Gaziantep Üniversitesinin (GAÜN) Slovenya, İspanya, Almanya ve Polonya'dan paydaşlarıyla hayata geçirdiği 171 bin 872 Euro bedelli "İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri İçin Uygulanabilir Müfredat Oluşturma Projesi" düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

GAÜN Seyirtepe Tesisleri'nde düzenlenen basın toplantısında proje ile ilgili bilgi veren Rektör Prof. Dr. Ali Gür, iş sağlığı ve güvenliğinin dünyanın genel sorunu olduğunu, Türkiye'de bu konuyla ilgili eğitim veren profesyonellerin materyal eksikliği bulunduğunu, bunun bir standarda oturtulması gerektiğini vurguladı.

Gaziantep Üniversitesinin nitelikli büyüyen ve 107 ülkeden yaklaşık 4 bin 200 öğrenciye ev sahipliği yapan uluslararası bir üniversite olduğunu ifade eden Gür, Türkiye'nin İngilizce, Türkçe ve Arapça olarak üç dilde eğitim veren tek üniversitesi olduklarını dile getirdi.

Üniversite olarak Suriye'den göç eden gençlerin eğitimlerinin devamı için örnek adımlar attıklarını dile getiren Gür, Türkiye'nin yurt dışındaki ilk üniversite bölümü olarak Cerablus Meslek Yüksek Okulu'nu açtıklarını kaydetti.

Gaziantep Üniversitesinin kaliteli bir eğitim vermesinin yanı sıra, fiziki anlamda sürekli büyüdüğüne dikkat çeken Gür,  "Üniversite olarak biz sürekli proje üretiyoruz. Bu projeler, AB fonlarından sağlanan kaynaklarla desteklenen projeler. Şu anda uluslararası 11 projemiz devam ediyor. Bu projelerin 7'si Erasmus Plus proje. Yani çok uluslu projeler. Şu anda ortak olduğumuz 3 milyon Euro bütçeli 11 projeden üniversite olarak elde ettiğimiz gelir yaklaşık bir milyon Euro'yu aşıyor." şeklinde konuştu.

Gür, "Toplumsal Duyarlılık Projesi, 'Tree Master Eğitim Modeli', 'İntörn Eğitim Modeli' başta olmak üzere, diğer üniversiteler tarafından örnek alınan uygulamalara imza atan bir üniversiteyiz. Tüm bunların yanı sıra, başta Suriyeli göçmenler meselesi olmak üzere, gerek bölgemiz, gerekse ülkemizin sorunlarıyla ilgili son derece başarılı ve faydalı çalışmalar da yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.  Şu anda lansmanını yaptığımız, 'İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri İçin Uygulanabilir Müfredat Oluşturma Projesi' üniversitemizin 4 ülkeden paydaşlarla hayata geçirdiği son derece önemli bir proje." dedi.  

Proje yürütücülerinden Oğuzeli Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Murat Karahan ise bu projenin yaygınlaştırılmasının önemine işaret ederek, bu konuda basından destek istedi.

Projenin, GAÜN'ün yansıra, Slovenya, İspanya, Almanya ve Polonya'dan 4 paydaşla hayata geçirilen uluslararası bir proje olduğunu belirten Karahan, bu projenin hayata geçirilmesinde ise iş kazalarının önlenebilmesi için neler yapılabileceği düşüncesinden hareket edildiğini, bu konudaki eğitimin çocukluktan başlayıp Türkiye’de neler yapılabileceğinin araştırılıp, uygulanabilir bir müfredat oluşturulduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin iş sağlığı ve güvenliği sıralamasında dünyada birinci Avrupa’da da üçüncü olduğunu ve bu olumsuz durumdan yola çıkarak projeyi yaşama geçirdiklerini belirten Karahan, şunları söyledi:

"Bu proje kapsamında biz saha çalışmaları içerisinde olmak istediğimiz için bunları nasıl önleyebiliriz, müfredat olarak nasıl geliştirebiliriz diye çalışmalar yürütüyoruz. Bu projeye 2017 yılının eylül ayında başladık. 2019 yılının ağustos ayında da projeyi sonlandıracağız."

Proje ekibinden Öğretim Görevlisi Derya Çevik Taşdemir ise Türkiye'nin iş kazaları açısından çok kötü bir durumda olduğunu belirttiği konuşmasında, Türkiye'deki iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir kazalar olduğunu ve günde ortalama 4 kişinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini belirtti.

24 ay süreli projede, ayrıca Dr. Öğretim Üyesi Filiz Çayırağası ile Proje Uzmanı Şehnaz Sakıcı da görev aldı.            

Proje, Erasmus Plus Hibe Programı kapsamında Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından finanse edilen ve 2017 yılından bu yana yürütülen ilk ve tek iş sağlığı konulu proje olduğu belirtildi.

Proje tanıtım toplantısının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Rektör Gür, ortaya çıkarılan müfredatın önümüzdeki günlerde iş dünyasının kullanımına da sunulabileceğini vurguladı.

Proje tanıtım toplantısı, basın mensuplarıyla toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)