Ülkesinde sanatsal faaliyetlerini gerçekleştiremediği için 12 yıl önce Türkiye’ye gelerek Gaziantep'e yerleşen Suriyeli ressam Dilbaz Barazi, Gaziantep'te atölyeye çevirdiği evinde özlemini duyduğu ülkesini ve savaşın acılarını tuvallerine yansıtıyor.
Suriye’deki iç savaş nedeniyle eşi ve 3 çocuğuyla birlikte Türkiye'ye sığınan Barazi, bir yandan geçimini sağlarken diğer yandan da çizdiği resimlerle Suriye'deki kaosu dünyaya duyuruyor. Ülkesinde yaşanan acıları tuvallerine yansıtan Barazi, yaptığı resimlerle bir yandan mesleğini sürdürmeye çalışırken, bir yandan da yaşadığı acıları resmederek Suriye'deki dramın unutulmamasını istiyor.
Suriye'den ayrılmak zorunda kaldıktan sonra akrabalarının da bulunduğu Gaziantep’e yerleşen Barazi, bir süre Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ensar Toplum Merkezi'nde Suriyeli ve Türkiyeli çocuklara resim eğitimi verdi.
Yağlı, sulu boya ve karakalem çalışmalarıyla bugüne kadar toplam 10 resim sergisi açan Barazi, yaptığı resimlerde daha çok savaş ortamını, yaşanan zulüm ve sürgünleri resmediyor.
Hissettiklerini tuvale döken Barazi, resimlerini Türkiye’ye sığınan diğer Suriyeli ressam arkadaşlarıyla paylaşınca İstanbul, Ankara ve çeşitli illerdeki sergi salonlarına uzanan bir serüvene adım attı.
Sürrealist (gerçeküstü) tablolarla savaşın getirdiği yıkımı ve savaşın neden olduğu dramı sorgulayan Barazi, mesajını tüm dünyaya duyurmak için çabaladığını söyledi.
Türkiye’ye geldiğinden beri şu ana kadar 10 resim sergisi açtığını belirten Barazi, şimdi ise 27 Nisan’da Gaziantep’te açacağı ve birçok ülkeden de ressamın katılacağı resim sergisine hazırlandığını belirtti.
Yaşadıkları onca zorluğa rağmen resim tutkusundan vazgeçmediğini belirten Barazi, evinin bir odasını atölyeye çevirdiğini ve Suriye’deki iç savaş sırasında tanıklık ettiği birbirinden farklı dramları, yaşanan acıları tuvallere yansıttığını, bu şekilde bir nebze de olsa acılarından uzaklaşmaya çalıştığını ifade etti.
“Tablolarımızda dünyada yapılan zülüm, acıları çiziyoruz”
Türkiye’ye mülteci olarak geldiklerini belirten Barazi, “Burada mesleğimize devam ettik. Günlük resim çizimi yapıyorum. Türkiye’de okullarda ders verdim. Yine burada sergi açtık. Tablolarımızda dünyada yapılan zülüm, acıları çiziyoruz. Bu resimleri çizerken üzülüyoruz ama önemli değil bizim bu insanların derdiyle dertlenmemiz lazım.” dedi.
“26 Nisan’da Gaziantep’te bir sergimiz var”
Gaziantep’te büyük bir resim sergisi açmaya hazırlandıklarını belirten Barazi, “26 Nisan’da Antep’te bir sergimiz var. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 23 ressam bu sergiye katılacaklar. Aramızda Türk ressamlar da var. Bu şekilde işimizi yapıyoruz. Bugün eğer biz tablolarımızı sergide göstermesek kimse tablolarımızı göremez.” ifadelerini kullandı.
“İnsanların bu savaşta gördüğü zulmü gözler önüne seriyoruz”
Türkiye’ye geldiğinden beri 5 sergi açtığını belirten Barazi, “Bu sergileri açtığımızda halkta gelip hangi ressamın ne yaptığını görüyor. Örneğin benim bu tablomu gördüklerinde Suriye halkının derdini ve yaşadıkları sıkıntıları anlıyorlar. Suriye’de yaşanan acıları ve sıkıntıları çok daha iyi anlıyorlar. Çünkü görmek ile söylemek aynı olmaz. Bizde bir boyayla, tablolarımızla çocukların, yaşlıların ve diğerlerinin bu savaşta gördüğü zulmü gözler önüne seriyoruz.” şeklinde konuştu.
“Şu ana kadar 11 sergi açtım”
Çocukluğundan beri resim yapmayı sevdiğini anlatan Barazi, “Çocukluğumda okula başladığımda biraz resim yapmayı öğrendim. O zaman öğretmenim, yaptığım resimleri beğeniyordu. Büyüdükçe resim ve tablolara olan ilgim de arttı. Sonrasında akademik bir şekilde resim yapmayı öğrendim. Şu ana kadar 11 sergi açmışız. Arkadaşlarla da birkaç sergi açmışız. Ağustos ayında da Gaziantep’te ‘dünya sergisi’ adında bir sergimiz olacak. Bütün ülkelerden ressamları bu sergiye davet ettim.” diye konuştu.
“Gaziantep’te bir dünya sergisi açmak istiyorum”
Ressamları bir arada toplamak için “Sınırsız Tablolar” adını verdikleri bir platform kurduklarını ifade eden Barazi, “Bu kurum bu yıl kuruldu. Bütün ressamlar hangi şehirden olursa olsun tablolarını bize gönderebilirler ve sergide sergileyebiliriz. Ressam bizatihi kendisi de gelebilir. Gaziantep’te bir dünya sergisi açmak istiyorum. Sonrasında ise Avrupa şehirlerinde yapmayı istiyoruz. Fark etmez nerede olursa olsun tablolarımızı sergilemek istiyoruz. Bütün tablolularımızın herkes tarafından görülmesini ve bize dönüş yapılmasını istiyoruz.”
“Genellikle tablolarımızı savaşlar hakkında çiziyoruz”
Suriye’deki savaşın izlerini çizdiği resimlerle gözler önüne sermek istediğini belirten Barazi, şunları söyledi:
“Bizler bu sergileri yaparak her ressamın yaptığı gibi hünerlerimizi gözler önüne sermek istiyoruz ve Suriye halkının acısını gözler önüne sereceğiz. Enkaz altında kalanlar oluyor, açlıktan ölenler oluyor. Bizim işimizde daha çok insani bir iştir. Genellikle tablolarımızı savaşlar hakkında çiziyoruz. Herkesin özgür bir şekilde beraber yaşamalarını istiyoruz. Bu savaşların bitmesini istiyoruz. Elleri boş olan halk, çocuklar, yaşlılar bu hallere düşmesinler. Tablolarımızı bu konular hakkında çiziyoruz.”
“Enkaz altındaki çocukların yaşadıkları korkuyu anlatıyor”
Suriye’de enkaz altından çıkmaya çalışan çocukları konu alan tablo ile ilgili de bilgi veren Barazi, “Bu fotoğrafı internette gördüm. Gördüğümde çok üzüldüm. Bu fotoğrafı tabloya çevirmeyi istedim. Daha tam olarak tamamlanmamış. Bu da halkın acısından biridir. Çocukların enkaz altında kaldıkları andır. O zaman yaşadıkları korku anıdır. Kısacası bu tablo bu savaşta söylenemeyen durumlardan biridir ve resim ile gözler önüne sermişiz.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)