Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Yıllarca KPSS’ye hazırlandıktan sonra yüksek puan alan binlerce aday mülakatlarda elenerek emekleri iç ediliyor. Mülakat mağdurları arasındaki en acı hikâyelerden biri de çocuğunu yoğun bakımda bırakıp mülakata giren ve elendiğini öğrendiği gün çocuğunun ölüm haberini alan öğretmen adayının yaşadıkları... Zulüm boyutuna varan bu uygulamanın bir an önce bitirilmesi ve memur alımlarında liyakatin esas alınması isteniyor.

 MÜLAKATLAR GÖSTERMELİK Mİ?

Adaylar KPSS’den sonra mülakatlara alınıyor ve alanlarıyla ilgili sorular soruluyor. Ama puanlar bu sorulara verilen cevaplara göre değil, adayın güvenlik soruşturmasına göre veriliyor. Bu güvenlik soruşturması ise sadece adayın kendisiyle sınırlı kalmıyor, bütün ailesini de kapsayacak şekilde genişletiliyor. Dolayısıyla ailesinden herhangi birisinin bir suça bulaştığı görülen veya düşünülen kişilerin puanları kırılıyor. Burada suçun şahsiliği maddesi ayaklar altına alınıyor. Kamuoyu soruyor; eğer burada esas kriter mülakatsa ve adaylar mülakattan aldıkları puana göre atamaları engelleniyorsa o zaman yüzbinlerce kişi neden KPSS’ye giriyor? O zaman KPSS de kalksın ki adaylar yıllarca çalışmak zorunda kalmasın.

“VEFAT EDEN KIZIMA SÖZÜM VARDI, ENGEL OLDULAR, GURURUMLA OYNADILAR”

Beden Eğitimi öğretmenliği bölümünden mezun olan ve aylarca KPSS’ye çalışan öğretmen adayı, 84 puan alarak atanma hayalleri kurmaya başladı. Aylarca yoğun bakımda yatan hasta kızını bile görmeden sıkı bir tempoyla çalışmanın karşılığını alan öğretmen adayı, artık kızına vakit ayırabilecek olmanın sevinciyle mülakata girdi. Mülakat sorularının tümünü cevaplayan ve yüksek puan alacağını uman mülakat mağduru öğretmen adayı, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Ben kızıma baban öğretmen olacak diye kulağına eğilerek söz verdim. Kızım 7 ay boyunca yoğun bakımda kaldı. Daha sonra mülakata gittim. Ben atanmayı beklediğim gün kızımın ölüm haberini aldım. Gece gündüz demeden çalıştım. Çoğu zaman gidip kızımı hastanede görmeye fırsatım bile olmuyordu. Ama KPSS’den yüksek puan almama rağmen elendim. Neden elendiğimi de bilmiyorum. Kızıma verdiğim sözü tutmama engel oldular. Madem formalite icabı mülakat yapıyorlar bunu neden daha önce söylemediler? Ben de o zaman gider son günlerinde kızımın yanında geçirirdim. Ama bu hakkı benim elimden aldılar. Adli sicil kaydıma baktırdım. Hiçbir suçum yok. Ama Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir yetkili mülakatların aslında göstermelik olduğunu ve güvenlik soruşturmasına göre puan verildiğini ima etti. Peki, ben ne suç işledim? Bunu bana söylesinler. Acımı tarif edemiyorum. Benim gururumla oynadılar.”

 “MÜLAKATTA ELENDİM ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİKTEN DE KOVULDUM”

Sınıf öğretmenliği branşında 80 puan alarak Türkiye sıralamasında 815’inci olan Z.T ise başından geçenleri şöyle anlattı: “İyi bir sıralamam ve puanım vardı ancak mülakattan 52 verdiler. Tercih bile yapamadım. Sicilim temiz olmasına rağmen neden elendiğimi bilmiyorum. Bütün arkadaşlarım atandı ben ise onların atanma haberiyle üzülsem mi sevinsem mi bilemedim. Bütün bunlar yetmezmiş gibi ücretli öğretmenlik yapıyordum ve yerime öğretmen atandığı için işimden de oldum. Hem de okulda başka bir ücretli daha olması ve öğretmenlik mesleği okumamasına rağmen onu değil beni çıkarttılar. Hakkımla kazandığım puan orda ve ben evde boş boş oturuyorum henüz 24 yaşındayım ve geleceğe dair hiçbir fikrim ve umudum kalmadı.”

“MÜLAKAT İYİ GEÇMESİNE RAĞMEN DÜŞÜK PUAN VERDİLER”

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Gülcihan A., “Yıllarca KPSS sınavına hazırlandım. Bu sene 85.59 puan aldım. Mülakata çağrıldım. 4 soru soruldu. Tüm soruları doğru cevapladım ama komisyon çok ciddi ve soğuktu. Sonradan öğrendim ki elenen birçok arkadaşa böyle davranılmış. Mülakat iyi geçmesine rağmen 55 puan verildi bana. Baraj altı puanlarla tercih hakkımız elimizden alındı. Atanmamız engellendi. Emeklerimiz çöp edildi.” dedi.