Gaziantep Sanko Üniversitesi, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliği ile düzenlenen "Medikal Sanayi Teknolojisinde Yenilikler ve Fırsatlar" konulu toplantı, "Tıpta İnovasyon Buluşmaları" sempozyumu açılış programı ile başladı.

Sanko Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen programda Sanko Üniversitesi, Gaziantep Sanayi Odası ve İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliği protokolü kapsamında Gaziantep'te sanayileşme sürecine ivme kazandıracak olan "Gaziantep Medikal Sanayi Ürünleri ve Teknolojileri Programı (MESANTEP)" projesinin tanıtımı da gerçekleştirildi.

Gaziantep'te medikal sanayi ürünleri ve teknolojilerinin tüm paydaşları ile birlikte yerlileştirme, ar-ge, inovasyon, bölgesel, ulusal, uluslararası işbirliği, mevcut yatırımlar, yeni girişim eksenleri kapsamında geliştirilmesinin ele alındığı sempozyumun açılışında konuşan Vali Davut Gül, medikal sektörde ithal edilen ürünlerin yerli üretimle Gaziantep'te üretilmesini amaçladıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a konuyu arz ettiklerini belirten Vali Gül, "Cumhurbaşkanımız Gaziantep'e geldiğinde kendisine konuyu arz ettiğimizde konu üstünde çalışmamız, çalıştıktan sonra da kendisine bilgi sunmamızı istedi. Rektör hocamız ve sanayi odası başkanımızla paylaştığımızda ikisi de konuyu sahiplendiler. İpekyolu Kalkınma Ajansı, üniversite rektörümüz ve Gaziantep Sanayi Odası başkanımızın riyasetinde çok önemli bir yol kat edildi." dedi.

Gaziantep'in üretme kapasitesinin altını çizen Gül, "Gaziantep'in çok iyi bir ticari potansiyeli var ama bu ticari potansiyelin yüksek katma değerli ürünlere dönüşmesi lazım. Özellikle ithal edilen ürünlerin yerli olarak üretilmesi ve bunun da Gaziantep'te üretilmesi temel amacımız. 'Gaziantep her şeyin en iyisini en uygun fiyata üretecek ender yerlerden biri' şeklinde bizim bir iddiamız var. Gaziantepli müteşebbislerin, girişimci ruhuna, genç üniversitemizin bu gayretine, girişimciliğine, sanayi odamızın heyecanına güveniyoruz." ifadelerini kullandı.

Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı ise "MESANTEP" projesiyle sanayicilere farklı bakış açıları kazandırmayı hedeflediklerine dikkat çekerek "Bunun için ortak kullanım alanları yaratmayı düşünüyoruz. Maliyetleri azaltmak için ortak alan yaratmak lazım. Sterilizasyon merkezine ihtiyaç olabilir. Üretilen ürünlerin uluslararası akreditasyona sahip olması gerekir. Yine uluslararası sağlık laboratuvar tarafından onaylanması gerekir. Pazarda yer bulması için birtakım testlere ihtiyacı var. Ar-Ge merkezi kurumamız lazım. Gaziantep'te, medikal ürünler için serbest bölge oluşturabilir, yurt dışından firmaları çağırabiliriz." şeklinde konuştu.

Medikal sektörünün millileşmesi ve gelişmesi için üniversite-sanayi-kamu işbirliğinde önemli bir adım attıklarını dile getiren Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de şunları söyledi:

"Toplantılar düzenledik, neler yapabileceğimizi birlikte değerlendirdik. Görüşmelerimiz neticesinde Gaziantep medikal sanayini geliştirmek hedefiyle üniversite-sanayi-kamu işbirliği çerçevesinde Gaziantep Sanayi Odası, Sanko Üniversitesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı arasında 'Gaziantep Medikal Sanayi Ürünleri ve Teknolojileri Programı (MESANTEP) İşbirliği Protokolü'nü imzaladık. Bu projenin sonuç odaklı ve sürdürülebilir olması için kurumsallaşması çok önemliydi ve bu protokol ile bunu da gerçekleştirmiş olduk. Projemiz ile medikal sektörü başta olmak üzere birçok sektörde dışa bağımlılığı azaltıcı ve yerli kaynaklarımızla yüksek teknolojiye dayalı milli üretimler yapmaya gayret edeceğiz."

Konuşmaların ardından toplantının panel kısmına geçildi. Panelde yapılması gerekenler ve atılması gereken adımlarla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)