Üzüm bağlarını budama ve bakım işini şubat ayının sonunda yapması gereken Gercüşlü çiftçiler, aşırı yağışlardan dolayı bu işlemi ertelemek zorunda kaldı.
Bağ budama mesaisine nisanın sonunda başlamak zorunda kalan çiftçiler, bu durumun bağlara zarar verebileceğine dikkat çekti.
Gercüş Ziraat Odası Tarım Danışmanı Seyithan Öner, bağlarda budama yapılmadığı takdirde hem verimin düşeceğini hem de "omça" olarak bilinen bağ kütüğünün ömrünün kısalacağını belirtti.
Geç de olsa budamaya başladıklarını söyleyen Öner, "Normalde mart başı veya martın ikinci haftasında budama yapılır. Ancak bu sene yağışların fazla etkili olması ve arazilerin çalışmaya uygun olmaması budama işini geciktirdi." dedi.
"Bu sene biraz daha hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalacağız"
Öner, "Bağlar şu anda yapraklarını açmış ve omçalar suyunu akıtmaya başlamış. Normalde biz budamadan hemen sonra bordo bulamayı yapıyorduk. Ama şu anda bağlar açtığından dolayı biz o ilaçlamayı yapamıyoruz. Bu ilacı yapamadığımızdan dolayı da omçalar hastalıklara karşı biraz daha dayanıksız olacak. Bu sene biraz daha hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalacağız. Şu anda istediğimiz bir durum değil ama yapacak bir şey yok. Budama yapılmayabilirdi ama yapılmasaydı verimde kalite düşüklüğü olacaktı. Omçalar çok yüklendiği için bir sonraki sene gelişmesi daha az olacaktı. Yavaş yavaş omçalar zarar görmeye başlayacaktı. Zararın neresinden dönersek kardır mantığıyla budamaya başladık." ifadelerini kullandı.
Ahmet Soyvural isimli çiftçi de aşırı yağışlardan dolayı budama işlerini ertelemek zorunda kaldıklarını yineleyerek, "Üzüm asmasının yaprakları açılmış. Budama yapılması zararlıdır ama yapmasak seneye daha büyük zararlar verir. Zamanından önce de yaptığımız zaman dona karşı yine zararlı oluyor. Don korkusundan erkenden yapamıyoruz." şeklinde konuştu.
Çiftçilerden Hasan Aras da böylesi bir duruma 45 yıldır ilk defa karşılaştıklarını, bazı çiftçilerin de geç olacağı korkusuyla yağan yağmur altında çizmeleriyle bağ budamayı gerçekleştirdiğini aktardı. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)