ancak gönlümüzden geçen çok daha yüksek artışlar. Çünkü ülkemizin hak ettiği ekonomik gelişmişlik seviyesine ancak bu şekilde çıkacağına inanıyoruz. Sanayi üretiminde 2016 Ocak ayından bu yana meydana gelen toplam artış yüzde 8.3’te kalırken, yüksek teknolojili sektörlerdeki büyüme yüzde 54 olmuş. Bu veriler, şimdiye kadar hep ileri sürdüğümüz, ekonomideki büyümeyi yüksek teknolojili sektörlerin sürükleyeceği tezimizi bir kez daha ispatlıyor…  

Dijital dönüşüm reformunu, yapısal reform programının önemli bir bileşeni olarak görüyoruz. Dijital dönüşüm reformunun ayrıntılı bir biçimde çalışılması ve bir an önce hayata geçirilmesi en büyük temennimiz” dedi.  

BİLGİ TEKNOLOJİLERİNDE TL BAZINDA YÜZDE 15,2’LİK BÜYÜME

Sekizincisi tamamlanan “Bilgi  ve İletişim Teknolojileri Pazar Verileri” raporunun proje danışmanı Deloitte Türkiye Direktörü Alper Günaydın’ın  verdiği bilgilere göre, Türkiye bilişim sektörünün 2018 yılı büyüklükleri şu şekilde sıralandı:

“Bilgi ve İletişim Teknolojileri toplam sektör büyüklüğü TL bazında yüzde 15’lik büyüme ile 2018 yılında  131,7 milyar TL’lik hacme ulaştı… Toplam sektör büyüklüğünü oluşturan iki ana unsurdan birisi olan  bilgi teknolojileri TL bazında yüzde 15,2’lik büyüme ile 2018 yılında 44,7 milyar TL’ye, İletişim Teknolojileri ise yüzde 14,9’luk büyüme ile  86,9 milyar TL’ye ulaştı.”

TEKNOKENTLERDE BÜYÜME SÜRDÜ

2018 yılında 44,7 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşan Bilgi Teknolojileri sektörünün alt kategorilerindeki büyüklükler  şöyle oldu:

Bilgi Teknolojileri Donanım;  17,1 milyar TL,

Bilgi Teknolojileri Yazılım; 18,3 milyar TL,

Bilgi Teknolojileri Hizmet;  9,4 milyar TL. İletişim Teknolojileri sektörü 2018 yılında 86,9 milyar TL büyüklüğe sahip oldu.

Alt kategorilerin dağılımı  ise şöyle oldu:

İletişim Teknolojileri Donanım;  27,9 milyar TL, İletişim Teknolojileri Elektronik Haberleşme;  

59 milyar TL. 2018 yılında sektörün toplam istihdamı 139 bin kişiye çıktı.

Toplam istihdamda yüzde  4’lük bir artış kaydedildi. Sektörün toplam istihdamının yüzde 76'sı Bilgi Teknolojileri kategorisinde bulunuyor.

Teknokentlerde büyüme sürdü, 2018 yılında teknokentlerde oluşturulan ciro bir önceki yıla göre yüzde 23,1 oranında artarak 16 milyar TL’ye ulaştı. 2018 yılında toplam sektör hacminin yüzde  12’si teknokentlerde oluşturuldu.

ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILDA EN FAZLA ETKİYE SAHİP OLACAK SEKTÖRLER

Sektörün ihracat performansı TL bazında yüzde 14’lük büyüme ile 4,916 Milyar TL olarak gerçekleşirken, 2018 yılında Lira’daki ortalama yüzde 32’lik değer kaybı nedeniyle dolar bazında küçülme oldu. 

İhracat performansını artırılması için teknoloji firmalarının kurumsal kapasitelerinin artırılmasına ek olarak pazar çeşitliliği faaliyetlerinin de desteklenmesi gerekiyor.

BİT şirketlerinin beklenti ve öngörülerine göre, şirket temsilcileri önümüzdeki 5 yılda sektörün üzerinde etkili olacak teknolojik alanları şöyle sıraladı:

*Yapay Zeka ,

*Bulut Teknolojisi,

*Analitik/ Büyük Veri,

*Endüstri 4.0,

*Siber Güvenlik,

*Gelişen Teknolojiler (3D yazıcılar, sanal gerçeklik, vs),

*Blockchain,

*Mevcut Sistemlerin Modernizasyonu.