"Çeken akıntı", her yıl yüzlerce kişinin boğulma tehlikesi atlatmasına ya da hayatını kaybetmesine neden oluyor. Profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçte olan rip akıntısı, Türkiye’de özellikle Karadeniz sahillerinde yüzücüleri tehdit ediyor. Peki, çeken akıntı nedir? Akıntıya kapılan kişiler nasıl kurtulabilir?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), "çeken akıntı" tehlikesine karşı alınabilecek tedbirlere ilişkin önemli bilgilendirmede bulundu.

Çeken akıntı nedir?

Çeken akıntılar, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır. Rüzgarlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.

Çeken akıntı nerelerde ve ne zaman görülür?

Çeken akıntılar tüm Karadeniz sahillerinde görülebilen kuvvetli akıntılardır. Rüzgârlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülür. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar.

Çeken akıntı neden tehlikelidir?

Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmezler; akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.

Çeken akıntıyı nasıl tespit ederiz?

 Çeken akıntıya kapılmamak için neler yapmalıyız?

 Çeken akıntıya kapılırsak neler yapmalıyız?

 Çeken akıntıya kapılan birini gördüğümüzde nasıl yardım etmeliyiz?

 Boğulma tehlikesine karşı tedbirli olun!

Trafik kazalarından sonra ölüme yol açan en önemli tehditlerden biri olan boğulmalara karşı nasıl tedbir alınmalı? Boğulan kişiye nasıl müdahale edilmeli?

Hangi sularda yüzmek tehlikeli?

 Yüzerken nelere dikkat etmeli?

 Boğulmalarda genel ilk yardım işlemleri nasıl yapılır?